Image default
Πρώτο Θέμα

Το οικονομικό χάος προ των πυλών

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα και τώρα έρχεται το δύσκολο μέρος για τον πρόεδρο Powell. Δέχεται ήδη κριτική για μια μελλοντική ύφεση, αν και η κεντρική τράπεζα μετά βίας έχει αυστηροποιήσει την πολιτική. Πρόκειται να μάθουμε αν ο κ. Πάουελ έχει το σθένος να αναπληρώσει το μεγάλο πληθωριστικό λάθος της Fed.

Το οικονομικό σκηνικό για την Επιτροπή είναι σπάνιο και ανησυχητικό. Ο πληθωρισμός μαίνεται ενώ η ανάπτυξη επιβραδύνεται. Η κεντρική τράπεζα βρίσκεται στην περίεργη θέση να πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια την Τετάρτη, ενώ μια μέρα αργότερα το υπουργείο Εμπορίου μπορεί να αναφέρει ένα δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο αρνητικής οικονομικής ανάπτυξης.

Αυτό είναι ένα παραδοσιακό σημάδι ύφεσης, αν και η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen είπε την Κυριακή ότι δεν θα είναι. Είπε ότι η επίσημη κρίση για την ύφεση θα έρθει στο μέλλον από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών. Αλλά αυτή η τεχνική θα είναι μικρή παρηγοριά ακόμη και αν η ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου πέσει μεταξύ 0% και 1%. Αυτό θα συνιστούσε αρνητικό πρώτο εξάμηνο μετά το πρώτο τρίμηνο με μείον-1,6%.

Συνήθως μια κεντρική τράπεζα σφίγγει τα χρήματα όταν η οικονομία είναι υγιής για να αποτρέψει τον πληθωρισμό. Ωστόσο, η Powell Fed εγκατέλειψε αυτό το πλαίσιο πολιτικής τον Αύγουστο του 2020 υπέρ της ανοχής του πληθωρισμού πάνω από τον στόχο του 2% για να εξισορροπήσει περιόδους χαμηλότερου πληθωρισμού. Kακό timing. Ο πληθωρισμός απογειώθηκε την άνοιξη του 2021 και συνέχισε να αυξάνεται.

Ωστόσο, σημάδια βραδύτερης ανάπτυξης υπάρχουν επίσης παντού. Η έρευνα για τις μικρές επιχειρήσεις του NFIB έπεσε στο πιο αρνητικό επίπεδο των τελευταίων 48 ετών. Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι χαμηλό, αλλά οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας έχουν αυξηθεί κατά 85.000 από τα μέσα Μαρτίου. Οι λιανικές πωλήσεις έχουν αμβλυνθεί καθώς οι καταναλωτές αποσύρονται από τις υψηλότερες τιμές για τα τρόφιμα και το φυσικό αέριο. Οι επιχειρήσεις γίνονται επιφυλακτικές. Μιλήστε για περισσότερο κακό timing για τη Fed.

Το σχέδιο του κ. Πάουελ για αυστηροποίηση των χρημάτων προκαλεί ήδη μια πολιτική αντίδραση. Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν απελευθέρωσε αυτές τις σελίδες τη Δευτέρα, κατηγορώντας τη Fed εάν υπάρξει ύφεση. Επιτέθηκε επίσης στον Λάρι Σάμερς, τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Κλίντον, επειδή υποστήριξε μια επιθετική πολιτική της Fed κατά του πληθωρισμού.

Ο κ. Σάμερς απάντησε στο Twitter , κατηγορώντας τον πληθωρισμό στην έκρηξη των δαπανών του 2020-2021 που υποστήριξε η κ. Γουόρεν και ώθησε την υπερβολική ζήτηση. Όσο διασκεδαστικό κι αν είναι να βλέπεις δύο κεϋνσιανούς σκορπιούς να τσακώνονται σε ένα μπουκάλι της Ουάσιγκτον, έχουν και οι δύο μόνο μισό δίκιο και για λάθος λόγους.

Η κ. Warren έχει δίκιο ότι η σύσφιξη της Fed θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση, αλλά πιστεύει ότι ο πληθωρισμός είναι αποκλειστικά προϊόν των αλυσίδων εφοδιασμού και του πολέμου της Ουκρανίας. Αν αυτό ήταν αλήθεια, ο πληθωρισμός δεν θα είχε φτάσει στο 7,9% πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στα τέλη Φεβρουαρίου. Θέλει να απαλλαγεί από την ατζέντα της δημοκρατικής πολιτικής των δαπανών και του εύκολου χρήματος από το ότι έπαιξε οποιονδήποτε ρόλο στην καταστροφή του πληθωρισμού. Αλλά δεν έχει καμία απάντηση για τον πληθωρισμό τώρα εκτός από το να ελπίζει ότι θα εξαφανιστεί από μόνος του.

