Image default
Ευρώπη

Η Ρωσία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» ομάδα το σύνταγμα Azov της Ουκρανίας

Το ανώτατο δικαστήριο της Ρωσίας χαρακτήρισε την Τρίτη (2 Αυγούστου) το Σύνταγμα Αζόφ της Ουκρανίας ως τρομοκρατική ομάδα, ανοίγοντας το δρόμο για τους στρατιώτες που συνελήφθησαν να δικαστούν σύμφωνα με τους αυστηρούς αντιτρομοκρατικούς νόμους και να φυλακιστούν έως και 20 χρόνια.

Το Σύνταγμα Αζόφ, το οποίο έχει ακροδεξιές και υπερεθνικιστικές ρίζες, υπήρξε ένας από τους πιο εξέχοντες ουκρανικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς που πολεμούσαν κατά της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. Έχοντας ξεκινήσει ως παραστρατιωτική μονάδα που πολεμούσε κατά των φιλορώσων ανταρτών το 2014, ενσωματώθηκε αργότερα στην εθνική φρουρά της Ουκρανίας.

Το Κίεβο λέει ότι έχει μεταρρυθμιστεί μακριά από τις ριζοσπαστικές του καταβολές και ότι δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική. Το ίδιο το σύνταγμα έχει επίσης αποστασιοποιηθεί από τις απόψεις του εθνικιστή ιδρυτή του.

Σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Telegram, το Σύνταγμα Αζόφ δήλωσε ότι η Ρωσία αναζητά νέες δικαιολογίες για εγκλήματα πολέμου και κάλεσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να χαρακτηρίσει τη Ρωσία τρομοκρατικό κράτος.

«Μετά τη δημόσια εκτέλεση αιχμαλώτων πολέμου από το σύνταγμα «Αζόφ» στην Ολενέβκα, η Ρωσία αναζητά νέες δικαιολογίες και εξηγήσεις για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει», ανέφερε η μονάδα στην ανάρτηση, αναφερόμενη στην έκρηξη της περασμένης εβδομάδας σε χώρο που κρατούσε Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου, από την οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, σκοτώθηκαν πάνω από 50 άτομα. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη για την έκρηξη.

Η Ρωσία έχει αναφερθεί τακτικά στην Αζόφ για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της ότι η Ουκρανία ελέγχεται από «φασίστες». Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν συγκρίνει τους μαχητές του Αζόφ με τους Ναζί της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ήττα των οποίων από τη Σοβιετική Ένωση παραμένει βασικό μέρος της ρωσικής εθνικής ταυτότητας.

Έχοντας προηγουμένως την έδρα του στην ανατολική ουκρανική πόλη-λιμάνι Μαριούπολη, πολλοί από το προσωπικό του συντάγματος αιχμαλωτίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις όταν η πόλη έπεσε τον Μάιο μετά από σχεδόν τρίμηνη πολιορκία.

Αξιωματούχοι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία οντότητας που διεκδικεί τη Μαριούπολη ως μέρος της επικράτειάς της, δήλωσαν τον Μάιο ότι οι αιχμάλωτοι μαχητές του Συντάγματος Αζόφ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή σύμφωνα με τους νόμους της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι το αιχμάλωτο προσωπικό του Αζόφ θα πρέπει να κρεμαστεί και ότι «τους αξίζει ένας ταπεινωτικός θάνατος».

Σχετικα αρθρα

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin

Περισσότερη ανακύκλωση, λιγότερες εξαγωγές αποβλήτων για την ΕΕ

admin

Γαλλία: Δεν αποκλείονται οι επιτάξεις για την επιτάχυνση της παραγωγής όπλων

admin