Image default
Οικονομία

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί δυσκολεύονται να πληρώσουν λογαριασμούς

Είναι η αμερικανική οικονομία σε ύφεση; Το θέμα διχάζει τους κεντρικούς τραπεζίτες, τους επενδυτές και τους οικονομολόγους, καθώς επίσης φυσικά και τους πολιτικούς. Όμως ένα είναι βέβαιο: κάποιοι καταναλωτές έχουν αρχίσει ήδη να δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους εγκαίρως.

Τα αποτελέσματα των εταιρειών που χειρίζονται πιστωτικές κάρτες δείχνουν ανησυχητικά σημάδια. Οι κολοσσοί του τομέα, Discover και Capital One, ανακοίνωσαν αποτελέσματα τριμήνου χαμηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών και, φυσικά, οι μετοχές τους υποχώρησαν σημαντικά.

Πολλοί μακροοικονομικοί παράγοντες παίζουν ρόλο σε αυτό. Ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει και οι διαρκείς αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, για να τιθασεύσει την άνοδο των τιμών, θα χρειαστεί καιρός για να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί τελικά να έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της οικονομίας.

Ο κολοσσός στην κινητή τηλεφωνία – AT&T – ανακοίνωσε ότι οι πελάτες της που πληρώνουν μέσω κινητών έχουν ήδη αρχίσει να καθυστερούν τις πληρωμές των λογαριασμών τους.

Η αντίπαλη, Verizon, επίσης ανακοίνωσε ότι οι πελάτες της έχουν αρχίσει να καθυστερούν τις πληρωμές λογαριασμών.

Ωστόσο, από την άλλη, οι πιο άνετοι οικονομικά πελάτες δε φαίνεται να σφίγγουν το ζωνάρι. Μπορεί οι εταιρείες να μιλούν για καθυστερήσεις στις πληρωμές λογαριασμών, όμως αυτό δεν ισχύει για τους πελάτες της American Express, οι οποίοι ανήκουν κατά μέσο όρο σε υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι βλέπει «ισχυρή ανάκαμψη» των ταξιδιωτικών εξόδων και των δαπανών για διασκέδαση των πελατών της American Express, προσθέτοντας ότι οι δαπάνες σε αυτές τις κατηγορίες ξεπέρασαν από τον περασμένο Απρίλιο ακόμα και τα επίπεδα προ της πανδημίας.

Πρόσθεσε, πάντως ότι η απόδοση των πιστώσεων της εταιρείας «κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και οι διαγραφές χρεών κοντά σε ιστορικά χαμηλά».

Το μόνο θέμα που επισήμανε ως κίνδυνο είναι η κατάσταση στην αγορά εργασίας, καθώς ενδεχόμενη υποβάθμισή τους επηρεάζει και τις δαπάνες. «Οι άνθρωποι που χάνουν τις δουλειές τους δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς», τόνισε.

Πάντως, η American Express φαίνεται να είναι σε καλύτερη θέση από τις άλλες εταιρείες, με προφανή εξήγηση ότι οι πελάτες της βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με των άλλων εταιρειών, που αρχίζουν να δυσκολεύονται να πληρώσουν τους μηνιαίους λογαριασμούς τους.

 

Σχετικα αρθρα

ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό: Αναντίστοιχη η αύξηση με τις ανάγκες των εργαζομένων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,3% του τζίρου στο λιανικό εμπόριο τον Ιανουάριο – Πτώση 8,9% στον όγκο πωλήσεων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στον όγκο πωλήσεων του λιανεμπορίου τον Ιανουάριο

admin

Καφούνης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδυαστεί με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Σ. Καφούνης (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών): Να συνδυαστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε ισχύ από την 1η Απριλίου

admin

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ – Δείτε live την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

Σταϊκούρας: Η επένδυση στην κατασκευή έργων υποδομής δημιουργεί ένα πάγιο εθνικό κεφάλαιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου

admin

Δέσμευση CO2: Πώς η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα του πρότζεκτ «Northern Lights»

admin

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

Ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό: Πόση η αύξηση στα καθαρά – Το σενάριο «έκπληξη»

admin