Ο κ. Σάμερς είχε δίκιο όταν προειδοποίησε για τον πληθωρισμό το 2021, αλλά κάνει λάθος ότι η μόνη λύση πολιτικής τώρα είναι να αυξήσει η Fed τα επιτόκια μέχρι να συρρικνωθεί η ζήτηση και εκατομμύρια να μείνουν άνεργοι. Ο κ. Σάμερς εικάζει ότι θα χρειαστούν πέντε χρόνια ανεργίας 6% ή ένα έτος 10% για να σπάσει ο πληθωρισμός!

Ο οικονομολόγος του Χάρβαρντ ανέκαθεν υπογράμμιζε την οικονομική ζήτηση πάνω από τα κίνητρα για την ενίσχυση της προσφοράς. Τώρα θέλει να συντρίψει τον πληθωρισμό συνθλίβοντας τη ζήτηση, που σημαίνει επίσης συντριβή της απασχόλησης. Προκρίνει ακόμη και μια τεράστια αύξηση φόρου τώρα για να συρρικνωθεί περαιτέρω η ζήτηση, η οποία θα συρρικνώσει περαιτέρω την προσφορά.

Λαμβάνοντας υπόψη το χάος στο οποίο βρισκόμαστε, χρειάζεται μια αλλαγή οικονομικού παραδείγματος. Η δημοκρατική οικονομική στρατηγική των τεράστιων κρατικών δαπανών και του εύκολου χρήματος απέτυχε. Μια καλύτερη ατζέντα θα επέτρεπε στη Fed να στοχεύσει σταθερές τιμές, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Καπιτώλιο και στον Λευκό Οίκο στοχεύουν σε κίνητρα για ανάπτυξη για να αντιμετωπίσουν τα πιο αυστηρά χρήματα που θα απαιτηθούν για τη μείωση του πληθωρισμού.

Τι θα σήμαινε αυτό αυτή τη στιγμή; Αφαιρέστε όλες τις αυξήσεις φόρων και περισσότερα κρατικά δικαιώματα από το τραπέζι. Θέστε ένα μορατόριουμ σε νέους κανονισμούς και κηρύξτε το τέλος του πολέμου του Λευκού Οίκου για τα ορυκτά καύσιμα. Μειώστε τους δασμούς και κόψτε τις εμπορικές συμφωνίες με τη Βρετανία, την Ιαπωνία και άλλους στην Ασία-Ειρηνικό που θέλουν τις ΗΠΑ ως εμπορική εναλλακτική λύση στην Κίνα.

Στη συνέχεια, κάντε μόνιμες τις φορολογικές περικοπές στη μεταρρύθμιση του 2017 που λήγουν ήδη από το 2025. Οι Δημοκρατικοί δεν θα κάνουν τίποτα από αυτά τώρα, αλλά αν χάσουν τον Νοέμβριο, το GOP θα έχει την ευκαιρία να πιέσει μια στρατηγική ανάπτυξης. Εάν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση ή εάν υπάρχει στασιμοπληθωρισμός, οι Δημοκρατικοί μπορεί να πρέπει να ακούσουν.

Ο κ. Πάουελ έχει δίκιο ότι το κυρίαρχο καθήκον της Fed τώρα είναι η αποκατάσταση σταθερών τιμών. Οι πολιτικοί μπορούν να βοηθήσουν αφήνοντας την κεντρική τράπεζα να τα βγάλει πέρα ​​ενώ κάνουν τη δουλειά τους για την αποκατάσταση της φορολογικής και ρυθμιστικής πολιτικής υπέρ της ανάπτυξης.

Σχετικα αρθρα

Από τη μεγάλη μετριοπάθεια στον μεγάλο στασιμοπληθωρισμό – N.Rubini

admin

Τα «φαντάσματα» του 2012 ακόμη κυνηγούν την Ευρώπη και την ΕΚΤ

admin

Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία ξεκίνησαν, αλλά ίσως είναι ήδη πολύ αργά …

admin

Ανεβαίνει και προβληματίζει η χρήση πετρελαίου

admin

Εισαγόμενη ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο 

admin

Πιστεύετε ότι η ύφεση θα αποφευχθεί;

admin

Wall st: Ο ταύρος πέθανε, ζήτω ο ταύρος

admin

Alpha Bank: Η καταναλωτική δαπάνη σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού

admin

«Καμπανάκι» από τη BofA: Ο υψηλός πληθωρισμός απειλεί την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

admin

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πυρηνική τάξη παγκοσμίως

admin

Το τέλος του “λεφτόδεντρου” της ΕΕ – HANS-WERNER SINN

admin

ΧΑ:Τράπεζες, ρίσκα, διακοπές

admin