Image default
NATIONAL BANK

Π. Μυλωνάς (ΕΤΕ): Με υψηλότερα έσοδα από τόκους και προμήθειες θα κλείσει το 2022

Η αύξηση κατά 80% των νέων χορηγήσεων στο β’ τρίμηνο που ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ και σε 3 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους προέρχεται κυρίως από την υψηλή ζήτηση από τον επιχειρηματικό τομέα. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλο Μυλωνά, η ζήτηση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί, παρά το αβέβαιο περιβάλλον, λόγω τουρισμού, Ταμείου Ανάκαμψης και των κρατικών μέτρων στήριξης που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας εισοδήματος.

Ο κ. Μυλωνάς, μιλώντας σε διεθνείς αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου και α’ εξαμήνου διετύπωσε την πρόβλεψη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται φέτος να κινηθεί μεταξύ 4% και 5%. Τα στοιχεία από το πρώτο εξάμηνο, σε συνδυασμό με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δεν δικαιολογούν σενάρια για δημιουργία νέων κόκκινων δανείων. Παρ’ όλα αυτά, λόγω της αβεβαιότητας απέφυγε να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για το 2023.

Όσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα, η αύξηση των χορηγήσεων υπερκάλυψαν τις απώλειες από τη μείωση των επιτοκιακών εσόδων από την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων Frontier ύψους 6,5 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία για πώληση χαρτοφυλακίου επιπλέον 1 δισ. ευρώ, του οποίου τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στον ισολογισμό της Τράπεζας στο τέλος του έτους.

Σε σχετική ερώτηση αναλυτών, ο κ. Μυλωνάς απάντησε ότι τα κέρδη από συναλλαγές δεν αναμένεται να επαναληφθούν στα επόμενα τρίμηνα λόγω των συνθηκών στις αγορές. Όμως, θα ενισχυθούν κατά 15% (από 10% που είχε προβλεφθεί αρχικά για φέτος) τα έσοδα από τόκους και από προμήθειες, αφήνοντας τον ετήσιο στόχο για τα συνολικά οργανικά έσοδα αμετάβλητα.

Τα ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου και η μειωση των κόκκινων δανείων σε επίπεδο μισού δισ. ευρώ ύστερα από προβλέψεις, σε συνδυασμό με τα υψηλά κεφάλαια δικαιολογούν την πρόθεση της διοίκησης για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022 σε ποσοστό 20%, όπως άλλωστε ανέφερε και στην τακτική γενική συνέλευση, κατόπιν εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Τα επιτοκιακά έσοδα ενισχύονται και από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ επαναλαμβάνοντας τους ίδιους υπολογισμούς που είχε δώσει η διοίκηση της Εθνικής στους αναλυτές κατά την παρουσίαση του α’ τριμήνου. Σύμφωνα με αυτούς, για άνοδο επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, τα επιτοκιακά έσοδα αυξάνονται κατά 70 εκατ. ευρώ. Σε άνοδο κατά 100 μονάδες βάσης τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα αυξάνονται κατά επιπλέον 120 εκατ. ευρώμ ενώ συρρυετικά για άνοδο επιτοκίων κατά 150 μονάδων βάσης, το όφελος υπολογίζεται κοντά στα 300 εκατ.

Σχετικά με το σχεδιασμό για άντληση κεφαλαίων μέσω ομολόγων, o κ. Μυλωνάς είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες των αγορών, αν και η κεφαλαική επάρκεια της τράπεζας και η κερδοφορία αρκούν για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για τα κεφάλαια MREL.

Τα οργανικά κέρδη της ΕΤΕ διαμορφώθηκαν σε 280 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 40% σε ετήσια βάση, ενώ οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ανήλθαν στα 3 δισ. ευρώ ενισχυμένες κατά σχεδόν 50% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης κόκκινων δανείων έπεσε στο 6%, ενώ ο δείκτης κεφαλαίων CET1 FL ανήλθε στο 15% από το 13,8% το Α’ εξάμηνο 2021. Ο Δείκτης Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας FL στο 16,7%, λαμβάνοντας υπόψιν τη στρατηγική συνεργασία με την EVO Payments (κοινή εταιρεία στα συστήματα πληρωμών).

Η ανάλυση της σύνθεσης της κερδοφορίας αποκαλύπτει ισχυρές επιδόσεις σε όλες τις βασικές κατηγορίες. Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα από τόκους επωφελήθηκαν από την επέκταση του χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία κατέγραψαν άνοδο κατά 2,3 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, και εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 1,1 δισ. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Επιπλέον, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες σημείωσαν ισχυρή ανάκαμψη κατά 23% σε ετήσια βάση, ενώ παρά τον υψηλό πληθωρισμό τα λειτουργικά έξοδα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα και το κόστος πιστωτικού κινδύνου συνέχισε να ομαλοποιείται στις 70 μονάδες βάσης περίπου. Συνοψίζοντας, τα οργανικά κέρδη του Ομίλου το Α’ εξάμηνο 2022 ανήλθαν στα 280 εκατ., ενώ τα κέρδη περιόδου αναλογούντα σε μετόχους της Τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 546 εκατ.

“Με το βλέμμα στραμμένο στο Β’ εξάμηνο 2022 και μετέπειτα, εκτιμούμε ότι οι προκλήσεις θα συνεχιστούν, με την αβεβαιότητα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα”, δήλωσε ο κ. Μυλωνάς και συμπλήρωσε: “Ωστόσο, η Ελλάδα βγαίνει με αίσθημα αυτοπεποίθησης από μία περίοδο σημαντικής αναδιάρθρωσης, με την οικονομία να αναμένεται να συνεχίσει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα, παρά τις προκλήσεις. Κατά τα τελευταία χρόνια η ΕΤΕ μετασχηματίστηκε σε έναν οργανισμό με πολύ μεγαλύτερο δυναμισμό και ευελιξία. Συνεπώς, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, θα διαδραματίσουμε τον ρόλο μας στηρίζοντας την οικονομία – την οποία αποτελούν πολλοί σημερινοί και μελλοντικοί πελάτες μας – εν μέσω μίας περιόδου έντονων αναταράξεων.”

Σχετικα αρθρα

Εθνική Τράπεζα: Κέρδη 546 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο – Στο 6,1% ο Δείκτης ΜΕΑ

admin

Εθνική Τράπεζα: Οριστική συμφωνία με την Bracebridge Capital για το Frontier II

admin

Εθνική Τράπεζα: Οριστική συμφωνία με Bracebridge για την πώληση του Frontier II – Στην doValue η διαχείριση των κόκκινων δανείων

admin

Εθνική Τράπεζα: Ολοκληρώθηκε η πώληση του project marina στην Bain Capital Credit

admin

Εθνική Τράπεζα: Έναρξη υποβολής προτάσεων 13ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας

admin

Στρατηγική Συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας με Epsilon Net, Microsoft & Info Quest για την Ψηφιακή Αναβάθμιση ΜμΕ

admin

Π. Μυλωνάς (ΕΤΕ): Αισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος

admin

Εθνική Τράπεζα: Αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα “Ηρακλής ΙΙ” του Frontier II

admin

Γκ. Χαρδούβελης: Μεγάλες ευκαιρίες από την στροφή προς τις βιώσιμες πηγές ενέργειας

admin

ΕΤΕ: H εκρηκτική συγκυρία οδηγεί τις βιομηχανικές ΜμΕ σε πράσινες επενδύσεις

admin

Απεργιακές κινητοποιήσεις στις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς

admin

Εθνική τρ.: Πτώση κερδών 35% στο Α τρίμηνο 

admin