Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Αγoρές: Το τίναγμα της ψόφιας γάτας ή ο πάτος του βαρελιού;

Καθώς οι επενδυτές αναμένουν μια ακόμη μεγάλη αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ανεβάζουν τη θερμοκρασία του ράλι του αμερικανικού χρηματιστηρίου διάρκειας εβδομάδων που ακολούθησε ένα φαύλο selloff στο πρώτο εξάμηνο.

Ακόμη και μετά την απότομη πτώση της Τρίτης, ο S&P 500 παρέμεινε ανοδικός κατά 7% από το χαμηλό του της 16ης Ιουνίου, εν μέρει ενισχυμένος από τις προσδοκίες ότι η Fed θα σταματήσει τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων στις αρχές του επόμενου έτους και μια πρόσφατη πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων που οι επενδυτές ελπίζουν ότι θα βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού. 

Τρία ράλι συγκρίσιμου μεγέθους έχουν ήδη εξεταστεί φέτος, με τις μετοχές να διολισθαίνουν σε νέα χαμηλά κάθε φορά. Η Blackrock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, προειδοποίησε τη Δευτέρα τους επενδυτές ότι περιμένουν περισσότερη αστάθεια και είπε ότι οι ανεπτυγμένες μετοχές της αγοράς είναι ελλιποβαρείς λόγω προσδοκιών ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει επίμονος.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα ράλι που προκαλεί ανταπόκριση στην αγορά», δήλωσε ο Steve Chiavarone, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου της Federated Hermes, ο οποίος πιστεύει ότι η Fed θα παραμείνει επιθετική περισσότερο από το αναμενόμενο και έχει μειώσει την έκθεσή του σε μετοχές καθώς ο S&P ωθήθηκε υψηλότερα τις τελευταίες εβδομάδες. .

Οι προσδοκίες ότι η Fed θα τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων που συνεπάγονται την αγορά νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί, βοήθησαν τις μετοχές να ανέβουν υψηλότερα. Σχεδόν τα δύο τρίτα των επενδυτών πιστεύουν τώρα ότι το επιτόκιο των κεφαλαίων της Fed θα ανέλθει στο 3,5% ή χαμηλότερο έως τον Μάρτιο του 2023 σύμφωνα με την CME. 

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα προσφέρει άλλες 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη, αφού ήδη αύξησε τα επιτόκια κατά 150 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής φέτος. Οι ελπίδες για μετριοπάθεια μετά από αυτό θα μπορούσαν να διαψευσθούν εάν οι τιμές καταναλωτή παραμείνουν πεισματικά υψηλές τις επόμενες εβδομάδες – επαναλαμβάνοντας ένα σενάριο που έσυρε τις μετοχές χαμηλότερα φέτος, έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Blackrock.

“Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να εκπλήξουν ανοδικά – και να αναγκάσουν τις αγορές να τιμολογήσουν γρήγορα μια πορεία υψηλότερων επιτοκίων για άλλη μια φορά. Αποτέλεσμα: Κι άλλη πτώση μετοχών”, έγραψαν οι αναλυτές στρατηγικής της BlackRock.

Τα στοιχεία από το Ινστιτούτο Επενδύσεων Wells Fargo έδειξαν ότι η σοβαρότητα της τρέχουσας bear market – η οποία είδε τον S&P 500 να πέφτει έως και 23,6% κάτω από το υψηλό του Ιανουαρίου – μπορεί να εξαρτάται από το εάν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. 

Οι bear markets που συνοδεύονται από ύφεση διήρκεσαν κατά μέσο όρο 18 μήνες, κατά τους οποίους οι μετοχές υποχώρησαν κατά μέσο όρο 35,8%. Χωρίς ύφεση, οι bear markets διήρκεσαν κατά μέσο όρο 5,9 μήνες με μέση πτώση 27,9%, έδειξαν τα στοιχεία της τράπεζας.

Την Κυριακή, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν αναγνώρισε τον κίνδυνο ύφεσης, αλλά είπε ότι δεν ήταν αναπόφευκτο. Παρόλα αυτά, τμήματα της αγοράς συνέχισαν να αντικατοπτρίζουν την ανησυχία των επενδυτών, ακόμη και όταν οι ευρύτεροι μέσοι όροι έχουν ανακάμψει.

