Image default
ALPHA BANK

Alpha Bank: Στη ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ η πρώτη χρηματοδότηση επένδυσης σε netmetering

Στη χρηματοδότηση της ΜΕΤΡΟ Α.Ε.Β.Ε. για πράσινες επενδύσεις προχωρά η Alpha Bank, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, συμβάλλοντας, έμπρακτα, στην εθνική προσπάθεια για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της ελληνικής οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξή της.

Σκοπός του δανείου είναι η χρηματοδότηση μέρους του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας, για την εγκατάσταση 97 φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 25MW, σε εγκαταστάσεις της ανά την ελληνική επικράτεια, υπό το καθεστώς του ενεργειακού συμψηφισμού (netmetering).

Αξιοσημείωτη είναι η σημασία της χρηματοδότησης για την ενίσχυση της βιώσιμης λειτουργίας της επιχείρησης, καθώς με την ολοκλήρωση της επένδυσης, αναμένεται η συνολική ετήσια ενεργειακή κατανάλωση της ΜΕΤΡΟ Α.Ε.Β.Ε. να καλυφθεί κατά 30% από αυτές τις ιδιόκτητες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η χρηματοδότηση, ύψους 12,6 εκατ. ευρώ, που είναι μέρος της συνολικής επένδυσης ύψους 17,1 εκατ. ευρώ, εμπίπτει στον πυλώνα “πράσινη μετάβαση” του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” και χρηματοδοτείται κατά 50% από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (6,3 εκατ. ευρώ), 30% μέσω δανείου της Τράπεζας (3,8 εκατ. ευρώ) και κατά 20% μέσω ιδίας συμμετοχής. Σημειώνεται, επίσης, ότι γι’ αυτήν τη συναλλαγή, η ΜΕΤΡΟ Α.Ε.Β.Ε. δε θα κάνει χρήση κρατικών ενισχύσεων.

Η χρηματοδότηση της συγκεκριμένης επένδυσης έρχεται να συμπληρώσει τις εκταμιεύσεις, ύψους 10 δισ. ευρώ, της Τράπεζας προς την ελληνική οικονομία, τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Alpha Bank να στέκεται στο πλευρό κάθε πρωτοβουλίας Προόδου, ως αρωγός των ελληνικών επιχειρήσεων και της Πολιτείας, στη μετάβαση προς ένα πιο “πράσινο” και βιώσιμο, οικονομικό μοντέλο.

Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, στα κεντρικά γραφεία της Alpha Bank, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για την υλοποίηση του “Ελλάδα 2.0”, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), κ. Νίκου Μαντζούφα, από τον Γενικό Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών της METRO Α.Ε.Β.Ε., κ. Μανώλη Καρυδάκη. Οικοδεσπότες της εκδήλωσης υπογραφής ήταν ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank, κ. Γιάννης Εμίρης και Στελέχη των Διευθύνσεων Πιστοδοτήσεων Wholesale Banking και Corporate Banking.

Ο Γενικός Διευθυντής Wholesale Banking της Alpha Bank, κ. Γιάννης Εμίρης, δήλωσε σχετικά: “Καθημερινά, όλοι μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, γεγονός που απαιτεί τη συστράτευση όλων των παραγωγικών δυνάμεων για ουσιαστική δράση. Αυτός είναι ο λόγος που η επένδυση της ΜΕΤΡΟ Α.Ε.Β.Ε., της οποίας τη χρηματοδότηση υπογράψαμε σήμερα, καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ. Είμαστε υπερήφανοι που η Alpha Bank συνεχίζει να στηρίζει πολυεπίπεδα τις ελληνικές επιχειρήσεις, ως η πρώτη Τράπεζα αυτή τη στιγμή στον τομέα των επιχειρηματικών χορηγήσεων, ενισχύοντας με κάθε τρόπο ενεργά την ιδιωτική πρωτοβουλία για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση της οικονομίας μας. Η συγχρηματοδότηση, δε, με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επιτρέπει στις επιχειρήσεις την υλοποίηση τολμηρών και καινοτόμων σχεδίων με προστιθέμενη αξία, και εμείς δεσμευόμαστε να σταθούμε αρωγός σε κάθε μεγάλο τους βήμα για πρόοδο και ανθεκτικότητα”.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, επισήμανε: “Η δανειακή σύμβαση της ΜΕΤΡΟ Α.Ε.Β.Ε με την Alpha Bank, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” αφορά σ’ ένα νευραλγικό κλάδο της οικονομίας, αυτόν της ενέργειας, ο οποίος εδώ και αρκετούς μήνες πλήττεται, σε διεθνές επίπεδο. Οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως αυτή της ΜΕΤΡΟ, που εγκαθιστά φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε υποδομές της, είναι πιο επίκαιρες και αναγκαίες από ποτέ. Κι αυτό, καθώς συμβάλλουν στη μείωση της εξάρτησης από εξαντλήσιμους ενεργειακούς πόρους, όπως είναι το πολύ ακριβό, πλέον, φυσικό αέριο. Βασικό, μάλιστα, πλεονέκτημα των ΑΠΕ είναι ότι συνιστούν την πιο οικονομική ενεργειακή επιλογή. Το “Ελλάδα 2.0” προάγει επενδύσεις αυτής της φύσεως, για την επίτευξη της πράσινης μετάβασης, παρέχοντας δυνατότητα δανειοδότησης, με ευνοϊκό επιτόκιο”.

