Image default
Ευρώπη

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ αίρουν τα μπλόκα στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας μετά από ημέρες εντάσεων

Δύο συνοριακές διαβάσεις μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας άνοιξαν ξανά τη Δευτέρα (1 Αυγούστου), αφού οι ειρηνευτικές δυνάμεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ επέβλεψαν την άρση των μπλόκων που είχαν στήσει οι Σέρβοι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε μια περιοχή που υπάρχει μια εύθραυστη ειρήνη από το τέλος του πολέμου του 1998-1999.

Οι εντάσεις αναζωπυρώθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή, αφού η Πρίστινα εισήγαγε αμοιβαία μέτρα, δηλώνοντας ότι όλα τα σερβικά οχήματα που εισέρχονται στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να φέρουν προσωρινές πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου και όσοι εισέρχονται με σερβικό διαβατήριο πρέπει να συμπληρώσουν πρόσθετα έγγραφα. Οι αποφάσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα διαμαρτυρίες και αποκλεισμούς από τους Σέρβους, ακόμη και πυροβολισμούς στην πλευρά των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου.

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι η απομάκρυνση των οδοφραγμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας επέτρεψε την επαναλειτουργία δύο συνοριακών διαβάσεων με τη Σερβία.

«Οι δρόμοι είναι πλέον ελεύθεροι για τη διέλευση της κυκλοφορίας. Και τα δύο συνοριακά περάσματα είναι πλέον ανοιχτά για τη διέλευση ανθρώπων και εμπορευμάτων», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Η απομάκρυνση των οδοφραγμάτων ήρθε μετά την αναβολή από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου της εφαρμογής μιας απόφασης που θα υποχρέωνε τους Σέρβους, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία στο βορρά, να υποβάλουν αίτηση για έγγραφα και πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που εκδίδονται από τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου.

Η απόφαση της κυβέρνησης να αναβάλει την εφαρμογή της ακολούθησε διαβουλεύσεις με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

«Η βία δεν θα γίνει ανεκτή. Όσοι ασκούν βία θα τιμωρηθούν από το κράτος δικαίου με τη δύναμη του νόμου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα. Είπε ότι η απόφαση για αναβολή θα τεθεί σε ισχύ μόνο όταν απομακρυνθούν τα οδοφράγματα. Αυτό οδήγησε σε αρκετές ώρες έντασης χθες, καθώς τα μπλόκα παρέμειναν στη θέση τους και η Πρίστινα συνέχισε να εφαρμόζει τις αποφάσεις της.

Μετά την απομάκρυνση των μπλόκων, η κατάσταση παρέμεινε κάπως τεταμένη όλο το βράδυ της Δευτέρας, αλλά από την Τρίτη δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα. Ο δημοσιογράφος του Euronews, Κόσοβο Γκιότσι, ωστόσο, χτυπήθηκε με ένα μπουκάλι τη Δευτέρα, ενώ έκανε ρεπορτάζ από την πόλη Μιτρόβιτσα, όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι.

Όμως, η έλλειψη λύσης σημαίνει ότι την 1η Σεπτεμβρίου είναι πιθανό να προκύψει και πάλι μια παρόμοια κατάσταση.

60 ημέρες για να συμμορφωθεί

Δεκατέσσερα χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, περίπου 50.000 Σέρβοι που ζουν στο βορρά χρησιμοποιούν πινακίδες και έγγραφα που εκδίδονται από τις σερβικές αρχές, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν τα θεσμικά όργανα που βρίσκονται υπό την πρωτεύουσα Πρίστινα.

Αργά την Κυριακή, οι διαδηλωτές στάθμευσαν φορτηγά γεμάτα με χαλίκι και άλλα βαριά μηχανήματα στους δρόμους που οδηγούν στα δύο συνοριακά περάσματα, το Γιαρίνιε και το Μπρνιάκ, σε μια περιοχή όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι αναγκάστηκε να κλείσει τα συνοριακά περάσματα.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι θα δώσει στους Σέρβους μια μεταβατική περίοδο 60 ημερών για να αποκτήσουν πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου, ένα χρόνο αφότου εγκατέλειψε την προσπάθεια επιβολής τους λόγω παρόμοιων διαμαρτυριών.

Αρχικά επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα, η ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι θα αναβάλει την κυκλοφορία μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, αφού πρώτα «πραγματοποίησε επαφές και συναντήσεις με αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς διεθνείς παράγοντες».

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης ότι από την 1η Αυγούστου, όλοι οι πολίτες από τη Σερβία που επισκέπτονται το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να προμηθεύονται ένα πρόσθετο έγγραφο στα σύνορα για να τους επιτραπεί η είσοδος.

Οι αρχές του Βελιγραδίου εφαρμόζουν παρόμοιο κανόνα για τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου που επισκέπτονται τη Σερβία.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο

Τον Σεπτέμβριο του 2021, η κυβέρνηση του Κούρτι απαίτησε από τα αυτοκίνητα με σερβικές πινακίδες να αποκτούν πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου όταν περνούν τα σύνορα.

Η Σερβία αντέδρασε έντονα στέλνοντας στρατεύματα στα σύνορά της με το Κοσσυφοπέδιο και κινητοποιώντας διαμαρτυρίες μεταξύ των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

Ενώ τα δύο μέρη υπέγραψαν μια προσωρινή συμφωνία -με τα οχήματα που κινούνται μεταξύ των δύο χωρών να απαιτούν αυτοκόλλητα στις πινακίδες κυκλοφορίας τους για να αποκρύπτουν τα ονόματα και τις σημαίες των χωρών- απέτυχαν να καταλήξουν σε μόνιμη λύση.

Τον Ιούνιο του 2022, ο Κούρτι ανακοίνωσε ότι από την 1η Αυγούστου θα υπάρξει μια μετάβαση 60 στην ανάγκη αντικατάστασης των πινακίδων αντί άλλης λύσης.

Αλβανική υποστήριξη

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα υποστήριξε την απόφαση του Κοσσυφοπεδίου να εφαρμόσει μέτρα αμοιβαιότητας με τη Σερβία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα.

«Τα χθεσινά γεγονότα αντικατοπτρίζουν τη δύσκολη σχέση [μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου], αλλά η εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες είναι δικαίωμα και καθήκον του Κοσσυφοπεδίου και υποστηρίζω την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου 100%, όπως και συγχαίρω τον πρωθυπουργό Κούρτι για την αίσθηση αυτοσυγκράτησης που επέδειξε και που άκουσε τους συμμάχους που πρότειναν αναβολή», δήλωσε ο Ράμα.

«Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου έχει το δικαίωμα και το καθήκον να εφαρμόσει τις συμφωνίες και να ασκήσει την εδαφική κυριαρχία και την ανεξαρτησία του», δήλωσε ο Ράμα, καλώντας παράλληλα τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς να συγκρατήσει την υποδαύλιση της διαφωνίας με τους Σέρβους στην περιοχή.

Σχετικα αρθρα

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin