Image default
Πρώτο Θέμα Τράπεζες

Ο δύσκολος χειμώνας των ευρωπαϊκών τραπεζών 

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, αντιμετωπίζουν μια πιθανή οικονομική καταιγίδα και μια αύξηση του κόστους δανεισμού για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Είχαν ήδη να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τα αυξανόμενα επιτόκια, μια κίνηση που πιέζει τους δανειολήπτες, καθώς και τη σύγκρουση στην Ουκρανία που έχει συγκλονίσει την οικονομία της Ευρώπης, μεταξύ άλλων και τον περιορισμό των ενεργειακών της αποθεμάτων.

Η UBS , η Deutsche Bank, η Credit Suisse, η BNP Paribas και η UniCredit  θα μπορούσαν να δώσουν τον τόνο στους επενδυτές όταν αναφέρουν τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου την επόμενη εβδομάδα.

Από τη μια πλευρά, τα υψηλότερα επιτόκια είναι καλά για τις τράπεζες, καθώς μπορούν να χρεώνουν περισσότερα για δάνεια. Αλλά υποφέρουν εάν οι πελάτες, που παλεύουν με τις αυξανόμενες τιμές και το κόστος δανεισμού, δεν μπορούν να αποπληρώσουν.

Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες έχουν βάλει τους επενδυτές σε επιφυλακτική διάθεση, πράγμα που σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως και οι ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ, θα κερδίσουν λιγότερα χρήματα από τη σύναψη συμφωνιών και την πώληση επενδυτικών προϊόντων.

Εντός της Ευρώπης, οι τράπεζες της Γερμανίας βρίσκονται στο επίκεντρο της καταιγίδας επειδή η χώρα εξαρτάται ιδιαίτερα από τη ρωσική ενέργεια και η οικονομία της θα πληγεί σκληρά από τυχόν ελλείψεις εφοδιασμού.

Ο Giles Edwards, αναλυτής του οίκου αξιολόγησης S&P, είπε ότι τυχόν φόβοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες φέτος θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν την αποπληρωμή των δανείων.

Αν και δεν περίμενε μεγάλη άμεση άνοδο στα επισφαλή δάνεια, είπε ότι παρακολουθούσε «δείκτες έγκαιρης προειδοποίησης, σημάδια ότι υπάρχει πίεση, ένα είδος αργής πίεσης που ουσιαστικά αρχίζει να σκάει εδώ και εκεί».

Οι αναλυτές περιμένουν επίσης να δουν τι θα συμβεί με την Uniper, τη γερμανική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση για μια διάσωση. 

Οι γερμανικές τράπεζες μπορεί ακόμα να πρέπει να αφιερώσουν περισσότερα για τις επακόλουθες απώλειες δανείων, δήλωσε ο Michael Rohr, αναλυτής στον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s.

Τους τελευταίους δύο μήνες, οι αναλυτές μείωσαν τις προβλέψεις για τα κέρδη της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank και αύξησαν τις προβλέψεις για το ύψος των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια που χρειάζεται.

Για τη Deutsche, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι «μια σοβαρή ύφεση», είπε ο Rohr.

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια αναβοσβήνουν. Οι τράπεζες της ευρωζώνης αύξησαν την πρόσβαση σε πιστώσεις το δεύτερο τρίμηνο και θα συνεχίσουν να είναι προσεκτικές, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Και οι συνεταιριστικές τράπεζες της Γερμανίας δήλωσαν ότι αναμένουν «σημαντική μείωση» στα κέρδη φέτος καθώς προετοιμάζονται για πιστωτικές απώλειες.

Αναδεικνύοντας αυτές τις ανησυχίες, οι μετοχές των τραπεζών της ευρωζώνης έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 22% από έτος σε έτος, υποαποδίδοντας τον ευρύτερο πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών STOXX 600, ο οποίος υποχωρεί περίπου κατά 13%.

Η ΕΚΤ, η οποία αύξησε αιφνιδιαστικά τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη έχει επίσης προειδοποιήσει νωρίτερα για πιθανούς κινδύνους, όπως η υπερθέρμανση της αγοράς ακινήτων. 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι κυβερνήσεις ξόδεψαν δισεκατομμύρια για να στηρίξουν μεγάλο μέρος της οικονομίας, αλλά η ΕΚΤ είπε ότι αυτή τη φορά μπορεί να μην μπορούν να το κάνουν.

