Image default
Οικονομία

Πλασματικά: Ακριβός βατήρας συνταξιοδότησης – Πότε συμφέρουν

Πλασματικά: Ακριβός βατήρας συνταξιοδότησης - Πότε συμφέρουν
Τα πλασματικά δεν βελτιώνουν τις αποδοχές πέραν της 40ετίας καθώς η ανταποδοτική σύνταξη δεν αυξάνεται ικανοποιητικά το καταβαλλόμενο ποσό.

Επιπλέον ασφάλιστρα σε περιόδους χαμηλών αμοιβών και ανεργίας καλούνται να πληρώσουν πολλοί ασφαλισμένοι προκείμενου να λάβουν σύνταξη.

Πρόκειται για τα πλασματικά έτη τα οποία, πολλές φορές, θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το 62ο έτος (και έτσι ξεφεύγει ο απασχολούμενος από την υποαπασχόληση ή την ανεργία μέχρι τα 67 οπότε δίνεται σύνταξη με 15ετία χωρίς πέναλτι).

Ωστόσο τα πλασματικά έτη, σε πολλές περιπτώσεις, συνεπάγονται:

– είτε εφάπαξ οικονομική αιμορραγία, κυρίως στις περιπτώσεις που υπάρχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ (π.χ. έως 20.000 ευρώ των ελευθέρων επαγγελματιών), άρα το Ταμείο δεν αποδέχεται επιπλέον οφειλές και σταδιακή αποπληρωμή μέσω των μηνιαίων καταβολών από τη σύνταξη,

– είτε πολυετής καταβολή ιδιαίτερα χαμηλών συντάξεων (για την τμηματική αποπληρωμή του κόστους των πλασματικών από μέρος της σύνταξης).

Σε κάθε περίπτωση το κόστος αναφέρεται στο 20% επί του μεικτού μισθού πριν την ανεργία-απόλυση ή περί τα 155 ευρώ ανά μήνα αναγνώρισης για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Εκτός και εάν ενεργοποιηθεί παλαιότερη αίτηση, στην περίπτωση που εκείνη την περίοδο υπήρχε μικρότερος μισθός, ή πρόκειται για δημόσιο υπάλληλο που υπέβαλλε αίτηση στο Γενικό Λογιστήριο πριν το 2011 και θα επιβαρυνθεί μόνο την εργατική συμμετοχή (6,67% για κάθε μήνα για απολαβές εκείνης της περιόδου).

Σε κάθε περίπτωση ότι πληρώνει ο ασφαλισμένος, τόσο αυξάνεται η σύνταξή του (μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης).

Κατά συνέπεια, για μειωμένη σύνταξη δεν συμφέρει η αναγνώριση πλασματικών ετών (πέραν της θεμελίωσης), καθώς στο τελικό ποσό υπάρχει περικοπή (μείον 30% στην εθνική σύνταξη). Επίσης δεν συμφέρει στις περιπτώσεις εξόδου στο 67ο έτος.

Τα πλασματικά δεν βελτιώνουν τις αποδοχές πέραν της 40ετίας καθώς η ανταποδοτική σύνταξη δεν αυξάνεται ικανοποιητικά το καταβαλλόμενο ποσό (συν μισή ποσοστιαία μονάδα για κάθε χρόνο ασφάλισης πέραν των 40 ετών).

Τα πλασματικά είναι… λυτρωτικά στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1. Την θεμελίωση δικαιώματος πριν τον νόμο 4336/15 (γ’ μνημόνιο) με τον οποίο αυξάνονται δραματικά τα όρια ηλικίας από 19/8/2015. Άρα για την συμπλήρωση 25ετίας την περίοδο 2010-12, 35ετίας μέχρι 31/12/2021 ή 5.500 ενσήμων (ιδιωτικός τομέας) για τις γυναίκες με ανήλικο κ.α.

2. Για την συμπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων. Με πρόσφατη ρύθμιση παρέχεται η ευχέρεια για αναγνώριση επιπλέον 150 πλασματικών ενσήμων (6 μήνες) για την συμπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων για λήψη της παροχής (15ετία στο 67ο έτος). Υπό την αίρεση ότι δεν έχει υπάρξει υπέρβαση της 5ετίας στα πλασματικά (παιδιά, στρατός, μεταλυκειακός τίτλος σπουδών κ.α.). Ωστόσο, με βάσει την υφιστάμενη ασφαλιστική νομοθεσία απαιτείται ελάχιστη πραγματική υπηρεσία 12 ετών, άρα με τρία πλασματικά συμπληρώνεται η 15ετία. Εν προκειμένω, απλώς η πραγματική ασφάλιση περιορίζεται στα 11 έτη και 6 μήνες, από 12 έτη, και ο ασφαλισμένος δικαιούται να αναγνωρίσει 3,5 έτη πλασματικού χρόνου και να λάβει τη σύνταξή του.

3. Παρέχεται η ευχέρεια προαιρετικής ασφάλισης σε κάθε απασχολούμενο έως 3 έτη προκειμένου να συμπληρώσει τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις. Υπό τον όρο ότι έχει τα 5 τελευταία -πριν την αίτηση συνταξιοδότησης- έτη τουλάχιστον 500 πραγματικά ένσημα.

Σχετικα αρθρα

Ξέμεινε από μπαταρία η Rivian: Τριπλασιάστηκαν οι ζημιές

admin

CEO ποστάρει δακρυσμένη selfie μετά από απολύσεις και γίνεται viral

admin

Ο Πούτιν γύρισε τέσσερα χρόνια πίσω τη ρωσική οικονομία

admin

Γιατί η Νότια Κορέα απένειμε χάρη στον «πρίγκιπα της Samsung»;

admin

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Μικρή μείωση του αριθμού των ανέργων μεταξύ των νέων σε όλο τον κόσμο το 2022

fastpath

Λ. Παπαδήμος: Αναγκαία η άμεση ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών

fastpath

H Johnson & Johnson σταματάει την πώληση του ταλκ

admin

Συντάξεις: 1 στους 3 συνταξιούχος θα πάρει αύξηση το 2023

admin

Die Zeit: Η Ευρώπη πληρώνει την Γερμανική απληστία για φθηνό φυσικό αέριο

admin

Οι 5 παράγοντες που θα καθορίσουν το πακέτο της ΔΕΘ – Στο τραπέζι επέκταση του Ανακυκλώνω, κλειδί το φυσικό αέριο

fastpath

Ενέργεια: Τελεσίγραφο στις βρετανικές εταιρείες για τα υπερκέρδη

admin

Σταϊκούρας: Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος

fastpath