Image default
Οικονομία

Tο φυσικό αέριο κινητήρια δύναμη στον Νέο Ψυχρό Πόλεμο

Tο φυσικό αέριο εξελίσσεται στο πιο κρίσιμο προϊόν στον κόσμο, αλλά και σε «κινητήρια δύναμη στον νέο Ψυχρό Πόλεμο», γράφει το πρακτορείο -, σημειώνοντας με έμφαση ότι η τιμή του έχει αυξηθεί περίπου κατά 700% στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο, ωθώντας τη Γηραιά ήπειρο στο χείλος της ύφεσης.

«Το φυσικό αέριο ανταγωνίζεται πλέον το πετρέλαιο ως το καύσιμο που διαμορφώνει τη γεωπολιτική και βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νέας εποχής αντιπαράθεσης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων – μιας τόσο έντονης αντιπαράθεσης που σε πολλές πρωτεύουσες σε όλη τη Δύση, τα σχέδια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχουν υποβαθμιστεί», τονίζει το αμερικανικό πρακτορείο.

«Αυτή είναι η δεκαετία του 1970 για το φυσικό αέριο» λέει ο Κέβιν Μπουκ, διευθύνων σύμβουλος της ClearView Energy Partners LLC, μιας ερευνητικής εταιρείας με έδρα την Ουάσιγκτον. «Ο κόσμος σκέφτεται τώρα το φυσικό αέριο όπως κάποτε σκεφτόταν για το πετρέλαιο.Ο ουσιαστικός ρόλος που παίζει το φυσικό αέριο στις σύγχρονες οικονομίες και η ανάγκη για ασφαλή και  διαφοροποιημένο εφοδιασμό έχουν γίνει πολύ ορατοί», προσθέτει.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε την κρίση του φυσικού αερίου σε ένα νέο επίπεδο, καθώς αφαιρέθηκε από την αγορά ένα κρίσιμο ποσοστό των προμηθειών. Η Ρωσία περιόρισε τις παραδόσεις αερίου μέσω των αγωγών στην Ευρώπη και οι περισσότερες χώρες αγωνίζονται να εξασφαλίσουν τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα.

Η Γερμανία προειδοποιεί ότι οι ελλείψεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα ντόμινο κατάρρευσης όπως η Lehman Brothers, καθώς η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης αντιμετωπίζει την άνευ προηγουμένου προοπτική να ξεμείνουν από ρεύμα οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές. 

Ο αγωγός Nord Stream που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία πρόκειται να κλείσει στις 11 Ιουλίου για δέκα ημέρες για συντήρηση και στο Βερολίνο αυξάνεται  ο φόβος ότι η Μόσχα μπορεί να μην ανοίξει ξανά τη στρόφιγγα.

Η στροφή στο LNG

Πολλές χώρες έχουν στραφεί στο φυσικό αέριο στο πλαίσιο της μετάβασης σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, καθώς επιδιώκουν να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση τω πιο «βρώμικων» ορυκτών καυσίμων όπως ο άνθρακας και σε ορισμένες περιπτώσεις και η πυρηνική ενέργεια. Μεγάλοι παραγωγοί – όπως οι ΗΠΑ, που αναβαθμίστηκαν γρήγορα στις τάξεις των εξαγωγέων LNG και ανταγωνίζονται το Κατάρ – διαβλέπουν ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Περίπου 44 χώρες εισήγαγαν πέρυσι LNG – ένας αριθμός σχεδόν διπλάσιος από ό,τι πριν από μια δεκαετία. Αλλά το αμερικανικό αέριο είναι τώρα πολύ πιο δύσκολο να μεταφερθεί σε όλο τον πλανήτη, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στις αρχές Ιουνίου στο εργοστάσιο Freeport στο Τέξας. Αν και οι εγκαταστάσεις του Freeport δεν είναι οι μεγαλύτερες, ούτε πιο εξελιγμένες από τους επτά τερματικούς σταθμούς που στέλνουν LNG από τις αμερικανικές ακτές , ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά ήταν μεγάλος.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία αυξήθηκαν περισσότερο από 60% τον τελευταίο μήνα, που ο σταθμός του Freeport αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά, καθώς παρατηρήθηκαν επίσης περαιτέρω περικοπές προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Αντίθετα, στις ΗΠΑ, οι τιμές του αερίου μειώθηκαν σχεδόν κατά 40% – επειδή η διακοπή σημαίνει ότι περισσότερο φυσικό αέριο θα παραμείνει διαθέσιμο για οικιακή χρήση. «Η αντίδραση της αγοράς στην πυρκαγιά στο Freeport δείχνει μια σαφή σχέση μεταξύ των εξαγωγών LNG και των πληθωριστικών επιπτώσεων στις εγχώριες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας», λέει ο Πολ Σίτσιο,πρόεδρος των Industrial Energy Consumers of America.

Για να καλυφθεί όλη η νέα ζήτηση θα απαιτηθεί ένα τεράστιο επενδυτικό κύμα στην τομέα παραγωγής LNG, όπως κατέστησαν σαφές  οι ηγέτες της G-7 στην τελευταία σύνοδό τους στη Βαυαρία, τονίζοντας ότι «οι δημόσιες επενδύσεις σε έργα φυσικού αερίου είναι απαραίτητες ως απάντηση στην τρέχουσα κρίση». 

Σχετικα αρθρα

Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

admin

Κ. Χατζηδάκης: «Στην Ελλάδα μάθαμε το μάθημά μας» -«Χρειαζόμαστε περισσότερο αποτελεσματική Ευρώπη»

admin

Εκτίναξη 17,2% του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση τον Φεβρουάριο στα 287 εκατ. ευρώ

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,1% του τζίρου στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

Επιθεώρηση Εργασίας: Στοχευμένοι έλεγχοι για 5 εργασιακά ζητήματα-Πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 19,7% στον τζίρο των καταλυμάτων τον Φεβρουάριο

admin

Αύξηση 3,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

S&P: πιθανότητα καθυστέρησης στη μείωση των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

admin

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων στις 24/4

admin

ΤτΕ: Πίεση στο εμπόριο ισοζύγιο τον Φεβρουάριο λόγω εισαγωγών- 22% άνοδος στις τουριστικές εισπράξεις

admin

ΑΑΔΕ: Από 22 Απριλίου το Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) Αττικής

admin

Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμα 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές

admin