Στην Ισπανία, ένας ανώτερος Ισπανός οικονομικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι οι τράπεζες είναι γενικά ευάλωτες, επισημαίνοντας μεγάλο αριθμό δανείων υπό ειδική επιτήρηση για χρεοκοπία και την πιθανή άρση των μορατόριουμ πληρωμών.

«Δεν ξέρω ποιος θα είναι ο πραγματικός αντίκτυπος… και αυτό με ανησυχεί», είπε ο αξιωματούχος. Η Santander και η BBVA αναφέρουν τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου στο τέλος του μήνα.

Στην Ιταλία, που πλήττεται από πολιτική κρίση, αυξάνεται η πίεση στα κρατικά ομόλογα της χώρας, γεγονός που διαβρώνει επίσης τα κεφαλαιακά μαξιλάρια των τραπεζών καθώς τα ιταλικά κρατικά ομόλογα χάνουν την αξία τους. 

Η εξάρτηση της Ιταλίας από το ρωσικό αέριο και η σημασία του μεταποιητικού τομέα της, που αποτελείται κυρίως από μικρές επιχειρήσεις, αυξάνουν τις πιθανότητες ύφεσης.

Σχεδόν 300 δισεκατομμύρια ευρώ (ή περισσότερο από το 40%) των ιταλικών εταιρικών δανείων είναι εγγυημένα από το κράτος, αφού οι τράπεζες χρησιμοποίησαν έκτακτα μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων χρεών.

Ενώ οι βρετανικές τράπεζες αναμένεται να έχουν σταθερά αποτελέσματα, ο Tom Merry, σύμβουλος τραπεζικής στρατηγικής στην Accenture, δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.

Η NatWest αναμένεται μετα από την αποδέσμευση μετρητών αξίας 38 εκατομμυρίων λιρών (45,43 εκατομμυρίων δολαρίων) έναντι πιθανών χρεοκοπιών στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της, σε νέες χρεώσεις απομείωσης 136 εκατομμυρίων λιρών, με βάση δημοσκόπηση αναλυτών.

Στην επενδυτική τραπεζική με υψηλότερο περιθώριο κέρδους, οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πιθανό να δουν πτώση στις τραπεζικές προμήθειες από έτος σε έτος παρόμοια με αυτή που ανέφεραν οι ανταγωνιστές των ΗΠΑ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, είπαν οι αναλυτές.

Η JPMorgan και η Morgan Stanley ανέφεραν ότι οι προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής μειώθηκαν περισσότερο από το μισό σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Οι όγκοι των συγχωνεύσεων στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 29% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με βάση τα στοιχεία της Refinitiv, ενώ αυξήθηκαν 1% στην Ευρώπη.

Η Barclays με τις σημαντικές δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, ενδέχεται να έχει παρόμοια απόδοση με τους ανταγωνιστές της Wall Street.

Σχετικα αρθρα

Τεκτονικές αλλαγές στις τηλεπικοινωνίες-Τρίτη και προς… αποχώρηση η Vodafone

admin

Οικονομία: Το παγκόσμιο χρέος αυξάνεται – Κοντά σε νέο «Big Short»

admin

Η ύφεση έρχεται αλλά οι επενδυτές δεν φοβούνται…

admin

Πώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απέδειξε ότι η Γαλλία έχει δίκιο

admin

Η αναπόφευκτη μετωπική σύγκρουση-N.ROUBINI

admin

ΧΑ:Τελική ευθεία…

admin

Γιατί οι τράπεζες “στεγνώνουν” την αγορά από ρευστό-Το αγκάθι των κόκκινων δανείων

admin

ΙΟΒΕ: Αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο

admin

Alpha Bank:Πώς η νομισματική πολιτική επηρεάζει την αγορά εργασίας και το μισθολογικό κόστος;

admin

Το QE ήταν λάθος – κι ήρθε η ώρα να το παραδεχτούμε

admin

Στα 700 δις € το ενεργειακό κόστος για την Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας

admin

“Εορταστικός” εκλογικός αιφνιδιασμός στο μυαλό του Κυριάκου 

admin