Image default
Ευρώπη

Οι δεξιοί επικρατέστεροι της Ιταλίας βλέπουν περιθώρια αναθεώρησης του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης

Το κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας, που βρίσκεται στην πρώτη θέση για τις εκλογές του επόμενου μήνα, βλέπει περιθώρια να αναθεωρήσει τμήματα ενός επενδυτικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να βοηθήσει την οικονομία να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη του κόστους, δήλωσε τη Δευτέρα (1 Αυγούστου) αξιωματούχος του κόμματος.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι άνοιξε το δρόμο για πρόωρες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου, με τις έρευνες να δείχνουν ότι η συντηρητική συμμαχία υπό την ηγεσία των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας είναι σε θέση να κερδίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η Ιταλία δικαιούται να λάβει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε φθηνά δάνεια και επιχορηγήσεις από το ταμείο που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τις 27 χώρες του μπλοκ να ανακάμψουν από την πανδημία COVID-19.

Η απερχόμενη κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει σχεδόν 67 δισεκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ. Η Ρώμη πρέπει τώρα να επιτύχει 55 νέους στόχους το δεύτερο εξάμηνο του 2022 για να αξιοποιήσει επιπλέον 19 δισ. ευρώ φέτος, αλλά οι στόχοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες προκλήσεις, δήλωσε ο Ραφαέλε Φίτο, συμπρόεδρος της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών,- Αδελφοί της Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έχει θέσει μπροστά σε διαφορετικούς στόχους και προτεραιότητες από εκείνους που υπήρχαν την εποχή που γράφτηκε το σχέδιο» στις αρχές του 2021, δήλωσε ο Φίτο σε γραπτά σχόλια στο Reuters.

Είπε ότι οι κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν στα μέλη να τροποποιούν τα εθνικά τους σχέδια εάν κάποια ορόσημα και στόχοι δεν είναι πλέον εφικτοί.

Ο Φίτο δήλωσε ότι το εθνικό σχέδιο έπρεπε να λάβει υπόψη του τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και το αυξανόμενο κόστος των υλικών, τα οποία περιπλέκουν τις εργασίες των κατασκευαστικών εταιρειών σε δημόσια έργα.

«Δεν θέλουμε να πετάξουμε το τρέχον σχέδιο, αλλά … να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό και κατάλληλο για να διασφαλίσουμε τη διαρθρωτική ανάπτυξη», δήλωσε.

Μια άλλη, ανώτερη πηγή προσκείμενη στους Αδελφούς της Ιταλίας, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι το κόμμα δεν θα θέσει σε κίνδυνο «κανένα χρήμα» από την ΕΕ.

Η κυβέρνηση Ντράγκι είχε αποκλείσει την επαναδιαπραγμάτευση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και τον Μάιο διέθεσε περίπου 10 δισ. ευρώ έως το 2026 για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη του κόστους των πρώτων υλών.

Σχετικα αρθρα

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin

Το Συμβούλιο της ΕΕ υποστηρίζει τη χαλάρωση των πράσινων κανόνων της ΚΑΠ

admin

Κατώτατος μισθός άνω των 2.000 ευρώ στο Βέλγιο από την Κυριακή

admin

Ισπανία: «Ανοησίες» οι επικρίσεις του Ισραήλ για την αναγνώριση της Παλαιστίνης

admin