Image default
Πρώτο Θέμα

Tο ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει έναν κόσμο που αλλάζει

Το ΝΑΤΟ προσαρμόζεται σε έναν κόσμο που αλλάζει, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής των ηγετών της συμμαχίας στη Μαδρίτη.

«Οι άμεσες απειλές… που θέτει η Ρωσία [στην] Ευρώπη και οι συστημικές προκλήσεις που θέτει η Κίνα σε μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες» οδηγούν αυτήν την αλλαγή, είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου.

Οι ηγέτες της Συμμαχίας συμφώνησαν να προσκαλέσουν τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ στις τρεις ημέρες των συνομιλιών στην ισπανική πρωτεύουσα μετά από εβδομάδες αντίθεσης από την Τουρκία.

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε επίσης να μεταφέρει έως και 300.000 στρατιώτες σε κατάσταση συναγερμού για να ενισχύσει τα μέλη της Ανατολικής Ευρώπης και υιοθέτησε ένα νέο δόγμα ασφαλείας που χαρακτηρίζει τη Ρωσία απειλή και δηλώνει τις «καταναγκαστικές πολιτικές» της Κίνας ως πρόκληση για τα «συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες» του ΝΑΤΟ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενεμπργκ είπε επίσης ότι η συμμαχία συμφώνησε σε μια «σημαντική, σημαντική αύξηση στον κοινό χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ» για το 2030, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στην τελική συνέντευξη Τύπου.

Πηγές του ΝΑΤΟ είπαν αργότερα στο dpa ότι αυτό ανήλθε σε επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ (21 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κοινές δαπάνες έως το 2030, μια σημαντική ετήσια αύξηση στους προϋπολογισμούς της συμμαχίας.

Η συμμαχία δεν δημοσιοποίησε τις δαπάνες στη σύνοδο κορυφής των ηγετών στη Μαδρίτη για τις γαλλικές αντιρρήσεις, σύμφωνα με πηγές του ΝΑΤΟ στο dpa.

Το Παρίσι έχει από καιρό αντιταχθεί στις αυξήσεις των δαπανών και υποστήριξε την επένδυση μόνο με βάση τη βάση ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα, ανέφεραν πηγές του ΝΑΤΟ.

Τα πρόσθετα κεφάλαια προορίζονται για τη διευκόλυνση των αυξημένων επενδύσεων για τη μεταφορά εξοπλισμού στα μέλη της συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη μετά την απόφαση της συνόδου κορυφής για ενίσχυση της άμυνας στην περιοχή.

Επιπλέον, θα πρέπει επίσης να υπάρχουν περισσότερα κονδύλια για ασκήσεις και κυβερνοασφάλεια, για παράδειγμα, καθώς και για την προώθηση συνεργασιών με φιλικές χώρες εκτός της συμμαχίας, ανέφεραν πηγές του ΝΑΤΟ.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χτύπησε παρόμοια συγχορδία με τον Μπάιντεν όταν είπε ότι η Ρωσία «απειλεί τη διεθνή τάξη» στις τελικές του παρατηρήσεις στη σύνοδο κορυφής.

Ως αποτέλεσμα, το ΝΑΤΟ ενισχύει τις αμυντικές του ικανότητες, είπε ο Σολτς, «ειδικά ενόψει της ασφάλειας των μελών της συμμαχίας στην ανατολική πλευρά», αναφερόμενος στις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν παρά την κριτική για την πρακτική αυτή.

Ανακοινώνοντας ένα ακόμη πακέτο όπλων στην Ουκρανία αξίας άνω των 800 εκατομμυρίων δολαρίων (765 εκατομμύρια ευρώ), ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ «θα μείνουν με την Ουκρανία και όλη η συμμαχία [θα] κολλήσει με την Ουκρανία όσο χρειαστεί για να βεβαιωθεί πραγματικά ότι δεν νικήθηκαν [από τη Ρωσία]».

Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε επίσης στη Μαδρίτη ότι οι ΗΠΑ «θα υπερασπιστούν κάθε ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ», αναφέροντας ως παράδειγμα τη νέα μόνιμη έδρα του Σώματος του Πέμπτου Στρατού των ΗΠΑ στην Πολωνία.

Την τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής των ηγετών αφιερωμένη στην απειλή της τρομοκρατίας, οι ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στο θέμα των αμυντικών επενδύσεων μεταξύ των συμμάχων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 2,5% του ακαθάριστου δημοκρατικού προϊόντος (ΑΕΠ) έως το 2030.

Η ενίσχυση των δαπανών είναι απαραίτητη καθώς ο προηγούμενος στόχος 2% προέρχεται από «μια διαφορετική εποχή» πριν από τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Μπάιντεν ξεχώρισε το σχέδιο της Γερμανίας ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για αύξηση των δαπανών για να επαινέσει τις αυξανόμενες αμυντικές επενδύσεις ορισμένων συμμάχων.

«Η πλειονότητα τους είναι σε καλό δρόμο για πρώτη φορά να ξεπεράσουν τη δέσμευσή μας στο 2% του ΑΕΠ», είπε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στις οδηγίες του ΝΑΤΟ για τους συμμάχους να ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τις δαπάνες ήταν ένα οδυνηρό σημείο για πολλά χρόνια για τις ΗΠΑ με τη Γερμανία, ένα από τα πλουσιότερα μέλη της συμμαχίας, ειδικά υπό κριτική στο παρελθόν.

Σχετικα αρθρα

ΕΚΤ: Φειδωλή, αλλά θετική για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

admin

ΤτΕ: Μειώθηκαν οι καταθέσεις, αυξήθηκαν τα δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Κατασκευές: Στα ύψη το ανεκτέλεστο, νέα έργα άνω των 18 δισ. το 2025

admin

Bank of America: Οι 3 λόγοι που υπεραποδίδει η οικονομία της Ελλάδας

admin

S&P: Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ, με εκκίνηση τον Ιούνιο, και άλλες τρεις το 2025

admin

Κινδυνεύει η Ευρώπη από τους ισλαμιστές τρομοκράτες;

admin

Στεγαστική κρίση: Ελάχιστα ακίνητα πλέον είναι διαθέσιμα για ενοικίαση

admin

Το αίνιγμα της οικονομίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές

admin

Περί της τρομοκρατικής επίθεσης στην Μόσχα. Cui bono?

admin

Η Ιαπωνία αναδύεται, η Κίνα τελειώνει – Το πρόβλημα των αφηγημάτων

admin

Συνεχίζεται η άνοιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων – Οι προοπτικές ανά κλάδο και οι νέες τάσεις

admin