Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

FED: Ο Πάουελ αναμένει περαιτέρω αυξήσεις, παρόλο που ορισμένοι δείκτες δείχνουν σημάδια χαλάρωσης

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα συνέχισε την ταχεία αναστροφή της πολιτικής της για εύκολο χρήμα, εγκρίνοντας μια άλλη ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων και σηματοδοτώντας ότι πιθανώς θα έρθουν περισσότερες αυξήσεις για την καταπολέμηση του πληθωρισμού που τρέχει σε υψηλό 40 ετών.

Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ομόφωνα την Τετάρτη να αυξήσουν το βασικό τους επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος μεταξύ 2,25% και 2,5%. Ωστόσο, οι αγορές σημείωσαν άνοδο μετά τη συνεδρίαση, επειδή ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, προσέφερε λιγότερες λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος των επερχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων και υπαινίχθηκε μια ενδεχόμενη επιβράδυνση.

Οι μετοχές έκαναν ράλι μετά τη συνέντευξη Τύπου του κ. Πάουελ. Ο S&P 500 κέρδισε 2,6% και έκλεισε στις 4023,61 μονάδες. Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του Δημοσίου υποχώρησαν στο 2,79%.

Δεδομένης της επιμονής του κ. Πάουελ ότι η Fed πρέπει να προκαλέσει βραδύτερη ανάπτυξη και να αποδεχθεί αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης για να μειώσει τον πληθωρισμό, «είναι λίγο περίεργο το γεγονός ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία αντέδρασαν με τόσο πληθωρικό τρόπο», δήλωσε ο Michael de Pass της Citadel Securities.

Ο κ. Πάουελ είπε την Τετάρτη ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η Fed θα μειώσει το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων της σε μισή ποσοστιαία μονάδα ή σε τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας στην επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, είπε ότι σε κάποιο στάδιο, θα ήταν σκόπιμο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων για να εκτιμηθεί ο σωρευτικός αντίκτυπός τους στην οικονομία.

«Αυτές οι αυξήσεις επιτοκίων ήταν μεγάλες και ήρθαν γρήγορα», είπε ο κ. Πάουελ, αναφερόμενος στις τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων της Fed από τον Μάρτιο. «Και είναι πιθανό ότι η πλήρης επίδρασή τους δεν έχει γίνει αισθητή από την οικονομία, επομένως υπάρχει πιθανώς κάποια σημαντική πρόσθετη σύσφιξη».

Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης κατά το δεύτερο τρίμηνο ήταν αξιοσημείωτη, επικαλούμενος ενδείξεις μείωσης των καταναλωτικών δαπανών, της δραστηριότητας προσλήψεων και στέγασης. «Βλέπουμε την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας που πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε;» είπε ο κ. Πάουελ. «Υπάρχουν κάποια στοιχεία που είμαστε αυτή τη στιγμή».

Ο κ. Πάουελ πρότεινε ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι πιθανό να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων απλώς και μόνο επειδή η ανάπτυξη επιβραδύνεται. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι με τον πληθωρισμό να ξεπερνά τον στόχο του 2% της Fed, θέλει να δει την οικονομική ανάπτυξη να επιβραδύνεται κάτω από την εκτιμώμενη μακροπρόθεσμη τάση της γύρω στο 1,8%.

«Όχι απλώς η ανοχή της ανάπτυξης κάτω της τάσης, αλλά το να λέμε ότι είναι αναγκαίο τώρα δίνει μια διαφορετική λάμψη στην αναγνώριση της επιβράδυνσης των δαπανών και της παραγωγής», δήλωσε ο Jeremy Schwartz, οικονομολόγος στην Credit Suisse.

Το Υπουργείο Εμπορίου πρόκειται να υποβάλει έκθεση την Πέμπτη για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ, το ευρύτερο μέτρο των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγονται σε όλη τη χώρα, για το δεύτερο τρίμηνο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal εκτιμούν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,3%.

Οι εργοδότες προσθέτουν θέσεις εργασίας με γρήγορο ρυθμό φέτος και το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,6% —ένα ιστορικά πολύ χαμηλό επίπεδο— μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου. Το Υπουργείο Εργασίας πρόκειται να υποβάλει έκθεση την Παρασκευή για ένα ευρέως παρακολουθούμενο μέτρο αύξησης των μισθών που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη Fed επειδή προσπαθεί να μειώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό.

Ο κ. Πάουελ ανέφερε την αύξηση των θέσεων εργασίας απορρίπτοντας τις ανησυχίες ότι η οικονομία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ύφεση. «Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ύφεση», είπε. «Υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς της οικονομίας που έχουν πολύ καλή απόδοση».

