Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

ΧΑ: Γιατί οι τράπεζες (Πειραιώς-Eurobank) οδηγούν την πτώση 

Πειραιώς-financial-holdings:-jsc-piraeus-bank-και-επενδύσεις-σε-ακίνητα-οι-δραστηριότητες-μας-στην-Ουκρανία

Νέο sell-off σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών με τη σκυτάλη της πτώσης να ανήκει δικαιωματικά στις τραπεζικές μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε 3,21% στις 779,68 μονάδες και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 82,3 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά, ο ΓΔ έγραψε υψηλό στις 808,44 μονάδες και χαμηλό στις 778,84 μονάδες.

Σημειώνεται πως τελευταία φορά που ο ΓΔ έκλεισε κάτω από τις 780 μονάδες ήταν στις 8 Μαρτίου του 2022, ενώ το σημερινό κλείσιμο είναι το χειρότερο για την αγορά από τον Φεβρουάριο του 2021.

O Large Cap υποχώρησε 3,83% στις 1.854,32 μονάδες, ο Mid Cap έπεσε διολίσθησε 2,82% στις 1.251,86 μονάδες και ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε 9% στις 443,16 μονάδες.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η μετοχή της Eurobank με πτώση 1,63% Αποδεικνύοντας πως η άνοδος των τελευταίων μηνών ήταν σε πήλινα πόδια.  μετά το τέλος της συνεδρίασης η τράπεζα ανακοίνωσε Συμψηφισμό «Αποθεματικών εταιρικού νόμου» και «Διαφοράς από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο» με συσσωρευμένες ζημίες της Εταιρείας. 

Το σχέδιο απόφασης που προωθεί η διοίκηση στην επικείμενη γενική συνέλευση της εταιρείας αναφέρει: 

Η ΤΓΣ, με πλειοψηφία που υπερβαίνει το όριο του νόμου, ενέκρινε: 1) τον συμψηφισμό του συνόλου του λογαριασμού «Αποθεματικά εταιρικού νόμου» ύψους έξι δισεκατομμυρίων εννιακοσίων δεκαεννέα εκατομμυρίων τριακοσίων σαράντα χιλιάδων εννιακοσίων ενενήντα έξι ευρώ και εβδομήντα πέντε λεπτών (€6.919.340.996,75), που αποτελείται από 

α) διαφορά υπέρ το άρτιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου συγχωνευόμενων εταιρειών (ύψους €1.126.459.059,85), 

β) τακτικό αποθεματικό (ύψους €200.114.740,76),

 γ) τακτικό αποθεματικό συγχωνευόμενων εταιρειών (ύψους €13.570.808,00) και 

δ) αποθεματικά του πρώην άρθρου 4 παρ. 4α κ.ν. 2190/1920  και νυν άρθρου

31 παρ. 2 4548/2018 (ύψους €5.579.196.388,14), και 2) τον συμψηφισμό μέρους του λογαριασμού «Διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο» ύψους έξι δισεκατομμυρίων οκτακοσίων ενενήντα τεσσάρων εκατομμυρίων τριακοσίων εβδομήντα δύο χιλιάδων τετρακοσίων τριάντα τριών ευρώ και τριάντα δύο λεπτών (€ 6.894.372.433,32) με ισόποσες συσσωρευμένες ζημίες ύψους δέκα τριών δισεκατομμυρίων οκτακοσίων δεκατριών εκατομμυρίων επτακοσίων δέκα τριών χιλιάδων τετρακοσίων τριάντα ευρώ και επτά λεπτών (€13.813.713.430,07) από τον λογαριασμό «Αποτελέσματα εις νέον».

Δεύτερη σε πόση ήταν η μετοχή της συνήθους ασθενής Τρ. Πειραιώς σε ποσοστό ανω του 10%. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα καθώς οι μέτοχοι που συμμετείχαν στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πέρυσι για τη διάσωση της Τράπεζας χάνουν ήδη 35 λεπτά ανά μετοχή ή 30% του κεφαλαίου τους με βάση το σημερινό κλείσιμο.

Όμως σύμφωνα με το σημερινό αυξημένο όγκο συναλλαγών, συνεχίζουν να αποχωρούν από τη μετοχή γεγονός που  σημαίνει ότι είτε κάτι ξέρουν κάποια δηλαδή πολύ δυσμενή εξέλιξη στα στοιχεία της τράπεζας την οποία αγνοεί το ευρύ κοινό, ή εικάζουν ότι τελικά η τράπεζα δεν θα μπορέσει να διασωθεί… 

Ποια είναι όμως η βαθύτερη αιτια η οποία οδηγεί στην κάθετη πτώση των τραπεζικών μετοχών;

Oι Financial Times μετέδωσαν ότι η ΕΚΤ ψάχνει τον τρόπο για να μην βγάλουν επιπλέον, εύκολα κέρδη οι τράπεζες όταν θα αυξήσει τα επιτόκιά της, «παρκάροντας» τη ρευστότητα που λαμβάνουν με αρνητικό επιτόκιο από την ΕΚΤ στον μηχανισμό αποδοχής καταθέσεων της κεντρικής τράπεζας. Για να επιτύχει αυτό τον στόχο, η ΕΚΤ πιθανότατα θα πρέπει να αλλάξει τους όρους παροχής ρευστότητας μέσω του προγράμματος TLTRO III, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθεί το επιτόκιο, που σήμερα είναι αρνητικό (-0,50%). 

Αυτός ο μηχανισμός ήταν ως τώρα ένα πολύ καλό στήριγμα για την κερδοφορία, ιδιαίτερα των τραπεζών του Νότου της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων οι ελληνικές, οι οποίες τον Μάιο είχαν αντλήσει περισσότερα από 50 δισ. ευρώ από αυτή την πηγή. Εύλογα, λοιπόν, κάποιοι έσπευσαν να πουλήσουν, αν και η απόφαση της ΕΚΤ δεν πρέπει να θεωρείται ειλημμένη, αφού μένουν να γίνουν αρκετές -και όχι εύκολες…- συζητήσεις στο Συμβούλιο για αυτό το θέμα.

Σε επόμενο άρθρο θα παρουσιάσουμε αναλυτικά ανα  ελληνική τράπεζα τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια απόφαση.

Ι.Α.Φ

Σχετικα αρθρα

Πώς έχασαν οι Ρώσοι τη μάχη για το δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας

admin

ΕΚΤ: Νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίου και ύφεση…

admin

Ενέργεια: Η πανδημία άφησε τον κόσμο στο έλεος των καπρίτσιων του Πούτιν

admin

Ο Ντράγκι δεν θα έρθει πλέον να σώσει την Ιταλία

admin

Η μεγάλη παγίδα για τη Fed

admin

Οι Ευρωπαίοι βαδίζουν συναισθηματικά απροετοίμαστοι γι’ αυτό που έρχεται τον χειμώνα

admin

Πως η χαλάρωση απειλεί την καταπολέμηση του πληθωρισμού

admin

Από τη μεγάλη μετριοπάθεια στον μεγάλο στασιμοπληθωρισμό – N.Rubini

admin

Τα «φαντάσματα» του 2012 ακόμη κυνηγούν την Ευρώπη και την ΕΚΤ

admin

Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία ξεκίνησαν, αλλά ίσως είναι ήδη πολύ αργά …

admin

Ανεβαίνει και προβληματίζει η χρήση πετρελαίου

admin

Εισαγόμενη ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο 

admin