Image default
Οικονομία

Wall Street: Δυναμική στροφή, αλλά χωρίς τον Dow

Δυναμική στροφή έκαναν στη σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές στη Wall Street, παρά τις ανησυχίες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, καθώς η αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων προσέφερε στήριγμα στον τεχνολογικό κλάδο. 

Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε 1,75%, αφού όμως άνοιξε τη συνεδρίαση με μεγάλη πτώση. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,16%, αφού είχε απωλέσει περισσότερο από 2% της αξίας του νωρίτερα. Εξαίρεση, ο Dow Jones ο οποίος παρέμεινε στο «κόκκινο» κλείνοντας με πτώση 0,4%, περιορίζοντας ωστόσο κατά πολύ τις αρχικές του απώλειες που έφθασαν τις 700 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι η Wall Street έχει υποχωρήσει στις τέσσερις από τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, με τον S&P 500 να καταγράφει απώλειες άνω του 20% από τα ιστορικά υψηλά του. Ορισμένοι δε οικονομολόγοι θεωρούν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί επί δύο συναπτά τρίμηνα από τις αρχές του έτους, που σημαίνει ότι έχει ήδη εισέλθει σε φάση ύφεσης.  

Η καμπύλη της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς και του διετούς αντιστράφηκε ξανά σήμερα, προοιωνίζοντας επικείμενη ύφεση. Όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων κινούνται σε επίπεδα υψηλότερα από τις αντίστοιχες αποδόσεις των μακροπρόθεσμων, τότε αυτό θεωρείται σημάδι ότι οι επενδυτές περιμένουν οικονομική επιβράδυνση. 

Οι μετοχές που συνδέονται με την ανάπτυξη της οικονομίας σημείωσαν απότομη πτώση στη σημερινή συνεδρίαση, με αυτές των Deere και Caterpilla να υποχωρούν 3,2% και 2,5% αντίστοιχα, αγγίζοντας χαμηλό έτους. Σε πτώση 6,6% και η μετοχή της εταιρείας εξορυκτικών δραστηριοτήτων Freeport-McMoRan. 

«Η αμερικανική αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει ύφεση και το γεγονός ότι η Fed είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τα επιτόκια την ώρα που η οικονομία επιβραδύνεται», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Μοχάμεντ Ελ-Εριάν. 

Σε πτώση και ο κλάδος πετρελαίου μετά τη βουτιά 10% των τιμών, με το αμερικανικό αργό μάλιστα να διολισθαίνει κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. 

Στον αντίποδα, κινήθηκαν οι μετοχές καταναλωτικών αγαθών, οι οποίες ήταν μεταξύ αυτών που είχαν παρουσιάσει την χειρότερη επίδοση τις τελευταίες εβδομάδες, βοηθώντας την αγορά να ανακάμψει. Η Amazon και η Nike σημείωσαν άνοδο άνω του 3%, ενώ η Target ενισχύθηκε 2,3%. Το φθηνότερο πετρέλαιο προσφέρει στήριγμα στις μετοχές αυτές, καθώς οι καταναλωτές προσαρμόζουν τις δαπάνες τους ανάλογα με τις τιμές. 

Σχετικα αρθρα

Γιατί η Νότια Κορέα απένειμε χάρη στον «πρίγκιπα της Samsung»;

admin

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Μικρή μείωση του αριθμού των ανέργων μεταξύ των νέων σε όλο τον κόσμο το 2022

fastpath

Λ. Παπαδήμος: Αναγκαία η άμεση ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών

fastpath

H Johnson & Johnson σταματάει την πώληση του ταλκ

admin

Συντάξεις: 1 στους 3 συνταξιούχος θα πάρει αύξηση το 2023

admin

Die Zeit: Η Ευρώπη πληρώνει την Γερμανική απληστία για φθηνό φυσικό αέριο

admin

Οι 5 παράγοντες που θα καθορίσουν το πακέτο της ΔΕΘ – Στο τραπέζι επέκταση του Ανακυκλώνω, κλειδί το φυσικό αέριο

fastpath

Ενέργεια: Τελεσίγραφο στις βρετανικές εταιρείες για τα υπερκέρδη

admin

Σταϊκούρας: Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος

fastpath

«Δεν πληρώνω»: Η κρίση ξεσηκώνει τους πολίτες από τη Βρετανία έως την Κίνα

admin

Η ξηρασία «στερεύει» τα ποτάμια της Ευρώπης – Σε κίνδυνο μεταφορές αξίας 80 δισ. δολαρίων

fastpath

Στροφή στο πετρέλαιο και τσουχτερές τιμές

admin