Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Ε.Ε: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πάει πίσω την πράσινη ανάπτυξη

Το επόμενο ορόσημο στις προσπάθειες της Ευρώπης να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τις επενδύσεις ESG έχει τεθεί στο ράφι επ’ αόριστον καθώς οι αξιωματούχοι διστάζουν να αφιερώσουν πόρους σε μια διαδικασία που έχει ήδη αμαυρωθεί από βαθύ πολιτικό διχασμό, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η λεγόμενη κοινωνική ταξινόμηση, η οποία επρόκειτο να είναι η επόμενη σανίδα στην πολυετή διαδικασία για τη δημιουργία ενός οδηγού για την ώθηση του κεφαλαίου σε δραστηριότητες που πληρούν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πρότυπα διακυβέρνησης, είναι απίθανο να δει το φως της δημοσιότητας τα επόμενα λίγα χρόνια. Είχε προγραμματιστεί προσωρινά για συζήτηση πριν το 2024.

Η κοινωνική ταξινόμηση «φαίνεται να έχει μείνει στο παρασκήνιο», δήλωσε ο Vincent Ingham, διευθυντής ρυθμιστικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση Διαχείρισης Ταμείων και Περιουσιακών Στοιχείων. Η Επιτροπή «δεν έχει λάβει επίσημη θέση», αλλά «καταλαβαίνουμε ότι δεν θα δώσουν προτεραιότητα στην κοινωνική ταξινόμηση» και ότι δεν θα υπάρξει κίνηση για αρκετά χρόνια, είπε.

Η απόφαση σημαίνει ότι στόχοι όπως η ισότητα των φύλων και οι αλυσίδες εφοδιασμού που αποφεύγουν την εκμετάλλευση δεν θα κατοχυρωθούν στους κανονισμούς ESG της ΕΕ μέχρι το δεύτερο μισό της δεκαετίας, το νωρίτερο. Ακολουθεί την απόφαση της ΕΕ να προσθέσει φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια στην πράσινη ταξινόμηση, η οποία εξόργισε ορισμένες χώρες μέλη και άφησε το κοινοβούλιο της ΕΕ βαθιά διχασμένο. Οι εσωτερικές διαμάχες που περικύκλωσαν αυτή τη διαδικασία άφησαν το μπλοκ με λίγη όρεξη για έναν ακόμη γύρο συνομιλιών που πιθανότατα θα είναι ακόμη πιο έντονο.

Η αποτυχία της ΕΕ να προχωρήσει με τους κανονες ESG του μπλοκ για τα πάντα, από εταιρείες έως αγορές ομολόγων έως διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, έρχεται εν μέσω ενός ολοένα και πιο τεταμένου πολιτικού περιβάλλοντος. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που έχει επιδεινώσει οδήγησαν την πολιτική συζήτηση προς την ενεργειακή ασφάλεια, με αποτέλεσμα μια αναζωογονημένη βιομηχανία άνθρακα, ακόμη και όταν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εκτινάσσονται στα ύψη.

Εν τω μεταξύ, ομάδες συμφερόντων έχουν χρησιμοποιήσει καθυστερήσεις στη διαδικασία γύρω από την κοινωνική ταξινόμηση για να προσπαθήσουν να πείσουν τους αξιωματούχους της ΕΕ να συμπεριλάβουν περισσότερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Πιο αξιοσημείωτες είναι οι προσπάθειες της αμυντικής βιομηχανίας να ενσωματωθούν στο εγχειρίδιο κανόνων για βιώσιμες επενδύσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη οπλισμού της Ουκρανίας ως δικαιολογία.

Για τους επενδυτές ESG που προσπαθούν να πλοηγηθούν στο εξελισσόμενο ρυθμιστικό περιβάλλον, η αποτυχία της ΕΕ να προχωρήσει σε μια κοινωνική ταξινόμηση σημαίνει ότι οι κατανομές κεφαλαίων τους δεν θα υποστηρίζονται από ένα κωδικοποιημένο πλαίσιο. Αυτό συμβαίνει σε ένα πλαίσιο στο οποίο τόσο οι επενδυτές όσο και οι ρυθμιστικές αρχές είναι όλο και περισσότερο σε εγρήγορση για τον κίνδυνο του greenwashing.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, το μπλοκ θα προσπαθήσει να ακολουθήσει άλλες πρωτοβουλίες πολιτικής για να βοηθήσει τους επενδυτές. Ο αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι η υπάρχουσα ταξινόμηση της ΕΕ απαιτεί ήδη από τις εταιρείες να συμμορφώνονται με ελάχιστες κοινωνικές εγγυήσεις, όπως τα βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Σχετικα αρθρα

Πώς οι «παράλληλες εισαγωγές» παρέχουν άνεση στους Ρώσους καταναλωτές

admin

Ξέμεινε από μπαταρία η Rivian: Τριπλασιάστηκαν οι ζημιές

admin

CEO ποστάρει δακρυσμένη selfie μετά από απολύσεις και γίνεται viral

admin

Ο Πούτιν γύρισε τέσσερα χρόνια πίσω τη ρωσική οικονομία

admin

Γιατί η Νότια Κορέα απένειμε χάρη στον «πρίγκιπα της Samsung»;

admin

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Μικρή μείωση του αριθμού των ανέργων μεταξύ των νέων σε όλο τον κόσμο το 2022

fastpath

Λ. Παπαδήμος: Αναγκαία η άμεση ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών

fastpath

H Johnson & Johnson σταματάει την πώληση του ταλκ

admin

Τα «φαντάσματα» του 2012 ακόμη κυνηγούν την Ευρώπη και την ΕΚΤ

admin

Συντάξεις: 1 στους 3 συνταξιούχος θα πάρει αύξηση το 2023

admin

Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία ξεκίνησαν, αλλά ίσως είναι ήδη πολύ αργά …

admin

Die Zeit: Η Ευρώπη πληρώνει την Γερμανική απληστία για φθηνό φυσικό αέριο

admin