Image default
Επιχειρήσεις

Exxon Mobil: Κέρδη διύλισης $5,5 δισ. το δεύτερο τρίμηνο

Τα κέρδη διύλισης της Exxon Mobil Corp. το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν έως και 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σηματοδοτώντας μια σεζόν απροσδόκητων κερδών για τον κλάδο παραγωγής καυσίμων, καθώς οι καταναλωτές σηκώνουν το βάρος των τιμών – ρεκόρ στη βενζίνη, όπως αναφέρει το πρακτορείο -.

Η διεύρυνση των περιθωρίων διύλισης πρόσθεσε έως και 4,6 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του τριμήνου, και 900 εκατ. δολάρια επιπλέον από παράγωγα, ανέφερε η εταιρεία σε χθεσινό της ενημερωτικό της έγγραφο προς την αρμόδια ρυθμιστική αρχή. Εν τω μεταξύ, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ενίσχυσε τα έσοδά της κατά 3,3 δισ. δολάρια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε αναφορά στα κέρδη της πετρελαϊκής όταν άσκησε κριτική στις πετρελαϊκές εταιρείες, κατηγορώντας την ότι κερδίζει «περισσότερα χρήματα από τον Θεό» σε μια εποχή που οι καταναλωτές υποφέρουν.

Τα υπέρογκα κέρδη της Exxon «είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της υποεπένδυσης από πολλούς στην ενεργειακή βιομηχανία τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο εκπρόσωπος Κέισι Νόρτον. Η εταιρεία επένδυσε σε νέες προμήθειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρά το γεγονός ότι υπέστη απώλειες 22 δισ. δολαρίων το 2020, σημείωσε.

Η Exxon έχει το μεγαλύτερο αποτύπωμα διύλισης από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, σε μια εποχή που τα περιθώρια κέρδους αυξάνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο λόγω της υψηλής ζήτησης για βενζίνη και ντίζελ και της έλλειψης εγκαταστάσεων για την παραγωγή τους.

Περίπου 3 εκατ. βαρέλια ημερήσιας δυναμικότητας διύλισης χάθηκαν καθλώς η κατανάλωση μειώθηκε λόγω της πανδημίας και οι προμήθειες στα καύσιμα έχουν επιβαρυνθεί περαιτέρω από τους κινεζικούς ελέγχους στις εξαγωγές και τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Οι υψηλές τιμές των προϊόντων και τα περιθώρια διύλισης «θα παραμείνουν υψηλά για αρκετό καιρό» και τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, γράφει σε σημείωμά του ο Alastair Syme, αναλυτής της Citigroup.

Η Exxon επένδυσε σχεδόν 120 δισ. δολάρια σε κεφαλαιουχικά έργα μεταξύ 2017 και 2021, υπερδιπλάσια από αυτά που κέρδισε, δήλωσε ο Norton. «Το κάναμε αυτό για να ικανοποιήσουμε τις ενεργειακές απαιτήσεις της κοινωνίας και, στην πραγματικότητα, επενδύουμε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική εταιρεία για να αυξήσουμε την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Διαβάστε ακόμα:

Πόσο πιθανό είναι ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων – Η επίφοβη «δεξαμενή»

Ερντογάν μετά το ΝΑΤΟ: Υπερβαίνει τα εσκαμμένα με στόχο το εσωτερικό ακροατήριο

Πληροφορική: Τα deals, ο νέος κύκλος εξαγορών και οι μεγάλες επενδύσεις που έρχονται

Σχετικα αρθρα

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Στη Θεσσαλονίκη 6 γερμανικές επιχειρήσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια

admin

Hellenic Cables: Σύμβαση export καλωδίων 220 kV για το έργο Ostwind 3 στη Γερμανία

admin

Δήμας: «Στην Ελλάδα πλέον και η EPAM Systems – Άμεσα εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας»

admin

Nestlé Ελλάς: Οι πρωτοβουλίες της εταιρείας με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη (pics)

admin

Μοτοδυναμική: Δωρεάν διάθεση 39.139 ιδίων μετοχών σε στελέχη της εταιρείας

admin

Orilina Properties: Προχωρά στην έκδοση ομολογιακού δανείου έως 50 εκατ. για νέες επενδύσεις

admin

Μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση 210 εκατ. ευρώ για την Attica Group

admin

Υπ. Ανάπτυξης – σούπερ μάρκετ: Συμφωνία για συγκράτηση τιμών με «εργαλείο» το «καλάθι της νοικοκυράς» (pics) (upd)

admin

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Υπογραφή ομολογιακού δανείου ύψους €5 εκατ.

admin

Imerys Βωξίτες: Αναστολή μετά το εργατικό δυστύχημα σε μεταλλείο στη Φωκίδα

admin

Κρήτη: Η αλυσίδα Κρητικός εξαγόρασε τα σούπερ μάρκετ Μαθιουδάκης

admin

ΙΟΝ: Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά

admin