Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Ε.Ε: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πάει πίσω την πράσινη ανάπτυξη

Το επόμενο ορόσημο στις προσπάθειες της Ευρώπης να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τις επενδύσεις ESG έχει τεθεί στο ράφι επ’ αόριστον καθώς οι αξιωματούχοι διστάζουν να αφιερώσουν πόρους σε μια διαδικασία που έχει ήδη αμαυρωθεί από βαθύ πολιτικό διχασμό, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η λεγόμενη κοινωνική ταξινόμηση, η οποία επρόκειτο να είναι η επόμενη σανίδα στην πολυετή διαδικασία για τη δημιουργία ενός οδηγού για την ώθηση του κεφαλαίου σε δραστηριότητες που πληρούν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πρότυπα διακυβέρνησης, είναι απίθανο να δει το φως της δημοσιότητας τα επόμενα λίγα χρόνια. Είχε προγραμματιστεί προσωρινά για συζήτηση πριν το 2024.

Η κοινωνική ταξινόμηση «φαίνεται να έχει μείνει στο παρασκήνιο», δήλωσε ο Vincent Ingham, διευθυντής ρυθμιστικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση Διαχείρισης Ταμείων και Περιουσιακών Στοιχείων. Η Επιτροπή «δεν έχει λάβει επίσημη θέση», αλλά «καταλαβαίνουμε ότι δεν θα δώσουν προτεραιότητα στην κοινωνική ταξινόμηση» και ότι δεν θα υπάρξει κίνηση για αρκετά χρόνια, είπε.

Η απόφαση σημαίνει ότι στόχοι όπως η ισότητα των φύλων και οι αλυσίδες εφοδιασμού που αποφεύγουν την εκμετάλλευση δεν θα κατοχυρωθούν στους κανονισμούς ESG της ΕΕ μέχρι το δεύτερο μισό της δεκαετίας, το νωρίτερο. Ακολουθεί την απόφαση της ΕΕ να προσθέσει φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια στην πράσινη ταξινόμηση, η οποία εξόργισε ορισμένες χώρες μέλη και άφησε το κοινοβούλιο της ΕΕ βαθιά διχασμένο. Οι εσωτερικές διαμάχες που περικύκλωσαν αυτή τη διαδικασία άφησαν το μπλοκ με λίγη όρεξη για έναν ακόμη γύρο συνομιλιών που πιθανότατα θα είναι ακόμη πιο έντονο.

Η αποτυχία της ΕΕ να προχωρήσει με τους κανονες ESG του μπλοκ για τα πάντα, από εταιρείες έως αγορές ομολόγων έως διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, έρχεται εν μέσω ενός ολοένα και πιο τεταμένου πολιτικού περιβάλλοντος. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που έχει επιδεινώσει οδήγησαν την πολιτική συζήτηση προς την ενεργειακή ασφάλεια, με αποτέλεσμα μια αναζωογονημένη βιομηχανία άνθρακα, ακόμη και όταν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εκτινάσσονται στα ύψη.

Εν τω μεταξύ, ομάδες συμφερόντων έχουν χρησιμοποιήσει καθυστερήσεις στη διαδικασία γύρω από την κοινωνική ταξινόμηση για να προσπαθήσουν να πείσουν τους αξιωματούχους της ΕΕ να συμπεριλάβουν περισσότερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Πιο αξιοσημείωτες είναι οι προσπάθειες της αμυντικής βιομηχανίας να ενσωματωθούν στο εγχειρίδιο κανόνων για βιώσιμες επενδύσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη οπλισμού της Ουκρανίας ως δικαιολογία.

Για τους επενδυτές ESG που προσπαθούν να πλοηγηθούν στο εξελισσόμενο ρυθμιστικό περιβάλλον, η αποτυχία της ΕΕ να προχωρήσει σε μια κοινωνική ταξινόμηση σημαίνει ότι οι κατανομές κεφαλαίων τους δεν θα υποστηρίζονται από ένα κωδικοποιημένο πλαίσιο. Αυτό συμβαίνει σε ένα πλαίσιο στο οποίο τόσο οι επενδυτές όσο και οι ρυθμιστικές αρχές είναι όλο και περισσότερο σε εγρήγορση για τον κίνδυνο του greenwashing.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, το μπλοκ θα προσπαθήσει να ακολουθήσει άλλες πρωτοβουλίες πολιτικής για να βοηθήσει τους επενδυτές. Ο αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι η υπάρχουσα ταξινόμηση της ΕΕ απαιτεί ήδη από τις εταιρείες να συμμορφώνονται με ελάχιστες κοινωνικές εγγυήσεις, όπως τα βασικά εργασιακά δικαιώματα.

Σχετικα αρθρα

ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό: Αναντίστοιχη η αύξηση με τις ανάγκες των εργαζομένων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,3% του τζίρου στο λιανικό εμπόριο τον Ιανουάριο – Πτώση 8,9% στον όγκο πωλήσεων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στον όγκο πωλήσεων του λιανεμπορίου τον Ιανουάριο

admin

Καφούνης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδυαστεί με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Σ. Καφούνης (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών): Να συνδυαστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε ισχύ από την 1η Απριλίου

admin

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ – Δείτε live την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

Σταϊκούρας: Η επένδυση στην κατασκευή έργων υποδομής δημιουργεί ένα πάγιο εθνικό κεφάλαιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου

admin

Δέσμευση CO2: Πώς η Νορβηγία δείχνει τον δρόμο στην Ελλάδα – Το παράδειγμα του πρότζεκτ «Northern Lights»

admin

Δημογραφικό: Παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση από την γήρανση του πληθυσμού

admin

Ανακοινώσεις για το νέο κατώτατο μισθό: Πόση η αύξηση στα καθαρά – Το σενάριο «έκπληξη»

admin