Image default
Οικονομία Τράπεζες

 HSBC: Eγκαθιστά επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος στην κινεζική θυγατρική της

Η HSBC έγινε η πρώτη ξένη τράπεζα που εγκατέστησε επιτροπή Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στη θυγατρική της επενδυτικής τραπεζικής στη χώρα, μια κίνηση που υπογραμμίζει την ένταση που αντιμετωπίζει η τράπεζα καθώς προσπαθεί να Ισορροπήσει μεταξύ του Πεκίνου και της Δύσης.

Η επενδυτική τράπεζα στην Κίνα, HSBC Qianhai Securities, δημιούργησε πρόσφατα μια επιτροπή KKK, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την απόφαση. Η κίνηση ήλθε αφού η HSBC αύξησε το μερίδιό της στην κοινοπραξία, την οποία ξεκίνησε το 2015, στο 90 τοις εκατό από 51 τοις εκατό τον Απρίλιο.

Μια επιτροπή ΚΚΚ, απαιτείται από τη νομοθεσία των κινεζικών εταιρειών, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί ευρέως μεταξύ των ξένων χρηματοοικονομικών ομίλων. Συνήθως αποτελείται από τρεις ή περισσότερους υπαλλήλους που είναι επίσης μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος . Οι επιτροπές εξυπηρετούν διττό σκοπό ως ένα σωματείο εργαζομένων και ως μέσο διοικησης καθως ένας εκπρόσωπος του κόμματος εγκαθίσταται στις κορυφαίες τάξεις μιας εταιρείας, μερικές φορές σε ρόλο διευθυντή.

Η κίνηση της HSBC θα πιέσει και άλλες ξένες τράπεζες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και ορισμένες εξετάζουν εάν απαιτείται να το κάνουν μετά την πλήρη κυριότητα των τίτλων και των χρηματιστηριακών τους εργασιών στην ηπειρωτική χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, δήλωσαν αρκετοί ανώτεροι υπάλληλοι αυτών των ιδρυμάτων.

«Είναι σημαντικό με την έννοια του πού δείχνει το μέλλον της [HSBC]», είπε ένας από τους ανθρώπους. «Αυξάνει τους δεσμούς της με μια απολυταρχία που έχει ξεκάθαρα απόψεις για το πόσο μακριά θέλει να φτάσει στις ιδιωτικές εταιρείες. Είναι άλλο ένα τούβλο σε αυτόν τον τοίχο».

Η HSBC είναι μια από τις πιο εκτεθειμένες παγκοσμίως εταιρείες στην κλιμακούμενη γεωπολιτική αντιπαλότητα μεταξύ Κίνας και Δύσης. Έχει την έδρα της στο Λονδίνο, αλλά πραγματοποιεί σχεδόν το σύνολο των κερδών της στο Χονγκ Κονγκ και έχει σχέδια να επεκταθεί στην ηπειρωτική Κίνα.

Αντικατοπτρίζοντας το δίλημμά της, τον Μάιο ο μεγαλύτερος επενδυτής της Ping An ζήτησε να χωριστεί σε ανατολικές και δυτικές μονάδες, προειδοποιώντας ότι η αλληλεπίδραση και των δύο περιοχών θα καταστεί αδύνατη τα επόμενα χρόνια. Η HSBC είναι επίσης ένας από τους πιο συχνούς στόχους πολιτικών στην Κίνα, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για κυρώσεις, εμπόριο και πολιτική αστάθεια στο Χονγκ Κονγκ.

Η HSBC αρνήθηκε να σχολιάσει την επιτροπή CCP, αλλά άτομα που βρίσκονται κοντά στην τράπεζα τόνισαν ότι δεν θα έχει κανένα διαχειριστικό ρόλο όπως θα είχε σε μια κινεζική κρατική επιχείρηση. Η τράπεζα δημιούργησε την επιτροπή της νωρίτερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με ένα από τα άτομα που γνωρίζουν την απόφαση.

Η HSBC Qianhai διευθύνεται από την Irene Ho και επιβλέπεται από τον David Liao, συνδιευθύνοντα σύμβουλο Ασίας-Ειρηνικού. Η Qianhai παρέχει υπηρεσίες επενδυτικής τραπεζικής, όπως συμβουλευτικές υπηρεσίες, πραγματοποίηση αρχικών δημόσιων εγγραφών και διαπραγμάτευση τίτλων. Η HSBC έχει περίπου 7.000 υπαλλήλους στην ηπειρωτική χώρα, πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο με έδρα το εξωτερικό.

