Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Moody’s: H Ελλάδα ευάλωτη σε σενάριο στασιμοπληθωρισμού

Moody’s: Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί πλέον ότι η Ρωσία κήρυξε στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος

Ο οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει πιστωτικά αρνητικό το σενάριο στασιμοπληθωρισμού που πλέον είναι το πιθανότερο στην ΕΕ, αλλά η έκθεση ανά χώρα ποικίλλει.

«H Νότια Ευρώπη είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού.Η Μάλτα (αξιολόγηση Α2 αρνητικό), η Κύπρος (αξιολόγηση Ba1 σταθερή), η Πορτογαλία (αξιολόγηση Baa2 σταθερή), η Σλοβενία (αξιολόγηση A3 σταθερή) και η Κροατία (αξιολόγηση Baa2 σταθερή) είναι πιο ευάλωτες επειδή είναι πιθανότερο να δουν τις παροδικές αυξήσεις των τιμών να γίνονται μόνιμες και έχουν σχετικά χαμηλές δυνατότητες άσκησης πολιτικής.

Αν και η Ιταλία (Baa3 σταθερό), η Γαλλία (Αa2 σταθερό) και η Ισπανία (Baa1 σταθερό) είναι λιγότερο ευάλωτες στον πληθωρισμό, λαμβάνοντας υπόψη τα ήδη υψηλά επίπεδα χρέους, η αυξημένη έκθεση σε κυμαινόμενο επιτόκιο και τα σημαντικά ποσά κεφαλαίου και πληρωμές τόκων κατά τους επόμενους 12 μήνες αυξάνουν τους κινδύνους», εξηγεί η Moody’s.

«Οι δυνατότητες πολιτικής για την αντιμετώπιση του στασιμοπληθωρισμού είναι ασθενέστερες στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Ρουμανία», εξηγεί η Moody’s σε report που εξηγεί τις επιπτώσεις από το συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Στα θετικά ωστόσο, η Ελλάδα (αξιολόγηση Ba3 και προοπτικές σταθερές), η Ρουμανία, η Φινλανδία και η Πολωνία είναι λιγότερο εκτεθειμένες στις δευτερογενείς επιπτώσεις των αυξημένων τιμών του πληθωρισμού εξαιτίας των ποσοστών ανεργίας που δεν επιτρέπουν μεγάλες αναπροσαρμογές μισθών.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την υποκείμενη ζήτηση και προσφορά και ώθησε τον πληθωρισμό σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. «Με βάση την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη, τη μεγαλύτερη έκθεση σε έναν βαθιά ‘ριζωμένο’ πληθωρισμό και τις περιορισμένες δυνατότητες άσκησης πολιτικής, τα κράτη της Νότιας Ευρώπης εμφανίζονται πιο εκτεθειμένα σε ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού, το οποίο κατά την άποψή μας είναι μια πολυετής περίοδος κατά την οποία ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά υψηλότερος από ό,τι τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ παραμένει σημαντικά χαμηλότερη στο μηδέν ή κοντά στο μηδέν», εξηγεί η Moody’s.

Η κατάσταση στα μεγαλύτερα κράτη της Ευρώπης

Τρία από τα μεγαλύτερα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, εμφανίζονται ουσιαστικά ευάλωτα, δεδομένης της μεγάλης αύξησης του δημόσιου χρέους από την πανδημία, το σχετικά υψηλό ποσοστό αυτού του χρέους που δεν είναι σταθερό και το γεγονός ότι θα δαπανήσουν σημαντικά ποσά για κεφάλαιο και τόκους το επόμενο έτος.

Η σχετικά μεγάλη μέση διάρκεια του χρέους τους (7,1 έτη στην Ιταλία, 7,9 έτη στην Ισπανία και 8,3 έτη στη Γαλλία) θα περιορίσει τη μετακύλιση της αύξησης των αποδόσεων. Μεταξύ αυτών των τριών χωρών η Ιταλία και η Ισπανία είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε ξαφνικές αυξήσεις του κόστους του χρέους σε σύγκριση με τη Γαλλία.

Επιπλέον, η υψηλή ανεργία, ιδίως μεταξύ των νέων, αυξάνει τους κοινωνικούς κινδύνους για την Ισπανία και την Ιταλία. Η Δανία και η Σουηδία εμφανίζονται σε καλύτερη θέση, δεδομένων των χαμηλών δεικτών χρέους τους, των ισχυρών δεικτών προσιτότητας χρέους και της οικονομικής ισχύος τους. Ταυτόχρονα, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο μοιράζονται επίσης αυτά τα χαρακτηριστικά.

Σχετικα αρθρα

Ξέμεινε από μπαταρία η Rivian: Τριπλασιάστηκαν οι ζημιές

admin

CEO ποστάρει δακρυσμένη selfie μετά από απολύσεις και γίνεται viral

admin

Ο Πούτιν γύρισε τέσσερα χρόνια πίσω τη ρωσική οικονομία

admin

Γιατί η Νότια Κορέα απένειμε χάρη στον «πρίγκιπα της Samsung»;

admin

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Μικρή μείωση του αριθμού των ανέργων μεταξύ των νέων σε όλο τον κόσμο το 2022

fastpath

Λ. Παπαδήμος: Αναγκαία η άμεση ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών

fastpath

H Johnson & Johnson σταματάει την πώληση του ταλκ

admin

Τα «φαντάσματα» του 2012 ακόμη κυνηγούν την Ευρώπη και την ΕΚΤ

admin

Συντάξεις: 1 στους 3 συνταξιούχος θα πάρει αύξηση το 2023

admin

Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία ξεκίνησαν, αλλά ίσως είναι ήδη πολύ αργά …

admin

Die Zeit: Η Ευρώπη πληρώνει την Γερμανική απληστία για φθηνό φυσικό αέριο

admin

Οι 5 παράγοντες που θα καθορίσουν το πακέτο της ΔΕΘ – Στο τραπέζι επέκταση του Ανακυκλώνω, κλειδί το φυσικό αέριο

fastpath