Ο κ. Πάουελ επανέλαβε την άποψή του την Τετάρτη ότι ανησυχεί περισσότερο για τον κίνδυνο αποτυχίας να εξαλείψει τον υψηλό πληθωρισμό παρά για την πιθανότητα να αυξηθούν πολύ τα επιτόκια και να ωθηθεί η οικονομία σε ύφεση.

Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές είπαν ότι η λεπτή παράδοση αυτού του μηνύματος από τον κ. Πάουελ – είπε επίσης ότι η Fed δεν πιστεύει ότι μια ύφεση είναι απαραίτητη για τη μείωση του πληθωρισμού – υπονομεύει την πολιτική του.

«Το όλο θέμα των αυξήσεων κατά 75 μονάδες βάσης είναι να γίνουν αυστηρότεροι οι οικονομικοί όροι», δήλωσε ο William Ackman, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Pershing Square Capital Management. «Κάθε φορά που ο Powell αύξησε τα επιτόκια, κατά ειρωνικό τρόπο, χαλάρωσε τις οικονομικές συνθήκες λόγω της απροθυμίας του να αναγνωρίσει ότι η Fed είναι διατεθειμένη να οδηγήσει τη χώρα σε ύφεση προκειμένου να εξαλειφθεί η μάστιγα του πληθωρισμού».

Οι αξιωματούχοι της Fed αυξάνουν τα επιτόκια με τον πιο επιθετικό ρυθμό από τη δεκαετία του 1980. 

Με τη δράση της Τετάρτης, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια από τον Μάρτιο όσο και μεταξύ 2015 και 2018 και επανέφερε το επιτόκιο των Fed Funds σε επίπεδο που είχε δει τα  τελευταία τρία χρόνια, πριν η επιβράδυνση της οικονομίας οδηγήσει τη Fed σε ελαφρά μείωση των επιτοκίων. Οι αξιωματούχοι τα μείωσαν σχεδόν στο μηδέν τον Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία του Covid-19 χτυπησε σε όλο τον κόσμο.

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ έχει επιταχυνθεί από τον Μάρτιο του 2021. Η ζήτηση αυξήθηκε μετά το άνοιγμα της οικονομίας και την επιθετική κυβερνητική ώθηση και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε περαιτέρω τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και ανέβασε τις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων φέτος.

Ο τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται σε πιο περιορισμένα χρήματα θα βοηθήσει στην επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που αντιμετωπίζει η Fed και οι χρηματοπιστωτικές αγορές: πώς θα αυξήσουν τελικά τα επιτόκια οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Μια άλλη καυτή μέτρηση του πληθωρισμού νωρίτερα αυτό το μήνα -το Υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 9,1% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν- ώθησε τους επενδυτές να εικάσουν ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει το επιτόκιο των Fed Funds κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας . Η Fed στοχεύει σε πληθωρισμό 2% κατά μέσο όρο και χρησιμοποιεί ένα ξεχωριστό όργανο μέτρησης , τον δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης.

Οι επενδυτές σε αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων στοιχηματίζουν επίσης ότι μετά την αύξηση του επιτοκίου στο 3,5% περίπου στο τέλος του τρέχοντος έτους, η Fed θα αντιστρέψει την πορεία του το επόμενο έτος μειώνοντάς το.

Ο κ. Πάουελ είπε την Τετάρτη ότι ήταν πολύ νωρίς για να πούμε πώς θα εξελιχθεί η πορεία των επιτοκίων, αλλά επεσήμανε τις προβλέψεις που υπέβαλαν οι αξιωματούχοι τον περασμένο μήνα που έδειχναν ότι αναμένουν να αυξήσουν το επιτόκιο των Fed Funds σε περίπου 3,5% φέτος και 4% το επόμενο έτος.

Οι προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων αντικατοπτρίζουν μια μεγάλη παρεξήγηση σχετικά με το πώς η κεντρική τράπεζα είναι πιθανό να αντιδράσει στην επιβράδυνση της ανάπτυξης και την αύξηση της ανεργίας με υψηλότερο πληθωρισμό, δήλωσε ο Dan Morehead, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας hedge fund Pantera Capital.

Τα τελευταία χρόνια, ο χαμηλός πληθωρισμός έδωσε στη Fed μεγαλύτερη ευελιξία να μειώσει γρήγορα τα επιτόκια ως αντίδραση στην επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά οι αξιωματούχοι δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια αυτή τη στιγμή επειδή ο πληθωρισμός είναι υψηλός. Ανησυχούν για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις που αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός. Οι οικονομολόγοι και οι κεντρικοί τραπεζίτες πιστεύουν ότι αυτές οι προσδοκίες μπορούν να διαδραματίσουν θεμελιώδη ρόλο στη διαμόρφωση του πραγματικού πληθωρισμού .

