Image default
Οικονομία

Είναι οι μαζικές απολύσεις μέσω Zoom η νέα κανονικότητα;

Τους τελευταίους μήνες είχαμε, θαρρείς, μία ξαφνική επιδημία μαζικών απολύσεων μέσω βιντεοκλήσης. Την αρχή έκανε τον Δεκέμβριο του 2021 η αμερικανική εταιρεία στεγαστικών δανείων Better.com, σε μία απολύτως σοκαριστική τότε κίνηση, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Έκτοτε αρκετές ακόμη εταιρείες ακολούθησαν το παράδειγμά της. 

«Εάν είστε σε αυτή την βιντεοκλήση, είστε μέλος της άτυχης ομάδας που απολύεται» είπε με γερές δόσεις κυνισμού στους 900 υπαλλήλους που είχε καλέσει σε διάσκεψη μέσω zoom ο  CEO της εταιρείας, Βίσαλ Γκαργκ. «Η απασχόλησή σας στην εταιρεία μας τερματίζεται. Η απόφαση έχει άμεση ισχύ».

Έξι μήνες μετα΄η αμερικανική εταιρεία μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Carvana απέλυσε 2.5000 εργαζομένους με παρόμοιο τρόπο. Άλλοι ενημερώθηκαν μέσω Zoom και άλλοι ΄με ένα -. H σουηδική fintech Klarna έστειλε σε όλους τους εργαζομένους ένα ηχογραφημένο μήνυμα με το οποίο ο CEO ενημέρωνε ότι η εταιρεία προχωρεί άμεσα στην κατάργηση 700 θέσεων εργασίας. Χρειάστηκε να περιμένουν για 48 ώρες προκειμένου να μάθουν μέσω - ποιοι ήταν μεταξύ των απολυμένων. 

Οι μαζικές απολύσεις υπήρχαν πάντα – ειδικά σε περιόδους κρίσης και έντονης αβεβαιότητας. Αλλά στην εποχή της εξ αποστάσεως εργασίας γίνονται και αυτές ψηφιακά.

Όπως εξηγεί στο BBC o Χάιντεν Γούντλι, καθηγητής επαγγελματικής συμπεριφοράς στο Ivey Business School του Western University, ακομη και για εργαζομένους που απασχολούνται πλέον αποκλειστικά εξ αποστάσεως, η απόλυση μέσω zoom είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Και τούτο γιατί ο τρόπος αυτός συνδυάζει δύο κακές πρακτικές: την απόλυση ανά ομάδες και την γνωστοποίησή της χωρίς απευθείας συζήτηση με τον εργαζόμενο.

Και οι δύο αυτές πρακτικές καθιστούν το να χάνεις τη δουλειά σου – μία ούτως ή άλλως επώδυνη εμπειρία – ακόμη πιο σκληρό και δημιιουργούν το αίσθημα αδικίας. Παρόλα αυτά δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να ακολουθούν αυτό το μοντέλο. 

Σχετικα αρθρα

Reuters: Η ελληνική οικονομία εκτινάσσεται έπειτα από μία επώδυνη δεκαετία

admin

Morgan Stanley: Η BoE θα μειώσει τα επιτόκιά της τον Μάιο

admin

Ν. Παπαθανάσης: Τον Μάιο το αίτημα στην Ε.Ε. για τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ: Πληρωμή 4,75 εκατ. ευρώ σε 1.141 δικαιούχους

admin

Απευθείας πτήση Σαγκάη-Αθήνα: Fam trip Κινέζων τουριστικών πρακτόρων

admin

Σούπερ μάρκετ: Τάσεις συγκράτησης των τιμών τον Μάρτιο – Η 5αδα των προϊόντων με τις μεγαλύτερες αυξήσεις

admin

Θεσσαλονίκη: Από 25/4 το πασχαλινό ωράριο στα καταστήματα

admin

Beata Javorcik (EBRD) στη «Ν»: Γιατί η Ευρώπη πρέπει να πει «όχι» σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

admin

«Καλάθι του νονού»: Στη Βουλή η τροπολογία – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του

admin

ΔΥΠΑ: Αύριο ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα

admin

Γιατί χτυπάει η «καμπάνα» για τους Έλληνες influencers

admin

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin