Image default
ALPHA BANK

Β. Ψάλτης: Στα 2,7 δισ. ευρώ οι νέες εκταμιεύσεις το 2022

-27.-2022

Στα 2,7 δισ. ευρώ αναμένεται, σύμφωνα με τον διευθύνονται σύμβουλο της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη να ανέλθουν οι νέες εκταμιεύσεις δανείων ξεπερνώντας τον στόχο τον στόχο των 2,2 δισ. ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο στρατηγικός στόχος και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της τράπεζας βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση.

«Με βάση την έως τώρα εικόνα οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στο τέλος του έτους εκτιμώ ότι θα είναι αυξημένες κατά 500 εκατ ευρώ από τον αρχικό στόχο», τόνισε ο κ. Ψάλτης πριν από λίγο κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου. Ερωτηθείς για το αν η ζήτηση για δάνεια (σ.σ. από τις επιχειρήσεις) διατηρηθεί και το δεύτερο εξάμηνο του έτους ανέφερε: «Βλέπω ότι οι πελάτες μας συνεχίζουν να κάνουν focus στα business plan τους, με στόχο να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους το συντομότερο δυνατό, συνυπολογίζοντας και τα ρίσκα που δημιουργούν οι τωρινές συνθήκες».

Σημαντικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις, όπως εξήγησε, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF). Για το αν θα συνεχισθεί με τους ίδιους ρυθμούς η ζήτηση δανείων το 2023 τόνισε πως δεν μπορεί να προβλέψει ωστόσο τα εργαλεία όπως το RRF θα υπάρχουν.

Asset quality

Τα στελέχη της τράπεζας ανέφεραν πως δεν υπάρχουν σημάδια αθέτησης πληρωμών στα δάνεια, ωστόσο το χαρτοφυλάκιο βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Σε ό,τι αφορά τα εναπομείναντα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 3,2 δισ. ευρώ ο CFO της Alpha Bank Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου τόνισε ότι η πλειοψηφία τους έχει παρουσιάσει καλύτερη εικόνα και πρόσθεσε πως τα 2,2 δισ. ευρώ αποτελούν retail δάνεια που φέρουν ως εγγύηση κατοικίες. Αξίζει να αναφερθεί ότι η τράπεζα κατάφερε το δεύτερο εξάμηνο μονοψήφιο δείκτη NPE 8,2% και NPL 4%. «Το ταξίδι αυτό δεν ολοκληρώθηκε αλλά έχουμε την εμπειρία και τα στρατηγικά εργαλεία για να μειώσουμε τον δείκτη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», τόνισε ο Β. Ψάλτης.

Το μέρισμα

Η τράπεζα αναμένεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης να διανείμει μέρισμα από τα κέρδη της οικονομικής χρήσης του 2023. Για το θέμα βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές, ενώ στόχος είναι να διανεμηθεί το 20-30%.

MREL

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με τον SRB όσον αφορά τις εκδόσεις MREL. «Η συζήτηση είναι παραγωγική και ο επόπτης καταλαβαίνει τις συνθήκες», τόνισε ο κ. Ψάλτης και πρόσθεσε: «Ωστόσο εμείς κάνουμε την προετοιμασία που χρειάζεται για τις εκδόσεις και παρακολουθούμε στενά τις συνθήκες στις αγορές».

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank – UniCredit: Αμοιβαία ικανοποίηση έξι μήνες μετά την σύμπραξη

admin

Β. Ψάλτης – Α. Ορσέλ: Alpha Bank και UniCredit εστιάζουν σε επέκταση στη Ρουμανία – Στο τραπέζι και εξαγορές

admin

Alpha Bank: Νέος κύκλος ενημερωτικών εκδηλώσεων για επιχειρηματίες

admin

Alpha Bank: Ιδιωτική κατανάλωση και προσδοκίες νοικοκυριών – Τάσεις και τρέχουσες εξελίξεις

admin

Στ. Μυτιληναίος (Alpha Bank): “Σταδιακή και με κανόνες η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από τις τράπεζες

admin

B. Ράπανος (Alpha Bank): Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό πλαίσιο που να προωθεί τις συναινέσεις

admin

Alpha Bank: Ιδιαίτερη η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023 – Η συμβολή των κλάδων

admin

“Κυκλική Οικονομία στην Πράξη” σε σχολεία όλης της Ελλάδας

admin

Alpha Bank: Πώς οι ενεργειακές κρίσεις επηρέασαν την οικονομία

admin

Alpha Bank: Πώς συνέβαλαν οι κλάδοι στην ελληνική οικονομία το 2023

admin

Alpha Bank: Chief of Corporate Center και General Counsel ο Νίκος Σαλακάς

admin

Alpha Bank: Οι μισθολογικές αυξήσεις καθοριστικός παράγοντας για την πορεία του πληθωρισμού

admin