Image default
Opinion LEADERS

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ

Η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, παραμένει ένα ζήτημα το οποίο δεν θα κουραστούμε να το θέτουμε -παρά το γεγονός πως έχουν περάσει εφτά ολόκληρα χρόνια από τότε που καταργήθηκε (το 2015 από την τότε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα), εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε!!!

Όπως είναι γνωστό, ο υπουργός Οικονομικών έχει καταφέρει να πάρει παράταση της εξαίρεσης των νησιών μέχρι το 2025.
Είναι στην πρόθεσή του και στην πρόθεση αυτής της κυβέρνησης, να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αφού, αντιλαμβάνονται πλήρως το πρόβλημα που δημιουργείται στην περιοχή μας και με την ανταγωνιστικότητα αλλά, κατά βάση, στους κατοίκους οι οποίοι ζούν και εργάζονται στις νησιωτικές περιοχές (μικρά και μεγάλα νησιά). Πρέπει να γίνει κατανοητό πως όλα τα νησιά, έχουν κατοίκους οι οποίοι αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου Αττικής. Για να ταξιδέψει ένας κάτοικος από νησί της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου στην πρωτεύουσα, π.χ. για ιατρικό θέμα, θέλει αρκετά μεγάλο ποσό για εισιτήρια, διαμονή κ.λπ.
Είναι ένα κόστος, το οποίο δεν το έχει ο κάτοικος της πρωτεύουσας και η Πολιτεία, θα πρέπει να το αντισταθμίσει. Αυτό άλλωστε, σημαίνει και νησιωτικότητα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που πρέπει να επανέλθουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και φυσικά, η ανταγωνιστικότητα κ.ο.κ. Επιπλέον, τέθηκε η επιμήκυνση των επιδομάτων ανεργίας για τους εποχιακά εργαζομένους, το τέλος επιτηδεύματος και βέβαια, για το αφορολόγητο που δεν έχουν οι επιχειρήσεις (τα φυσικά πρόσωπα).

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από εμάς, είμαστε ικανοποιημένοι αφού στάθηκε δίπλα μας, σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο: μιλάμε για την πανδημία που ήρθε μετά από μια δεκαετή κρίση. Η Πολιτεία, μας κράτησε όρθιους –με τα όποια λάθη και παραλείψεις σημειώθηκαν, αφού ήταν πολύ δύσκολο να καλυφθούν οι ανάγκες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.


Η κατάσταση για κάποιες επιχειρήσεις, ομαλοποιείται. Για κάποιες άλλες, δυστυχώς όχι. Σε αυτό υπάρχει εξήγηση: δυστυχώς, υπήρχε μια πολύ γρήγορη μετάβαση στις συνήθειες του καταναλωτή όσον αφορά στις αγορές του. Έμαθε να χρησιμοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το διαδίκτυο, κάνοντας αγορές ψηφιακά. Αυτό συνετέλεσε στο ό,τι κάποιες επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν διαδίκτυο, ήρθαν σε επαφή με την νέα πραγματικότητα. Ακόμη και όσες διέθεταν διαδικτυακή εικόνα, ξεγυμνώθηκαν διεθνώς. Κι αυτό γιατί βρισκόμαστε πλέον όλοι εκτεθειμένοι στην παγκόσμια αγορά. Αυτό επηρέασε πάρα πολύ τους επιχειρηματίες οι οποίοι δεν προσαρμόστηκαν έγκαιρα στα νέα δεδομένα. Εμείς σαν ΕΣΕΕ τα είχαμε προβλέψει και τα είχαμε συζητήσει από το 2019 σε μεγάλες συναντήσεις όπου περιγράφαμε πώς θα είναι τα καταστήματα του μέλλοντος, για να συμβαδίζουν με τις ανάγκες της εποχής. Όλα έχουν αλλάξει. Και όσοι δεν προσαρμοστούν –λυπούμαι που το λέω- δεν έχουν μέλλον. Η αγορά, πλέον είναι παγκόσμια.

Η μετάβαση θα γινόταν, ούτως ή άλλως. Η πανδημία, λειτούργησε σαν επιταχυντής. Μέσα σε δύο χρόνια έγιναν, ό,τι θα γινόταν στην επόμενη δεκαετία!

Τις επιχειρήσεις, τις επηρεάζει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό η νέα παγκόσμια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Όλα θα ήταν διαφορετικά εάν δεν είχαμε αυτή την στιγμή τόσο μεγάλο πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο με ελλείψεις προϊόντων, ενεργειακό κόστος κ.λπ. Για το 2022 θα έχουμε δύο μονάδες έλλειμμα (4 δις ευρώ). Εάν δεν υπήρχε αυτή η ενεργειακή κρίση, θα είχαμε πλεόνασμα. Κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, πότε θα τελειώσει η κρίση ενώ όλα αυτά, εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς και τι θα αλλάξει. Είναι όλα… ρευστά.

Κατά την γνώμη μου, δεν μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω, ή κάτι άλλο. Όταν έχεις έναν πληθωρισμό στο 12% δεν διορθώνεται εύκολα. Υπήρξε η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την αύξηση μισής μονάδας του επιτοκίου για έντεκα χρόνια αργότερα και περιμένουμε κι άλλες ανάλογες παρεμβάσεις. Μην ξεχνάμε ότι το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε φτάσει στο 4,75 και με σταδιακές μειώσεις και παρεμβάσεις, είχε μηδενιστεί. Κι αυτό έγινε, διότι υπήρχε χαμηλός πληθωρισμός. Όμως, με την αύξηση του πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να δώσει…. ένα φάρμακο για να τιθασεύσει την κατάσταση. Είναι παγκόσμιο το φαινόμενο.


Νικόλαος Μπόνης, γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας)

Σχετικα αρθρα

Β. Κορκίδης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού διατηρεί την “ροπή κατανάλωσης” στην αγορά

admin

Πανεπιστήμια και οικονομία – Ν.Βέττας

admin

Β. Κορκίδης: Επένδυση της Ελλάδας σε παρόν και μέλλον το άνοιγμα προς Ινδία

admin

B. Κορκίδης: Ακριβός ο «λογαριασμός» των επιπτώσεων της Ερυθράς στην Ευρώπη

admin

PISA, σχολικές επιδόσεις και το προφανές – Α. Ανδρικόπουλος

admin

Δ. Βέργαδος (ΣΕΒ): 4+1 προκλήσεις της βιομηχανίας το 2024

admin

Αισιοδοξία για την οικονοµία από τον Βασίλη Κορκίδη

admin

Αξιολογώντας τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα – Α.Ανδρικόπουλος

admin

Η δοκιμασία της ευρωπαϊκής συνοχής

admin

Κορκίδης: Σημαντική θετική εξέλιξη η αναβάθμιση της οικονομίας

admin

Εύλογες και αληθινές αξίες: ανάγκη, νόμος και αλήθεια στη λογιστική – Α. Ανδρικόπουλος

admin

Οι μικρομεσαίοι που όλοι φτύνουν – Α .Βερούτης

admin