Περισσότερες μετοχές σημείωσαν νέα χαμηλά παρά νέα υψηλά στον Nasdaq Composite Index για 76 συνεχόμενες ημέρες, τη μεγαλύτερη τέτοια έκταση τα τελευταία 20 χρόνια, δήλωσε ο Willie Delwiche, επενδυτικός στρατηγικός στα All Star Charts. Ο δείκτης αυξήθηκε σχεδόν κατά 9% από το χαμηλό του Ιουνίου.

«Μέχρι να αλλάξει αυτή η σχέση, είναι πρόωρο να πούμε ότι υπάρχει πάτος», είπε η Delwiche.

Πιο αισιόδοξοι επενδυτές επισημαίνουν μια σειρά από ενδείξεις που δείχνουν ότι το πτωτικό κλίμα μπορεί να έχει φτάσει σε κρεσέντο τις τελευταίες εβδομάδες, εξουθενώνοντας πιθανώς τους πωλητές και διευκολύνοντας την ανάκαμψη των μετοχών.

Έρευνα διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων από την BoFA Global Research την περασμένη εβδομάδα έδειξε προσδοκίες για παγκόσμια ανάπτυξη και κέρδη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και τα επίπεδα μετρητών στα υψηλότερα των δύο δεκαετιών, δύο αντίθετοι δείκτες που οι αναλυτες των τραπεζών είπαν ότι θα μπορούσαν να υποδεικνύουν μεγαλύτερα κέρδη μετοχών.

Εν τω μεταξύ, το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον για τον S&P 500 βρισκόταν πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδό του από τα βάθη της πώλησης του κορωνοϊού το 2020, ένα σήμα που σημειώθηκε κατά τα προηγούμενα πυθμένα της αγοράς, έγραψαν οι αναλυτές στρατηγικής της τράπεζας.

«Πιστεύουμε ότι είναι πιθανό ο S&P 500 να έχει ήδη πιάσει πάτο, και αν δεν έχει, θα βρει πάτο κατά το τρίτο τρίμηνο», δήλωσε η Lori Calvasina, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών των ΗΠΑ στην RBC Capital Markets, σε σημείωμα προς τους επενδυτές.

Πρόσφατα, η Calvasina πρόσθεσε έκθεση μετοχών, στοιχηματίζοντας ότι μια πιθανή ύφεση έχει ήδη «ψηθεί» στις τιμές. 

Ο Christopher Murphy, συν-επικεφαλής της στρατηγικής παραγώγων στο Susquehanna International Group, πιστεύει ότι οι εκθέσεις κερδών αυτής της εβδομάδας – οι οποίες περιλαμβάνουν αποτελέσματα από εταιρείες βαρέων βαρών όπως η Apple Inc και η Meta Platforms – θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό του αν οι μετοχές μπορούν να συνεχίσουν να ανεβαίνουν. 

Προς το παρόν, «οι κίνδυνοι για την αγορά είναι πολύ γνωστοί αυτή τη στιγμή» και ήδη αντικατοπτρίζονται στις τιμές, είπε.

Σχετικα αρθρα

Τεκτονικές αλλαγές στις τηλεπικοινωνίες-Τρίτη και προς… αποχώρηση η Vodafone

admin

Οικονομία: Το παγκόσμιο χρέος αυξάνεται – Κοντά σε νέο «Big Short»

admin

Η ύφεση έρχεται αλλά οι επενδυτές δεν φοβούνται…

admin

Πώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απέδειξε ότι η Γαλλία έχει δίκιο

admin

Η αναπόφευκτη μετωπική σύγκρουση-N.ROUBINI

admin

ΧΑ:Τελική ευθεία…

admin

Γιατί οι τράπεζες “στεγνώνουν” την αγορά από ρευστό-Το αγκάθι των κόκκινων δανείων

admin

ΙΟΒΕ: Αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο

admin

Alpha Bank:Πώς η νομισματική πολιτική επηρεάζει την αγορά εργασίας και το μισθολογικό κόστος;

admin

Το QE ήταν λάθος – κι ήρθε η ώρα να το παραδεχτούμε

admin

Στα 700 δις € το ενεργειακό κόστος για την Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας

admin

“Εορταστικός” εκλογικός αιφνιδιασμός στο μυαλό του Κυριάκου 

admin