Image default
Ευρώπη

ΕΕ: Ποια είναι η μόνη χώρα που υποστήριξε δημόσια την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν

Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κίνα η επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν, με κυβερνητικούς αξιωματούχους και κρατικά μέσα ενημέρωσης να προχωρούν την Τετάρτη σε σκληρές δηλώσεις και απειλές για «μακροπρόθεσμα και σταθερά» αντίποινα.

Παράλληλα με τους δεκάδες Αμερικανούς Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές που σε μια σπάνια κίνηση εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Πελόζι, η Λιθουανία έγινε η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενέκρινε δημόσια την αμφιλεγόμενη επίσκεψη. 

«Τώρα που η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι άνοιξε την πόρτα στην Ταϊβάν πολύ ευρύτερα, είμαι βέβαιος ότι και άλλοι υπερασπιστές της ελευθερίας και της δημοκρατίας θα περάσουν επίσης (την πόρτα) πολύ σύντομα», ανέφερε στο Twitter την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

Η Λιθουανία έχει λόγο που τηρεί αυτήν τη στάση καθώς η χώρα έχει προκαλέσει την κινεζική οργή, που ακολούθησε την επιβολή  εμπορικών κυρώσεων πέρυσι, όταν το Βίλνιους προσπάθησε να ενισχύσει τους δεσμούς του με την Ταπέι επιτρέποντας στην Ταϊβάν να ανοίξει πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας με το όνομά της. 

Ομάδα υπουργών και βουλευτών προχώρησε επίσης σε επισκέψεις στην Ταϊπέι. Επίσκεψη πραγματοποίησαν επιπλέον ευρωβουλευτές που αψήφησαν την Κίνα πηγαίνοντας στην Ταϊπέι τον περασμένο Νοέμβριο και τον Ιούλιο.  Και το σχόλιο του Λαντσμπέργκις για τους «άλλους υπερασπιστές της ελευθερίας» ενδέχεται να αναφέρεται σε μια προγραμματισμένη επίσκεψη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου. 

Στο μεταξύ, οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας έχουν χάσει ρυθμό λόγω της ουδέτερης στάσης του Πεκίνου αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και λόγω των καταγγελιών για τη διαχείριση της μειονότητας των Ουιγούρων.

Πίσω από τη σιωπή της ΕΕ για την επίσκεψη της Πελόζι, «υπήρχε η ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι μια από τις πιθανές απαντήσεις της Κίνας… μπορεί να είναι μια επιτάχυνση στο επίπεδο της συνεργασίας της με τη Μόσχα», έγραψε ο Τζόναθαν Ιγιάλ, του βρετανικού think-tank Rusi. «Υπάρχει επίσης φόβος ότι οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή των ΗΠΑ μακριά από την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin

Αποτυχία του ΕΛΚ να ανατρέψει το όργανο δεοντολογίας της ΕΕ

admin

Όρμπαν, Μοραβιέτσκι σχεδιάζουν ανασχηματισμό στο Ευρωκοινοβούλιο με τη Λεπέν

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο επικυρώνει σήμερα το Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

«Παραμερίστε, τράπεζες»: Γιγαντιαία funds κυβερνούν τώρα τη Wall Street

admin

«Πέφτουν στα ναρκωτικά» για να κάνουν…καριέρα – Μια επικίνδυνη μόδα μεταξύ εργαζομένων και στελεχών

admin

ΕΕ: Πτώση στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων τον περασμένο Μάρτιο

admin

ΕΕ: Οι περισσότερες χώρες ξοδεύουν περισσότερα από όσα εισπράττουν

admin

Η ρωσική παραπληροφόρηση βομβαρδίζει τη Γαλλία

admin

Ο ευρωπαϊκός νότος εξεγείρεται εναντίον Συμφώνου Μετανάστευσης

admin

Υπό την επήρεια του Πολωνού προέδρου Ντούντα ο Τραμπ για την Ουκρανία;

admin