Image default
Ευρώπη

Ο Ζελένσκι πραγματοποίησε την πρώτη ζωντανή ομιλία στην Αυστρία

Ενώ δεν έχει ακόμη προσκληθεί να μιλήσει στο αυστριακό κοινοβούλιο, ο Ουκρανός πρόεδρος πραγματοποίησε την πρώτη του ομιλία σε ζωντανή μετάδοση στη Βιέννη το βράδυ της Πέμπτης, ζητώντας αυξημένη υποστήριξη.

Προηγουμένως, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε απευθυνθεί στο αυστριακό κοινό μόνο με προηχογραφημένα βιντεοσκοπημένα μηνύματα σε δύο συναυλίες αλληλεγγύης στα τέλη Μαρτίου και στα μέσα Ιουνίου.

Το βράδυ της Πέμπτης, κλήθηκε να μιλήσει για την τρέχουσα ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία μέσω ζωντανής μετάδοσης στο φεστιβάλ ψηφιακής τεχνολογίας και μέσων ενημέρωσης 4Gamechangers στη Βιέννη.

Ο Ζελάνσκι ζήτησε να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις και δήλωσε ότι ο αποκλεισμός των εξαγωγών της Ρωσίας απειλεί να προκαλέσει λιμό και κατά συνέπεια ένα μεταναστευτικό τσουνάμι.

Η ενίσχυση του διεθνούς δικαίου ήταν επίσης ζωτικής σημασίας. «Εάν ο νόμος παραμείνει μόνο στα χαρτιά, ο κόσμος μπορεί να περιμένει χιλιάδες περισσότερες επιθέσεις», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ ήταν επίσης ζωντανά στη σκηνή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ζελένσκι.

«Αυτό που κάνει η Ρωσία εδώ δεν είναι ένας κανονικός πόλεμος. Μας θυμίζει τους αποικιοκρατικούς πολέμους του 19ου αιώνα (…) και δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Εμείς είμαστε αυτοί που κινδυνεύουμε, η Ουκρανία μας υπερασπίζεται», δήλωσε ο Βαν ντερ Μπέλεν.

Τον Μάρτιο, το αντιπολιτευόμενο φιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ είχε επιχειρήσει να προσκαλέσει τον Ζελένσκι να εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο. Αλλά δύο άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι σοσιαλδημοκράτες SPÖ και το ακροδεξιό FPÖ, αντιτάχθηκαν στην ιδέα.

Το σκεπτικό ήταν ότι μια τέτοια ομιλία θα ερχόταν σε αντίθεση με την ουδετερότητα της Αυστρίας. Το SPÖ άλλαξε τη θέση του, αλλά το FPÖ τάχθηκε και πάλι κατά της ανανεωμένης πρωτοβουλίας του NEOS τον Απρίλιο.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σομπότκα δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να καλέσει τον Ζελένσκι να μιλήσει στο κοινοβούλιο, αλλά μόνο αφού οι κοινοβουλευτικές ομάδες συμφωνήσουν επί του θέματος.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο

admin

Tik Tok: Ποιος θα πληρώσει 100 δισ. για να το αποκτήσει;

admin

Ελέγχεται από τη γερμανική εισαγγελία ο ακροδεξιός επικεφαλής υποψήφιος του AfD

admin

Υποψήφιος της Λεπέν κατηγορείται για συνενοχή σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

admin

Η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

admin

Το μεγαλύτερο deal στις μεταλλευτικές εδώ και δεκαετίες: Η BHP θέλει να εξαγοράσει την Anglo American

admin

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Πώς η Bolt σκανδαλωδώς προσπάθησε να μπλοκάρει τους κανόνες για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Επιστημονική δυσπιστία απέναντι στον στόχο του Μακρόν για ένα δισ. νέα δέντρα

admin

Πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία ανακοίνωσε ο Βρετανός Σουνάκ από τη Βαρσοβία

admin