Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο

Η διάσπαση των 867 μονάδων έγινε, με υψηλό μέρας στις 868, χωρίς όμως, να διατηρηθεί στην περιοχή αυτή. Βιαστικά κέρδη,  profit taking, ακόμα και stock picking, ήταν αρκετά για να κατεβάσουν την ταχύτητα του γενικού δείκτη κλείνοντας πάντως στις 863,81 μονάδες και με κέρδη 1,5%.

Οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 60 εκατ. ευρώ και ήταν η Πέμπτη συνεχόμενα ανοδική συνεδρίαση ή δέκατη ανοδική από τις 15/7, με εξαίρεση την μικρή πτώση της 25/7.

Οι ανησυχίες εξακολουθούν να υπάρχουν, κυρίως από τις απρόβλεπτες εξελίξεις στο εξωτερικό, λόγω πληθωρισμού, επιτοκίων, ενεργειακής κρίσης και της συζήτησης για επιστροφή στην ύφεση της ευρωπαίκής οικονομίας από το τρίτο 3μηνο.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,50% στις 863,81 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 854,56 μονάδων (+0,41%) και 868,90 μονάδων (+2,10%). Ο τζίρος ανήλθε στα 58,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,95 εκατ. τεμάχια.

Με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει κέρδη που ξεπέρασαν το 6%, η εικόνα της αγοράς δεν θα μπορούσε παρά να δώσει ένα ισχυρό θετικό μήνυμα. Έτσι, η έναρξη του μήνα έφερε τον γενικό δείκτη στη ζώνη του κινητού μέσου των 200 ημερών, δηλαδή στις 866 μονάδες, η ανοδική διάσπαση της οποίας μπορεί να φέρει και αλλαγή της τάσης μεσοπρόθεσμα, ώστε να δει με μεγαλύτερες αξιώσεις η αγορά το ορόσημο των 900 μονάδων.

Αυτή η εβδομάδα θα δώσει επίσης σημαντικούς λόγους τοποθετήσεων ή πωλήσεων, καθώς ολοκληρώνεται η περίοδος των αποτελεσμάτων. Έτσι πριν μπούμε στον σκληρό πυρήνα της εποχικής συρρίκνωσης των συναλλαγών, ίσως δούμε αξιοσημείωτες κινήσεις από τα εναπομείναντα χαρτοφυλάκια. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά δείχνοντας ότι η ελληνική οικονομία και παράλληλα οι εισηγμένες είναι σε μία φάση που δύσκολα μπορούν να ανακόψουν την ανοδική πορεία των αποτελεσμάτων τους.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης σύμφωνα με την οποία, “οι επενδυτές που δεν χαρακτηρίζονται για τα γρήγορα αντανακλαστικά τους, δεν πρέπει να παρασυρθούν από την πρόσκαιρη αλλαγή κλίματος στις Μετοχικές Αγορές, επί το θετικότερον, καθώς η υφιστάμενη γεωπολιτική αλλά και η μακροοικονομική κατάσταση δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού για τον επερχόμενο Χειμώνα, αλλά και διότι όλα τα μέτωπα ανησυχιών παραμένουν ανοιχτά. Ακόμα και αν οι Κεντρικές Τράπεζες υιοθετήσουν μία λιγότερο επιθετική πολιτική στις αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων, αυτό δεν θα δώσει λύσεις στα υφιστάμενα προβλήματα”.

Υπενθυμίζεται ότι ανακοινώνουν αποτελέσματα α΄ 6μηνου 2022, στις 2 Αυγούστου η Alpha Bank και στις 3 Αυγούστου η Πειραιώς.

Στις 3 Αυγούστου η γ.σ. της ΔΕΗ, καλείται να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα αγοράς μέχρι και 36.344.000 ιδίων μετοχών, με διάρκεια του προγράμματος μέχρι και 24 μήνες και με εύρος κτήσης μεταξύ €2,48 και €17.

Την Πέμπτη 4/8 ανακοινώνει ο ΟΤΕ τα οικονομικά αποτελέσματα για το 1ο εξάμηνο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 868,9 μονάδες (+2,10%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 862,95 (+1,40%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 863,81 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,50%%.

Ο τζίρος στα 60,3 εκατ., από τα οποία τα 3,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΟΕΛ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το πρώτο εξάμηνο και ο πληθωρισμός του Ιουλίου υποστηρίζουν την εκτίμηση της Barclays ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, το βασικό σενάριο της βρετανικής τράπεζας για ήπια ύφεση στην Ευρωζώνη μετατρέπεται στο αισιόδοξο σενάριο και βλέπει πλέον βαθιά και μεγαλύτερης διάρκειας ύφεση – ακολουθώντας και αυτή τη “στροφή” που πραγματοποίησε η Citigroup την προηγουμένη εβδομάδα. Με αυτά τα δεδομένα πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει τον κύκλο σύσφιξης πριν το τέλος του 2022.

Σχετικα αρθρα

Τεκτονικές αλλαγές στις τηλεπικοινωνίες-Τρίτη και προς… αποχώρηση η Vodafone

admin

Οικονομία: Το παγκόσμιο χρέος αυξάνεται – Κοντά σε νέο «Big Short»

admin

Η ύφεση έρχεται αλλά οι επενδυτές δεν φοβούνται…

admin

Πώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απέδειξε ότι η Γαλλία έχει δίκιο

admin

Η αναπόφευκτη μετωπική σύγκρουση-N.ROUBINI

admin

ΧΑ:Τελική ευθεία…

admin

Γιατί οι τράπεζες “στεγνώνουν” την αγορά από ρευστό-Το αγκάθι των κόκκινων δανείων

admin

ΙΟΒΕ: Αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο

admin

Alpha Bank:Πώς η νομισματική πολιτική επηρεάζει την αγορά εργασίας και το μισθολογικό κόστος;

admin

Το QE ήταν λάθος – κι ήρθε η ώρα να το παραδεχτούμε

admin

Στα 700 δις € το ενεργειακό κόστος για την Ευρώπη – Η θέση της Ελλάδας

admin

“Εορταστικός” εκλογικός αιφνιδιασμός στο μυαλό του Κυριάκου 

admin