Image default
Επιχειρήσεις

Lamda: Ο αντίκτυπος λόγω ενεργειακού, πληθωρισμού, πανδημίας και οι μισθώσεις στο νέο mega mall της Βουλιαγμένης (pics)

Ενδιαφέρον που μεταφράζεται στο 80% της επιφάνειας του νέου mall έχει εισπράξει η Lamda Development για το νέο project εντός της έκτασης του Ελληνικού, την ίδια στιγμή που ο όμιλος «μετρά» τον αντίκτυπο στις δραστηριότητές του λόγω των τελευταίων εξελίξεων στο οικονομικό περιβάλλον με το ενεργειακό, τις πληθωριστικές πιέσεις αλλά και την πανδημία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διοίκηση και αναφορικά με το Vouliagmenis Mall, την εμπορική ανάπτυξη εντός του επιχειρηματικού κέντρου («Commercial Hub») στην περιοχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, έχει ήδη κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από ενοικιαστές που ξεπερνά το 80% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA) και εντός του 2023 αναμένεται να έχουν υπογραφεί τα βασικά σημεία των μισθωτικών συμφωνιών για το 65% της εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA). Το νέο εμπορικό κέντρο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης συνολικής επιφάνειας 130.000 τ.μ. θα βρίσκεται στο άκρο του Μητροπολιτικού Πάρκου και θα έχει άμεση πρόσβαση στο μετρό, ενώ εντάσσεται στα έργα της πρώτης πενταετίας τα οποία σχεδιάζει η Lamda Development εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Όσον αφορά γενικότερα στις επιπτώσεις της COVID-19, η πανδημία συνέχισε να είναι παρούσα κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου 2022. Σημειώνεται όμως ότι η λειτουργική κερδοφορία EBITDA των Εμπορικών Κέντρων το Α’ Τρίμηνο 2022 δεν επιβαρύνθηκε καθόλου είτε από την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων είτε από την εφαρμογή της νομοθετικά προβλεπόμενης παροχής μειώσεων στα μισθώματα, σε πλήρη αντίθεση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Συνεπώς τα κέρδη EBITDA των Εμπορικών Κέντρων το Α’ Τρίμηνο 2022 παρουσίασαν επιταχυνόμενους ρυθμούς ανάκαμψης στα προ-πανδημίας (2019) επίπεδα.

Επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων και της ενεργειακής κρίσης

Αναφορικά με τις πληθωριστικές πιέσεις που παρατηρούνται στις διεθνείς αγορές και στην Ελλάδα, τα έσοδα της Εταιρείας από μισθώματα είναι στην πλειοψηφία τους συνδεδεμένα με ρήτρα αναπροσαρμογής σε σχέση με την μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ). Η εν λόγω ρήτρα αναπροσαρμογής μεταφράζεται σε περιθώριο που ανέρχεται περίπου σε 1,5-2 ποσοστιαίες μονάδες πλέον της μεταβολής του επίσημου δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την 31.12.2021 ο ΔΤΚ παρουσίασε αύξηση 5,1% έναντι του 2020.

Το σημαντικά αυξημένο κόστος ενέργειας, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις διεθνείς αγορές και στην Ελλάδα λόγω της ενεργειακής κρίσης, δεν επηρέασε τα λειτουργικά έξοδα των εμπορικών κέντρων το α’ τρίμηνο 2022 λόγω των «κλειδωμένων» τιμών ενέργειας βάσει συμφωνιών με τους αντίστοιχους παρόχους μέχρι τη λήξη των υφιστάμενων συμβολαίων στα τέλη Απριλίου 2022. Σύμφωνα με τα εν λόγω υφιστάμενα συμβόλαια, το ετήσιο μεταβλητό κόστος ενέργειας για τα εμπορικά κέντρα ανέρχεται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω κόστους αφορά κοινόχρηστους χώρους στα εμπορικά κέντρα, το οποίο αναλαμβάνουν κυρίως οι καταστηματάρχες/ μισθωτές.