Επτά παγκόσμιες τράπεζες ελέγχουν τις επενδυτικές τραπεζικές εργασίες στην ηπειρωτική Κίνα — HSBC, Goldman Sachs, JPMorgan, Credit Suisse, Morgan Stanley, UBS και Deutsche Bank — ωστόσο, μόνο η HSBC έχει μέχρι στιγμής δημιουργήσει επιτροπή CCP, σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. . Οι άλλες τράπεζες αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Τα στελέχη των αμερικανικών τραπεζών ανησυχούν ιδιαίτερα για την οπτική της πιθανής έκθεσης στρατηγικών αποφάσεων και δεδομένων πελατών στο ΚΚΚ.

Η Goldman Sachs δεν έχει επιτροπή ΚΚΚ, αλλά έχει απασχολήσει ανώτερα μέλη του κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του Φρεντ Χου, ο οποίος ήταν πρόεδρος της επιχείρησης της για την Ευρύτερη Κίνα. Διαχειρίζεται μία από τις παλαιότερες επενδυτικές τραπεζικές επιχειρήσεις της Wall Street στην Κίνα, αφού ίδρυσε μια κοινοπραξία με την Beijing Gao Hua Securities το 2004. Η UBS προσέλαβε τη Fan Yang, η οποία είναι κόρη του Liu Yandong, του πρώην αντιπροέδρου της Κίνας.

Ανώτερο περιφερειακό στέλεχος τράπεζας της Wall Street είπε ότι υπάρχει «μακροχρόνια κατανόηση» με την Κίνα Κεφαλαιαγοράς και Ρυθμιστικής Επιτροπής ότι οι περισσότερες ξένες εταιρείες κινητών αξιών ή χρηματιστηριακών εταιρειών δεν απαιτούν επιτροπές CCP. 

Μέχρι στιγμής έχει ασκηθεί μικρή πίεση στα παρασκήνια, πρόσθεσε. Ωστόσο, η πράξη των εταιρειών της Κίνας αναφέρει ότι: «Οι οργανώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος θα . . . να συσταθεί για να ασκεί δραστηριότητες του κόμματος» εντός επιχειρήσεων, οι οποίες «θα παρέχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις στις κομματικές οργανώσεις για να ασκήσουν τις δραστηριότητές τους». 

«Η HSBC είναι στη σωστή πλευρά σε αυτό», είπε ένα άλλο άτομο που γνωρίζει την απόφασή της. «Δεν μαντεύεις τις αρχές στην Κίνα. Αν προλάβουν σε βάζουν στον κάδο των προβληματων. Κάθε αμερικανική τράπεζα που δεν κάνει το ίδιο παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι». Η HSBC έχει δημιουργήσει χωριστά επιτροπές CCP σε άλλες οντότητες που ελέγχει στην Κίνα, όπως στο πλαίσιο της κοινοπραξίας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με την Shanxi Trust.

Σχετικα αρθρα

Βαρόμετρο ο πληθωρισμός για τις αποφάσεις της ΕΚΤ

admin

Οι μη ρεαλιστικές απαιτήσεις εμποδίζουν τις ευρωπαϊκές συμφωνίες για LNG, λέει ο CEO της Total

admin

Ηλιακός θερμοσίφωνας με αίτηση στο gov.gr – Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε

admin

Ποιες περιοχές εξακολουθούν να έχουν ακριβή βενζίνη – Που πηγαίνουν οι τιμές

fastpath

ΗΠΑ: Η Γέλεν εξακολουθεί να πιστεύει πως μπορεί να μειωθεί ο πληθωρισμός, υπό προϋποθέσεις

admin

Οι αγορές αποδοκιμάζουν την οικονομική πολιτική της Λιζ Τρας

admin

Πιάνεται ο στόχος του ’22 για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης – Τροχάδην για την αίτηση και τις επιδοτήσεις

admin

TotalEnergies: Συμφωνία με την Qatar Energy για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου NFS

admin

Προϋπολογισμός 2023: Πρωτογενές πλεόνασμα, μείωση φόρων και μόνιμα μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ

admin

Ο πόλεμος σώζει το δολάριο και βυθίζει το ευρώ

admin

Ενεργειακή κρίση: Το πρώτο κρας τεστ της Ευρώπης για τη μείωση της κατανάλωσης

admin

Τέλος τα Fuel Pass – «Δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης» λέει ο Χρήστος Σταϊκούρας

admin