Image default
Πρώτο Θέμα

Το μοναδικό ενεργειακό ατού των ΗΠΑ

Το μοναδικό ενεργειακό ατού των ΗΠΑΣε επίπεδο βιώσιμου και άφθονου ενεργειακού εφοδιασμού, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα τεράστιο και εντελώς υποτιμημένο πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών. Εδώ, επιτρέπεται σε ιδιώτες και εταιρείες να κατέχουν δικαιώματα ορυκτού πλούτου.

Σε άλλες χώρες, οι άνθρωποι μπορούν να κατέχουν γη, αλλά η κυβέρνηση κατέχει και ελέγχει ασφυκτικά τους όποιους ορυκτούς και φυσικούς πόρους, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα, χαλκό, χρυσό, ασήμι κ.λπ., που βρίσκονται στο υπέδαφος της γης. Αν ανακαλύψει κάποιος πετρέλαιο στην αυλή του, είναι άτυχος – καθώς ανήκει στην κυβέρνηση. Αυτό έχει βαθιές επιπτώσεις που συνήθως παραβλέπονται.

Το δικαίωμα ιδιωτικής ιδιοκτησίας επί του ορυκτού πλούτου στις ΗΠΑ παρέχει σε πρόσωπα και ιδιωτικές εταιρείες ισχυρό κίνητρο για την πραγματοποίηση ερευνών. Καθώς μπορούν να επωφεληθούν από την ανακάλυψη, την ανάπτυξη και την εξόρυξη αυτών των φυσικών πόρων. Αυτό δίνει υπεραξία στις έρευνες.

Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά την ίδια στιγμή διαθέτουν και μια τεράστια και “ζωντανή” εξορυκτική βιομηχανία. Αυτοί οι ιδιώτες είναι συχνά πιο δραστήριοι και πιο ευκίνητοι από τους κολοσσιαίους “ομολόγους” τους. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπου οι γεωλογικοί σχηματισμοί είναι ευνοϊκοί, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκτάσεων είναι ελεύθεροι να ερευνήσουν το υπέδαφος των γαιών τους – ή να πουλήσουν τα δικαιώματα μίσθωσής τους σε τρίτους. Σε αυτήν την περίπτωση, εάν, ας πούμε, βρεθεί πετρέλαιο, ο ιδιοκτήτης θα έχει δικαιώματα επ’ αυτού.

Αυτά τα ιδιωτικά δικαιώματα οδηγούν σε πολύ περισσότερες έρευνες. Η γεωλογία των νοτιοδυτικών πολιτειών των ΗΠΑ δεν διαφέρει σημαντικά από αυτήν των εκτάσεων που βρίσκονται πέρα από τα σύνορα με το Μεξικό, ωστόσο οι έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αυτό το κομμάτι της χώρας είναι πολύ περισσότερες από αυτές που διεξάγονται στη γειτονική μας χώρα.

Γιατί; Διότι η πετρελαϊκή βιομηχανία στο Μεξικό ανήκει στην κυβέρνηση. Δεν υπάρχει αντίστοιχη εξορυκτική δυνατότητα στη χώρα με αυτήν που προσφέρουν οι ΗΠΑ.

Η μοναδική αυτή προσέγγιση της Αμερικής ως προς τα δικαιώματα των ορυκτών πόρων έχει επίσης πυροδοτήσει ένα καινοτόμο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ενώ οι κυβερνήσεις σε άλλες χώρες έχουν θεσπίσει αυστηρούς ελέγχους όσον αφορά τον τρόπο εξόρυξης και εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, οι εταιρείες στις ΗΠΑ μπορούν να δοκιμάσουν νέους τρόπους εξόρυξης.

Αυτή η ελευθερία πειραματισμού οδήγησε στις εκπληκτικές ανακαλύψεις της πλευρικής διάτρησης και της υδραυλικής ρωγμάτωσης, πρακτική γνωστή ως fracking, που εκτόξευσαν την παραγωγή υδρογονανθράκων των ΗΠΑ στα ύψη. Το φυσικό αέριο, ένα καθαρό καύσιμο που κάποτε θεωρείτο ότι εξαντλείται στις ΗΠΑ, έγινε άφθονο. Αυτό οδήγησε στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, η οποία τώρα διακυβεύεται λόγω της αντιπάθειας προς τα ορυκτά καύσιμα που δείχνει η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Παρά την εμπειρία των ΗΠΑ, η ελεγχόμενη από την κυβέρνηση προσέγγιση του Μεξικού, κυριαρχεί στον υπόλοιπο κόσμο. Για παράδειγμα, υπάρχουν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου που περιμένουν να ανακαλυφθούν και να αναπτυχθούν στη Βρετανία, την Ευρώπη και αλλού. Αλλά η απουσία ιδιωτικής ιδιοκτησίας και ελέγχου επί του ορυκτού πλούτου στα πρότυπα της Αμερικής, είναι ένα κοστοβόρο εμπόδιο.

Του Steve Forbes

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Οικονομία σε ύφεση λόγω αντίξοων παραγόντων στην Ευρώπη

fastpath

ΗΠΑ: «Kατ’ αρχήν» συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους

admin

“Οι Έλληνες κουράστηκαν από τις ουτοπικές υποσχέσεις”

admin

Γερμανικός Τύπος: “Ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται μπροστά στο τέλος της καριέρας του”

admin

ΧΑ: Αυτοδύναμη άνοδος

admin

Ένας κόσμος χρέους – ANNE O. KRUEGER

admin

Welt για την ελληνική οικονομία: Η ξαφνική δύναμη του πρώην χρεωκοπημένου κράτους

admin

ΗΠΑ: Μια συμφωνία για το χρέος δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα της αγοράς

admin

Alpha Bank:Εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και εμπορικό ισοζύγιο

admin

Ρουμπινί: Σε μονοπάτι σύγκρουσης ΗΠΑ και Κίνα – Κίνδυνος για «γεωπολιτική ύφεση» στις αγορές

admin

Παγκόσμια οικονομία: Η μεταβλητότητα ήρθε για να μείνει

fastpath

Η εποχή της Α.I. ξεκινάει

admin