Ο όμιλος της Lamda Development θα προχωρήσει έως το γ’ τρίμηνο 2022 σε ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό προς κάλυψη των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια. Λόγω των πολύ υψηλών τιμών στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, ο όμιλος εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα ώστε η επιβάρυνση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη για τον ίδιο τον αλλά και για τους πελάτες/συνεργάτες του στα ακίνητά του.

Τέλος, ο όμιλος θα εντατικοποιήσει τις ενέργειές του για την υλοποίηση σε επιλέξιμα ακίνητα «πράσινων» ενεργειακών επενδύσεων έτσι ώστε να μειωθεί το μελλοντικό ενεργειακό κόστος, μέσω του περιορισμού της εξάρτησης από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος δεν έχει συμφωνημένες-συμβασιοποιημένες τελικές τιμές πώλησης για τη μεγάλη πλειοψηφία των έργων και αναπτύξεων που περιλαμβάνονται στο Ελληνικό. Το γεγονός αυτό παρέχει στη Lamda τη δυνατότητα να μετακυλήσει στους αντισυμβαλλόμενους μέρος ή ολόκληρο από το αυξημένο κόστος πρώτων υλών και ενέργειας που παρατηρείται προσφάτως στην αγορά, διατηρώντας παρόλα αυτά τις τιμές πώλησης σε ανταγωνιστικά επίπεδα βάσει των ευρύτερων συνθηκών αγοράς. Περαιτέρω επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές κατάρτισης μελλοντικών εκτιμήσεων προϋπολογισμού για τέτοιου μεγέθους και πολυπλοκότητας έργα, ο ;oμιλος έχει συμπεριλάβει περιθώρια για αστάθμητους κινδύνους (contingencies) στις εκτιμήσεις κόστους για όλα τα έργα και αναπτύξεις που περιλαμβάνονται στο Ελληνικό.

Διαβάστε ακόμη

H Ρωσία άνοιξε τις κάνουλες του Nord Stream 1 – Ροή «με το σταγονόμετρο»

Η ανατροπή της Αριάδνης, το ομόλογο της Capital, η επιστολή Πατέλη και το πακέτο της Attica 

Από το Κιλκίς στην κορυφή της Ευρώπης: Η ιστορία των μαθητών – επιχειρηματιών της Μicrogreens-Magicgreens (pics + vids)

 

 

 

Σχετικα αρθρα

ΟΠΑΠ Forward: Στηρίζει τις δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις για έβδομη συνεχή χρονιά (pics)

admin

Η Energean κοντά στα άτομα με Αναπηρίες: Βιωματική δράση για μαθητές Δημοτικών Σχολείων

admin

Elevate Greece: Για 2η χρονιά θα απονεμηθούν τα εθνικά βραβεία νοεφυούς επιχειρηματικότητας

admin

Η ΕΤΑΔ προκηρύσσει ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση τριών αγροτεμαχίων στον Νομό Έβρου

admin

Action 24, η ενημέρωση σε πρώτο πλάνο – Πρεμιέρα τη Δευτέρα 5/12 στις 06:00

admin

Υπερταμείο: Βραβεύεται για τις πρακτικές Κυκλικής Οικονομίας που εφαρμόζει

admin

Space Hellas: Αυξημένος κατά 37,86% ο τζίρος στο εννεάμηνο

admin

Εορταστικό ωράριο καταστημάτων: Πότε ξεκινά – Ποιες Κυριακές θα λειτουργήσουν

admin

Αύξηση εσόδων για την Space Hellas το γ’ τρίμηνο

admin

Hellas Direct – tbi bank: Το mega deal που αλλάζει τα πάντα στη χρηματοδότηση των αναγκών του αυτοκινήτου

admin

Mevaco: Αυξήθηκαν 53% τα EBITDA στο τρίτο τρίμηνο

admin

Επιτροπή Ανταγωνισμού: «Πράσινο φως» στην απόκτηση της Αφοί Δεναξά από τη Μασούτης

admin