Image default
Ευρώπη

Ο Μαρκ Ρούτε γίνεται ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ολλανδίας

Ο Μαρκ Ρούτε έγινε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ολλανδίας την Τρίτη (2 Αυγούστου), γεγονός που αποδεικνύει την όρεξή του για δουλειά – καθώς και τις δεξιότητες πολιτικής επιβίωσης που απέκτησε κατά τη διάρκεια της 12ετούς θητείας του.

«Αισθάνομαι ότι φτάνω στα μισά του δρόμου», αστειεύτηκε ο Ρούτε στην πιο πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 15 Ιουλίου πριν αναχωρήσει για τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Βετεράνος συντηρητικός στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, ο 55χρονος Ρούτε έχει ξεπεράσει περισσότερες από δώδεκα εσωτερικές κρίσεις. Πολλοί Ολλανδοί ψηφοφόροι λένε ότι έχουν κουραστεί από την ηγεσία του – αλλά δεν υπάρχει προφανής εναλλακτική λύση.

«Το ένα πράγμα διαδέχεται το άλλο και ο κόσμος είναι αναστατωμένος», δήλωσε ο Μαρίκεν βαν ντερ Βέλντεν, επίκουρος καθηγητής πολιτικής επικοινωνίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Τα πρόσφατα προβλήματα περιλαμβάνουν ένα σκάνδαλο σχετικά με τις επιδοτήσεις παιδικής μέριμνας που έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση του Ρούτε, ένα περιστατικό κατά το οποίο ισχυρίστηκε ότι δεν έχει «ενεργή μνήμη» από δικές του προηγούμενες δηλώσεις, και ένα περιστατικό κατά το οποίο παραδέχθηκε ότι έσβησε μηνύματα κειμένου στο τηλέφωνό του.

Την Τρίτη σημείωσε την 4.310η ημέρα της θητείας του – μία ημέρα περισσότερο από τον Ρούντ Λούμπερς που διετέλεσε πρωθυπουργός τη δεκαετία του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Ο Ρούτε σχημάτισε τον πρώτο του συνασπισμό το 2010 – και τον τέταρτο τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, μετά από εκλογές που θεωρήθηκαν ευρέως ως δημοψήφισμα για τον χειρισμό του σχετικά με την πανδημία του κορωναϊού.

Ο Βαν ντερ Βέλντεν δήλωσε ότι ο Ρούτε έχει την ικανότητα να ξεπερνάει δύσκολες στιγμές. Βασικές στρατηγικές: παίζει με το χρόνο, επιτρέπει σε άλλους να αναλάβουν την ευθύνη και περιμένει να παγιωθεί η λαϊκή γνώμη γύρω από λύσεις προτού τις υποστηρίξει ο ίδιος.

Είπε ότι ο Ρούτε απέκρουσε τις προκλήσεις των ακροδεξιών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένου του αντι-ισλαμιστή νομοθέτη Γκέερτ Βίλντερς, υιοθετώντας ορισμένες από τις θέσεις τους με λιγότερο εμπρηστική γλώσσα, στριμώχνοντας μια «αποδεκτά λαϊκιστική» θέση.

Η υποστήριξη του Ρούτε εκτός του κόμματός του είναι αδύναμη, με το 82% να συμφωνεί με τη δήλωση ότι «έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του» σε δημοσκόπηση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα EenVandaag την περασμένη εβδομάδα.

Λιγότεροι από το 25% δήλωσαν ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής και της στεγαστικής κρίσης, μετά από περισσότερο από μια δεκαετία στην εξουσία.

Εκπρόσωπος του γραφείου του Ρούτε δήλωσε ότι δεν αναμένεται να κάνει κάποια δήλωση για να σηματοδοτήσει το ορόσημο. Ο Ρούτε διέκοψε για λίγο τις διακοπές του την περασμένη εβδομάδα για να επιπλήξει με tweet τους αγρότες που είχαν πετάξει σκουπίδια σε αυτοκινητόδρομους στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών για την περιβαλλοντική πολιτική.

Μεταξύ των σημερινών Ευρωπαίων εθνικών ηγετών, μόνο ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας έχει παραμείνει στην εξουσία περισσότερο χρόνο.

Σχετικα αρθρα

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

admin

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin

Κορυφαίες αντιδράσεις εναντίον της καταστολής του ακροδεξιού συνεδρίου στις Βρυξέλλες

admin

Αναδιανομή κρατουμένων σε όλη την ΕΕ ζητούν οι Ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας

admin

Ισπανία: «Δίκαιη κατανομή» των παιδιών μεταναστών μεταξύ των περιφερειών

admin

Πάνω από 500 Πολωνοί υπό παρακολούθηση με Pegasus επί κυβέρνησης PiS

admin

Ευρωβαρόμετρο: Προτεραιότητα στην άμυνα από τους Ευρωπαίους πολίτες

admin