Image default
Οικονομία

Wall Street: Δυναμική στροφή, αλλά χωρίς τον Dow

Δυναμική στροφή έκαναν στη σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές στη Wall Street, παρά τις ανησυχίες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, καθώς η αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων προσέφερε στήριγμα στον τεχνολογικό κλάδο. 

Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε 1,75%, αφού όμως άνοιξε τη συνεδρίαση με μεγάλη πτώση. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,16%, αφού είχε απωλέσει περισσότερο από 2% της αξίας του νωρίτερα. Εξαίρεση, ο Dow Jones ο οποίος παρέμεινε στο «κόκκινο» κλείνοντας με πτώση 0,4%, περιορίζοντας ωστόσο κατά πολύ τις αρχικές του απώλειες που έφθασαν τις 700 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι η Wall Street έχει υποχωρήσει στις τέσσερις από τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, με τον S&P 500 να καταγράφει απώλειες άνω του 20% από τα ιστορικά υψηλά του. Ορισμένοι δε οικονομολόγοι θεωρούν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί επί δύο συναπτά τρίμηνα από τις αρχές του έτους, που σημαίνει ότι έχει ήδη εισέλθει σε φάση ύφεσης.  

Η καμπύλη της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς και του διετούς αντιστράφηκε ξανά σήμερα, προοιωνίζοντας επικείμενη ύφεση. Όταν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων κινούνται σε επίπεδα υψηλότερα από τις αντίστοιχες αποδόσεις των μακροπρόθεσμων, τότε αυτό θεωρείται σημάδι ότι οι επενδυτές περιμένουν οικονομική επιβράδυνση. 

Οι μετοχές που συνδέονται με την ανάπτυξη της οικονομίας σημείωσαν απότομη πτώση στη σημερινή συνεδρίαση, με αυτές των Deere και Caterpilla να υποχωρούν 3,2% και 2,5% αντίστοιχα, αγγίζοντας χαμηλό έτους. Σε πτώση 6,6% και η μετοχή της εταιρείας εξορυκτικών δραστηριοτήτων Freeport-McMoRan. 

«Η αμερικανική αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει ύφεση και το γεγονός ότι η Fed είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τα επιτόκια την ώρα που η οικονομία επιβραδύνεται», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz Μοχάμεντ Ελ-Εριάν. 

Σε πτώση και ο κλάδος πετρελαίου μετά τη βουτιά 10% των τιμών, με το αμερικανικό αργό μάλιστα να διολισθαίνει κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. 

Στον αντίποδα, κινήθηκαν οι μετοχές καταναλωτικών αγαθών, οι οποίες ήταν μεταξύ αυτών που είχαν παρουσιάσει την χειρότερη επίδοση τις τελευταίες εβδομάδες, βοηθώντας την αγορά να ανακάμψει. Η Amazon και η Nike σημείωσαν άνοδο άνω του 3%, ενώ η Target ενισχύθηκε 2,3%. Το φθηνότερο πετρέλαιο προσφέρει στήριγμα στις μετοχές αυτές, καθώς οι καταναλωτές προσαρμόζουν τις δαπάνες τους ανάλογα με τις τιμές. 

Σχετικα αρθρα

Beata Javorcik (EBRD) στη «Ν»: Γιατί η Ευρώπη πρέπει να πει «όχι» σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

admin

«Καλάθι του νονού»: Στη Βουλή η τροπολογία – Πότε ξεκινά η εφαρμογή του

admin

ΔΥΠΑ: Αύριο ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα

admin

Γιατί χτυπάει η «καμπάνα» για τους Έλληνες influencers

admin

Γιατί ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ δεν έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου

admin

Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων: Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει τις περικοπές στις συντάξεις

admin

ΕΕ: Συναγερμός για την φθίνουσα ανταγωνιστικότητα

admin

«Καμπανάκι» Ντομπρόβσκις στην ΕΕ για τον νέο γύρο στον «πόλεμο δασμών» ΗΠΑ-Κίνας

admin

Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ακολουθούν τις «μη εμπορικές πρακτικές» για τις οποίες την κατηγορούν

admin

Εγνατία Οδός: Πιο κοντά στην υλοποίηση της διασυνοριακής γέφυρας Ελλάδας-Τουρκίας στον Έβρο

admin

Έρχονται 2 δισ. κοινοτικό χρήμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Όλα τα προγράμματα εγγυήσεων και επιδοτήσεων

admin

Ο. Κεφαλογιάννη: Δημιουργούμε τις συνθήκες για μια νέα αρχή για τον ελληνικό τουρισμό

admin