Image default
Οικονομία

Η Γερμανία χρειάζεται επειγόντως εκατοντάδες χιλιάδες τεχνίτες

Εξαψήφιο αριθμό ειδικευμένων εργαζομένων αναζητούν οι βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις της Γερμανίας. Σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Γερμανικών Βιοτεχνών (ZDH), υπάρχουν επί του παρόντος 150.000 κενές θέσεις που έχουν αναφερθεί στα γραφεία ευρέσεως εργασίας. Δεδομένου ότι δεν αναφέρουν όλες οι εταιρείες τις κενές θέσεις που έχουν, η ZDH υποθέτει ότι λείπουν περίπου 250.000  τεχνίτες, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της ZDH: «Η τάση είναι ανοδική», προσθέτει.

Η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων θα είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα στη Διεθνή Έκθεση Χειροτεχνίας του Μονάχου, η οποία ανοίγει αυτήν την Τετάρτη, για πρώτη φορά από το 2019. «Εάν δεν λάβουμε αντίμετρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα όσον αφορά την προσέλκυση νέων και ειδικευμένων εργαζομένων, υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο να αποτύχει η ενεργειακή μετάβαση, αλλά και μια τεράστια οικονομική ύφεση, απώλεια δημιουργίας αξίας και ευημερίας» δήλωσε ο Φρανς Χάβερ Πετεραντλρ, πρόεδρος της Βαυαρικής Ένωσης Βιοτεχνών.

Η έλλειψη προσωπικού όχι μόνο εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη, αλλά θέτει επίσης σε κίνδυνο τους πολιτικούς στόχους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως προειδοποιούν εδώ και χρόνια οι εκπρόσωποι των βιοτεχνικών ενώσεων.

Τα επαγγέλματα που λείπουν

Ένα παράδειγμα: Στη Γερμανία υπάρχουν περίπου 43 εκατομμύρια διαμερίσματα, μέχρι το 2040 θα πρέπει να είναι εντελώς κλιματικά ουδέτερα. Δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος των κτιρίων  δεν είναι ακόμη ενεργειακά αποδοτικά,οι ειδικοί υποθέτουν ότι περίπου δύο εκατομμύρια διαμερίσματα θα απαιτούνται να μετατρέπονται κάθε χρόνο. «Ανακαινίστε τα σπίτια για να είναι ενεργειακά αποδοτικά, εγκαταστήστε σταθμούς φόρτισης και ηλιακές στέγες, εγκαταστήστε και συντηρήστε ανεμογεννήτριες και πολλά άλλα» λέει η ZDH. «Αυτό όμως θα πρέπει να το κάνουν οι τεχνίτες που είναι απαραίτητοι για όλες αυτές τις μελλοντικές εργασίες».

Τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων είναι σύμφωνα  με την ZDH: υδραυλικοί και μηχανικοί θέρμανσης και συστημάτων ψύξης, τεχνικοί αντηλιακής προστασίας, καθώς και ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και συντηρητές ηλεκτρικών μηχανών και μεταλλουργοί.

«Καλοκαίρι επαγγελματικής κατάρτισης»

Σε αντίθεση με το 2020 και το 2021, επί του παρόντος δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου περιορισμοί στον κορωνοϊό, επομένως οι βιοτεχνίες σε εθνικό επίπεδο, θέλουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να προσλάβουν νέους τεχνίτες όσο καλύτερα μπορούν για ένα «καλοκαίρι επαγγελματικής κατάρτισης». Ένα εκατομμύριο βιοτεχνικές επιχειρήσεις με σχεδόν 5,6 εκατομμύρια υπαλλήλους – δηλαδή περίπου το 12% του συνόλου των εργαζομένων – είναι εγγεγραμμένες στη Γερμανία. Οι τεχνίτες εκπαιδεύουν περίπου 360.000 μαθητευόμενους, σύμφωνα με τη ZDH που είναι το 29% όλων των ασκουμένων. Πέρυσι, Γερμανοί τεχνίτες συνήψαν 132.129 νέες συμβάσεις μαθητείας, 2.000 περισσότερες από ό,τι το πρώτο έτος του Covid, το  2020. Ωστόσο, περίπου 18.800 θέσεις εκπαίδευσης παρέμειναν κενές. «Είμαστε επί του παρόντος περίπου στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο έτος όσον αφορά τον αριθμό των νέων συμβάσεων και είμαστε σαφώς πάνω από τον αριθμό του προηγούμενου έτους όσον αφορά τον αριθμό των κενών θέσεων εκπαίδευσης» λέει η ZDH. Σύμφωνα με στοιχεία των βιοτεχνικών επιμελητηρίων, 33.705 θέσεις εκπαίδευσης ήταν ακόμη κενές τον Μάιο.

Δυσβάστακτο το ενεργειακό κόστος

Η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων δεν είναι σε καμία περίπτωση το μόνο πρόβλημα. Επιπλέον, οι δυσβάστακτες  τιμές ενέργειας και οι ελλέψεις στην προσφορά ενέργειας είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις, δήλωσε ο Βαυαρός πρόεδρος των Βιοτεχνών. Σε μια έρευνα της ZDH φέτος, το 39% των βαυαρικών βιοτεχνικών επιχειρήσεων ανέφεραν διπλασιασμό του ενεργειακού τους κόστους σε σύγκριση με το 2021. «Καμία εταιρεία δεν μπορεί να μεταβιβάσει πλήρως αυτές τις αυξήσεις κόστους στους πελάτες της. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων μόνο εν μέρει και το ένα τρίτο καθόλου», προσθέτει «Όσο περισσότερο διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σχετικές κυρώσεις, όσο περισσότερο η Κίνα ακολουθεί μια στρατηγική μηδενικού Covid, τόσο περισσότερο θα διακόπτονται  οι αλυσίδες εφοδιασμού”, λέει ο  Φρανς Χάβερ Πετεραντλρ, Πρόεδρος της Βαυαρικής Ένωσης Βιοτεχνών. «Μια συνέπεια θα είναι, μεταξύ άλλων, ότι οι κατασκευαστικές εργασίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στην ώρα τους και στη συμφωνηθείσα τιμή».

Σχετικα αρθρα

Πώς οι «παράλληλες εισαγωγές» παρέχουν άνεση στους Ρώσους καταναλωτές

admin

Ξέμεινε από μπαταρία η Rivian: Τριπλασιάστηκαν οι ζημιές

admin

CEO ποστάρει δακρυσμένη selfie μετά από απολύσεις και γίνεται viral

admin

Ο Πούτιν γύρισε τέσσερα χρόνια πίσω τη ρωσική οικονομία

admin

Γιατί η Νότια Κορέα απένειμε χάρη στον «πρίγκιπα της Samsung»;

admin

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Μικρή μείωση του αριθμού των ανέργων μεταξύ των νέων σε όλο τον κόσμο το 2022

fastpath

Λ. Παπαδήμος: Αναγκαία η άμεση ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών

fastpath

H Johnson & Johnson σταματάει την πώληση του ταλκ

admin

Συντάξεις: 1 στους 3 συνταξιούχος θα πάρει αύξηση το 2023

admin

Die Zeit: Η Ευρώπη πληρώνει την Γερμανική απληστία για φθηνό φυσικό αέριο

admin

Οι 5 παράγοντες που θα καθορίσουν το πακέτο της ΔΕΘ – Στο τραπέζι επέκταση του Ανακυκλώνω, κλειδί το φυσικό αέριο

fastpath

Ενέργεια: Τελεσίγραφο στις βρετανικές εταιρείες για τα υπερκέρδη

admin