Image default
Οικονομία

Wall Street: «’Εκλεισε» το χειρότερο εξάμηνο εδώ και πάνω από 50 χρόνια

To χειρότερο πρώτο εξάμηνο σε διάρκεια μεγαλύτερη των 50 ετών αποχαιρετά η Wall Street, με τις μετοχές να καταγράφουν πτώση και στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 252,10 μονάδες βάσης ή 0,8%, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,9%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1,3%. 

Ο Dow Jones και ο S&P 500 ολοκλήρωσαν επίσης το χειρότερο τρίμηνο από τις αρχές του 2020, όταν η έξαρση του Covid 19 οδήγησε σε κατάρρευση τις μετοχές, ενώ ο Nasdaq με απώλειες άνω του 20% παρουσίασε την χειρότερη τριμηνιαία επίδοση από το 2008. 

Επίσης, ο S&P 500 παρουσίασε το χειρότερο πρώτο εξάμηνο έτους από το 1970, εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό και τις επιτοκιακές αυξήσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Αυτός που επλήγη περισσότερο φέτος ήταν ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq με το δείκτη να υποχωρεί περισσότερο από 30% από το ιστορικό υψηλό της 22ης Νοεμβρίου. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τεχνολογίας παρουσιάζουν πολύ μεγάλη πτώση φέτος, με τη Netflix να υποχωρεί 70%, τις Apple και Alphabet 23% και 24% αντίστοιχα, ενώ ο μητρικός όμιλος του Facebook, Meta, 51%. 

Επίσης, η μετοχή της Universal Health Services σημείωσε πτώση 6,1% ασκώντας πιέσεις σε ολόκληρη την αγορά, από τη στιγμή που εξέδωσε νέα κατευθυντήρια γραμμή για τα κέρδη και τα έσοδα κατώτερη των προσδοκιών. Η μετοχή της Walgreens Boots Alliance ήταν η μετοχή με τη μεγαλύτερη πτώση στο Dow, της τάξης του 7,2%, από τη στιγμή που η εταιρεία επιβεβαίωσε τις προβλέψεις της για ολόκληρη την οικονομική της χρήση που κάνουν λόγο για μονοψήφιο ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή. 

Την καθοδική τους πορεία συνέχισαν και οι μετοχές από τον κλάδο κρουαζιέρας, από τη στιγμή που η Morgan Stanley αναθεώρησε πτωτικά το στόχο της για τη μετοχή της Carnival και ανακοίνωσε ότι μπορεί και να τον μηδενίσει. 

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών, τον οποίο παρακολουθεί στενά η Φέντεραλ Ριζέρβ, αυξήθηκε στο 4,7% το Μάιο, κατά 0,2% λιγότερο από τον Απρίλιο, αν και πολύ κοντά στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980. Αναλυτές είχαν προβλέψει αύξηση στο 4,8% το Μάιο. 

Αντίστοιχα και ο δείκτης του Σικάγου που παρακολουθεί την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή, διαμορφώθηκε στο 56 τον Ιούνιο, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προβλέψεις για 58,3. 

Σχετικα αρθρα

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

admin

Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Αυξάνεται η συμμετοχή των κατασκευών στο ΑΕΠ

admin

Έρχονται ειδικοί «Ράμπο» για όλα τα ακίνητα – Τι θα «σκανάρουν»

admin

ΑΑΔΕ: Παρατάση καταβολής οφειλών λόγω της ειδικής διατραπεζικής αργίας

admin

ΑΔΜΗΕ: Συνάντηση εργασίας με τον Διαχειριστή της Αλβανίας

admin

Γιατί το κακάο έγινε «χρυσός» – Πότε θα φανεί η ακρίβεια στο ράφι

admin

Αγορά Παιγνίων: Αύξηση 15% στα πονταρίσματα τον Ιανουάριο του 2024

admin

ΥΠΕΘΟ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλή ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη

admin