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Νίκος Μαντζούφας, σημείωσε: “Η συγκεκριμένη επένδυση σε φωτοβολταϊκά συστήματα και netmetering ακουμπάει στην “καρδιά” των αναγκών των επιχειρήσεων της χώρας μας. Μείωση ενεργειακού κόστους, ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αυτοπαραγωγή, συνθέτουν μία στρατηγική επιλογή απέναντι στις προκλήσεις και ανάγκες της εποχής. Χαιρόμαστε για τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του δανειακού του προγράμματος, στην καινοτόμα αυτή επένδυση και θεωρούμε ότι θα κινητοποιήσει και αντίστοιχες άλλες επενδύσεις”.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της METRO Α.Ε.Β.Ε., κ. Μανώλης Καρυδάκης, δήλωσε: “Η απόφασή μας να επενδύσουμε σε αυτόν τον τομέα, αποτελεί φυσική συνέχεια της στρατηγικής της METRO να στοχεύει στη Βιώσιμη Ανάπτυξη σε βάθος χρόνου και να υιοθετεί πρακτικές ενεργειακής διαχείρισης και μείωσης του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος που μέχρι σήμερα έχουν εξασφαλίσει 37% μεσοσταθμική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, η οποία αντιστοιχεί με την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος 23.580 νοικοκυριών. Ως μία 100% ελληνική εταιρεία που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εγχώρια αγορά λιανικής (My market) και οργανωμένης χονδρικής (METRO Cash & Carry), έχουμε θέσει ως μακροπρόθεσμο στόχο το 2027 να πετύχουμε ενεργειακή ουδετερότητα. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν συνεχίζουμε με την ίδια δέσμευση συμβάλλοντας με όποιους τρόπους μπορούμε στο κρίσιμο θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης”.

Η εν λόγω συναλλαγή, με τη χρηματοδότηση της Alpha Bank, αποτελεί μέρος της συνολικής επένδυσης της ΜΕΤΡΟ Α.Ε.Β.Ε., ύψους Ευρώ 17,1 εκατ., καλύπτοντας το 74% του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ το υπόλοιπο 26% καλύπτεται από διακριτή συναλλαγή με τη συμμετοχή της Eurobank.

Σχετικα αρθρα

«Αμυνα» προτείνει στους επενδυτές η Alpha Bank

admin

Alpha Bank: Η καταναλωτική δαπάνη σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού

admin

Alpha Bank: Η καταναλωτική δαπάνη σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού

admin

Alpha: Γιατί ενισχύονται οι καταναλωτικές δαπάνες παρά τον υψηλό πληθωρισμό

admin

Alpha Bank: Αύξηση 44% στα εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια σε 3,5 έτη

admin

Πώς είδαν έξι οίκοι τα αποτελέσματα της Alpha Bank

admin

JP Morgan-Deutsche Bank: Πώς είδαν τα αποτελέσματα Alpha Bank

admin

Β. Ψάλτης: Στα 2,7 δισ. ευρώ οι νέες εκταμιεύσεις το 2022

admin

Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 117,3 εκατ. ευρώ το 2ο τρίμηνο

admin

Alpha Bank:Κέρδη μετά από Φόρους €117,3 εκατ. το β’ τρίμηνο 2022

admin

Alpha Bank: Μέρισμα 20%-30% από τα κέρδη του 2023

admin

Alpha Bank: Κέρδη 117,3 εκατ. ευρώ στο β’ τρίμηνο – Στο 8,2% υποχώρησε ο δείκτης ΜΕΑ

admin