Από τότε που η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75 μονάδες τον περασμένο μήνα, αρκετές άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν επιταχύνει τις δικές τους αυξήσεις επιτοκίων. Οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν με τρόπους που αντικατοπτρίζουν τις αυξανόμενες ανησυχίες για την ύφεση. Οι τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων έχουν πέσει. Το ίδιο ισχύει και για τα μέτρα που βασίζονται στην αγορά για τον μελλοντικό πληθωρισμό και τις αποδόσεις των ομολόγων.

Το επιτόκιο Fed-funds, ένα επιτόκιο μιας ημέρας στα δάνεια μεταξύ τραπεζών, επηρεάζει το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και επιχειρηματικά δάνεια. Οι αυξήσεις των επιτοκίων επιβραδύνουν την οικονομία και μειώνουν τον πληθωρισμό μειώνοντας τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και αυξάνοντας το κόστος δανεισμού, γεγονός που μειώνει τις επενδύσεις, τις προσλήψεις και τις δαπάνες.

Η αγορά κατοικίας, ως μια από τις πιο ευαίσθητες γωνίες της οικονομίας ως προς τα επιτόκια, υπήρξε το επίκεντρο της προσπάθειας της Fed να τονώσει την ανάπτυξη πέρυσι και να την επιβραδύνει φέτος. Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί εν μέσω ισχυρής ζήτησης, αλλά οι πωλήσεις πέφτουν τώρα καθώς τα επιτόκια αυξάνονται απότομα.

Η Ένωση Τραπεζιτών Υποθηκών ανέφερε την Τετάρτη ότι το μέσο σταθερό επιτόκιο στεγαστικών δανείων 30 ετών διαμορφώθηκε στο 5,74% την περασμένη εβδομάδα, διατηρώντας κοντά στα υψηλά 14 ετών. Η National Association of Realtors ανέφερε ξεχωριστά την Τετάρτη ότι ένας δείκτης που μετρά συμβόλαια που υπογράφηκαν για την αγορά υπαρχόντων κατοικιών μειώθηκε κατά 8,6% τον Ιούνιο από τον Μάιο και ήταν 20% κάτω από το επίπεδο του προηγούμενου έτους.

«Αυτή τη στιγμή, έχουμε μετατραπεί από κατασκευαστες σε χρηματο-θεραπευτές… Ο αγοραστής είναι λίγο σοκαρισμένος» , είπε στους αναλυτές ο Ντάγκλας Μπάουερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής κατοικιών Tri Pointe Homes Inc. με έδρα τη Νεβάδα.

Η εταιρεία είπε ότι το ποσοστό ακύρωσης, το οποίο μετρά το μερίδιο των αγοραστών που αποχωρούν από μια σύμβαση αγοράς, έφτασε στο 21% τον Ιούνιο, από 8% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Τα στελέχη δήλωσαν ότι δεν παρέχουν πλέον καθοδήγηση στους επενδυτές σχετικά με τις αναμενόμενες πωλήσεις και κέρδη επειδή «δεν έχουμε ιδέα πού θα προσγειωθεί η Fed», είπε ο κ. Bauer.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Έρχεται νέο πακέτο στήριξης διαβεβαιώνει ο Σολτς

admin

Εξώδικη επίλυση διαφορών: Νέα ευκαιρία για να «κλείσουν» φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια

fastpath

Γερμανία: Ζητά από την Κομισιόν απαλλαγή από τον ΦΠΑ φυσικού αερίου

admin

«Πράσινο» στην Wall Street να αναβιώσει τις συναλλαγές ρωσικών ομολόγων

admin

Η «πράσινη» στροφή γκριζάρει. Ο κόσμος ποντάρει πάλι στα «βρώμικα» καύσιμα

admin

Αναζητούνται κονδύλια για αύξηση των δικαιούχων του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»

fastpath

Γερμανία: Αυξημένη κατά 2,419 σεντς η κιλοβατώρα από την 1η Οκτωβρίου

admin

Φιλιππίνες: Η πανδημία «έθρεψε» τη φτώχεια – 20 εκατ. σε συνθήκες ανέχειας

admin

Πώς θα λειτουργήσει ο «λευκός Τειρεσίας» για τους δανειολήπτες– Όλα τα ψιλά γράμματα σε 14 ερωτήσεις/απαντήσεις

fastpath

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Λήγει η προθεσμία στις 30 Αυγούστου – Ποιοι μπορούν να την υποβάλλουν μέχρι Δεκέμβριο

admin

Κίνα: Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων με φόντο απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία

admin

Πώς αμείβεται η αργία του Δεκαπενταύγουστου

admin