Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Goldman Sachs: Γιατί υποβαθμίζει τη Eurobank, παραμένει buy σε Alpha Bank και ΕΤΕ

goldman sachs στη-«Ν»:-Από-το-2025-ουσιαστική-πτώση-στις-τιμές-ενέργειας

Οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να επιδεικνύουν πρόοδο στη βελτιστοποίηση των NPEs, της δημιουργίας κεφαλαίων και των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας κατά το 1ο τρίμηνο του 22ου έτους, παρέχοντας καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα 

στις βασικές λειτουργικές τάσεις και αναμένουμε ότι οι ισχυρές τάσεις θα συνεχιστούν και το β’ τρίμηνο του 22. 

Εν τω μεταξύ, ο βαθμός μακροοικονομικής αβεβαιότητας έχει αυξηθεί τους τελευταίους τρεις μήνες: ο ελληνικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 12% τον Ιούνιο του 2022 (από 11%/10% τον Μάιο/Απρίλιο) ενώ οι εκτιμησεις για την αναπτυξη μειώθηκαν στο 3%/3% για το 2022/ 23Ε (από 4%-5%/3,5% στην αρχή του έτους).

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου αντέδρασε σε αυτές τις μακροοικονομικές εξελίξεις, ανερχομενο σε περίπου 3,5%-4% τον Ιούλιο του 22, έχοντας κατά μέσο όρο περίπου 1% το 2021. Τέλος, η ομάδα εμπορευμάτων μας αναθεώρησε πρόσφατα τις προβλέψεις της για τις τιμές TTF για να αντικατοπτρίζει ένα σταθμισμένο σενάριο σχετικά με τις ροές NS1 μετά τη συντήρηση – συγκεκριμένα, αύξησε τις προβλέψεις της για την τιμή του φυσικού αερίου Q22/4Q22/1Q23/Sum23 σε EUR153/121/77/138/MWh από EUR104/105/76/75 προηγουμένως. 

Η πιθανότητα ύφεσης των οικονομολόγων μας είναι 50% για τη ζώνη του ευρώ, 35% για το Ηνωμένο Βασίλειο και 30% στις ΗΠΑ.

Αναλύουμε τον αντίκτυπο της επιτάχυνσης του πληθωρισμού, του επιθετικού περιβάλλοντος των επιτοκίων και των αυξήσεων στις τιμές του φυσικού αερίου στις ελληνικές τράπεζες. Ενώ επισημαίνουμε ισχυρές τάσεις για συγκεκριμένες τράπεζες στην Ελλάδα, η αυξημένη μακροοικονομική αβεβαιότητα μεταφράζεται σε πιο συντηρητικές παραδοχές COE (που προκύπτει κυρίως από υποτίμηση 300 bps των αποδόσεων των ομολόγων GGB έναντι του 2021) και επίσης μεταφράζεται σε χαμηλότερες εκτιμήσεις (κατά μέσο όρο μειώνουμε το EPS εκτιμήσεις κατά 9% την περίοδο 2023-24, αντανακλώντας τις επιπτώσεις του υψηλότερου πληθωρισμού και των τιμών των εμπορευμάτων).

Πλέον χρησιμοποιούμε COE 15% για την Alpha/Eurobank/NBG και 17% για την Πειραιώς (από 12% προηγουμένως· ο υψηλότερος COE για την Πειραιώς αντανακλά την ιστορική διαφορά μεταξύ του COE που υπονοείται από την αγορά και του COE των άλλων τριών τραπεζών). Επίσης, ενσωματώνουμε τον αντίκτυπο του MTM των ανατιμήσεων χαρτοφυλακίου ομολόγων στο CET1 και πλέον χρησιμοποιούμε έναν δείκτη κεφαλαίου στόχου 14% στο μοντέλο ROTE/COE προσαρμοσμένου κεφαλαίου (έναντι 13% προηγουμένως, το οποίο είναι πλέον σύμφωνο με το ανώτερο όριο του στοχευμένες ομάδες διαχείρισης στην CEEMEA, καθώς βλεπουμε υψηλότερη μακροοικονομική αβεβαιότητα).

Η τράπεζα επαναφέρει την αξιολόγηση «αγορά» για την ΕΤΕ, η οποία θα έχει το υψηλότερο επίπεδο κάλυψης CET1 και NPE εντός των ελληνικών τραπεζών το 2023, κοντά στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η μετοχή της ΕΤΕ διαπραγματεύεται με 0,4 φορές σε δείκτη P/TBV το 2023, έναντι 0,7 φορές για το μέσο όρο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Επαναφέρουμε την αξιολόγηση της ΕΤΕ ως Buy με 12μηνο στόχο τιμής τα €3,95 (33% περιθώριο ανόδου από το κλείσιμο της 13ης Ιουλίου).

Υποβαθμίζουμε τη μετοχή της Eurobank σε ουδέτερη από αγορά με αναθεωρημένη 12μηνη τιμή-στόχο στα €0,92 από €1,50.

Για την Alpha BankΑΛΦΑ -0,21%, επαναλαμβάνουμε την αξιολόγηση buy με αναθεωρημένο στόχο τιμής στα €1,07 (από €1,74) που συνεπάγεται 38% περιθώριο ανόδου.

Τέλος για την Τράπεζα Πειραιώς, ο αναθεωρημένος στόχος τιμής είναι τα €0,84 (από €1,80) και συνεπάγεται 12% περιθώριο ανόδου (από το κλείσιμο της 13ης Ιουλίου) και η σύσταση είναι ουδέτερη.

Σχετικα αρθρα

Πώς οι «παράλληλες εισαγωγές» παρέχουν άνεση στους Ρώσους καταναλωτές

admin

Ξέμεινε από μπαταρία η Rivian: Τριπλασιάστηκαν οι ζημιές

admin

CEO ποστάρει δακρυσμένη selfie μετά από απολύσεις και γίνεται viral

admin

Ο Πούτιν γύρισε τέσσερα χρόνια πίσω τη ρωσική οικονομία

admin

Γιατί η Νότια Κορέα απένειμε χάρη στον «πρίγκιπα της Samsung»;

admin

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Μικρή μείωση του αριθμού των ανέργων μεταξύ των νέων σε όλο τον κόσμο το 2022

fastpath

Λ. Παπαδήμος: Αναγκαία η άμεση ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών

fastpath

H Johnson & Johnson σταματάει την πώληση του ταλκ

admin

Τα «φαντάσματα» του 2012 ακόμη κυνηγούν την Ευρώπη και την ΕΚΤ

admin

Συντάξεις: 1 στους 3 συνταξιούχος θα πάρει αύξηση το 2023

admin

Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία ξεκίνησαν, αλλά ίσως είναι ήδη πολύ αργά …

admin

Die Zeit: Η Ευρώπη πληρώνει την Γερμανική απληστία για φθηνό φυσικό αέριο

admin