Image default
Ευρώπη

Αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ ζητούν την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος και των τηλεπικοινωνιών στο Τίγκρεϊ της Αιθιοπίας

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ δήλωσαν την Τρίτη (2 Αυγούστου) ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο» για την αποκατάσταση των τραπεζικών και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην απομονωμένη βόρεια περιοχή Tigray της χώρας.

Ο πόλεμος ξέσπασε στο Tigray τον Νοέμβριο του 2020 και επεκτάθηκε σε γειτονικές περιοχές πριν από ένα χρόνο. Οι μάχες υποχώρησαν τον Μάρτιο, αφού οι δύο πλευρές πολέμησαν σε αιματηρό αδιέξοδο και η κυβέρνηση κήρυξε ανθρωπιστική εκεχειρία. Εν μέσω αναφορών για εκτεταμένη πείνα, η κυβέρνηση επέτρεψε την είσοδο κάποιας ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά τα καύσιμα για τη διανομή της έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Υπηρεσίες όπως οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν στο Τίγκρεϊ λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση του στρατού πριν από ένα χρόνο. Δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί.

Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπίι Αχμέντ σχημάτισε μια επιτροπή για να διαπραγματευτεί με το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Tigray (TPLF), το κόμμα που ελέγχει το Tigray. Η κυβέρνηση επιθυμεί συνομιλίες «χωρίς προϋποθέσεις». Το Tigray έχει ζητήσει να αποκατασταθούν πρώτα οι υπηρεσίες στους πολίτες.

Την Τρίτη, οι διπλωμάτες Ανέτ Βέμπερ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μάικ Χάμερ των Ηνωμένων Πολιτειών, και οι δύο ειδικοί απεσταλμένοι για το Κέρας της Αφρικής, δήλωσαν ότι ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα της Tigray, τη Mekelle, για να δώσουν ώθηση στις προγραμματισμένες συνομιλίες.

«Οι απεσταλμένοι συμφωνούν ότι η ταχεία αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζικών και άλλων βασικών υπηρεσιών στο Tigray είναι απαραίτητη για το λαό του Tigray, όπως αναγνωρίστηκε σε προηγούμενες συζητήσεις με την αιθιοπική κυβέρνηση», ανέφεραν σε κοινή δήλωση.

Είπαν ότι ο περιφερειακός πρόεδρος του Tigray έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η ασφάλεια θα εγγυηθεί για τους εργαζόμενους που θα πάνε να αποκαταστήσουν τις υπηρεσίες.

«Με αυτή τη διαβεβαίωση ασφάλειας, δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο για την έναρξη της αποκατάστασης των υπηρεσιών», δήλωσαν οι Βέμπερ και Χάμερ.

Ο Μπιλένε Σεϊούμ, εκπρόσωπος του Αμπίι, και ο Λετζέσε Τούλου, κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Ο Ρεντγουάν Χουσιέν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμπίι, δήλωσε στα τέλη Ιουλίου ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη για συνομιλίες «οποτεδήποτε και οπουδήποτε» και για την έναρξή τους χωρίς προαπαιτούμενα.

Οι μάχες, οι οποίες επεκτάθηκαν επίσης στις γειτονικές περιοχές Αφάρ και Αμχάρα πέρυσι, έχουν εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους, έχουν οδηγήσει τμήματα του Tigray σε συνθήκες λιμού και έχουν σκοτώσει χιλιάδες αμάχους.

Σχετικα αρθρα

Bitcoin Halving: «Πέτα… τα μισά απ’το τρένο» – Τι είναι και πώς θα επηρρεάσει την τιμή του

admin

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ευκάλυπτος: Το οικολογικό δίλημμα της Πορτογαλίας

admin

Νέα ζώνη χωρίς βενζίνη και ντίζελ εντός της Στοκχόλμης

admin

Απίθανη η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη εντός 2025

admin

Μια «δύσκολη» Σύνοδος Κορυφής: Εκτός συμπερασμάτων εταιρικός φόρος, ενιαία εποπτεία

admin