Image default
Ευρώπη

Οι ΗΠΑ και το Ιράν θα επαναλάβουν τις έμμεσες συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία

Κορυφαίοι αξιωματούχοι του Ιράν και των ΗΠΑ θα επαναλάβουν τις συνομιλίες στη Βιέννη αυτή την εβδομάδα για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, δήλωσαν αξιωματούχοι και των δύο χωρών την Τετάρτη (3 Αυγούστου). Ωστόσο, υποβάθμισαν κάθε προσδοκία για μια σημαντική ανακάλυψη.

Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ουάσινγκτον για τη διάσωση του συμφώνου, έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν Αλί Μπαγκερί Κανί πριν αναχωρήσει για τη Βιέννη, καλώντας την Ουάσινγκτον να «δείξει ωριμότητα και να ενεργήσει υπεύθυνα».

«Πηγαίνω στη Βιέννη για να προωθήσω τις διαπραγματεύσεις. Το βάρος πέφτει σε αυτούς που παραβίασαν τη συμφωνία και απέτυχαν να αποστασιοποιηθούν από τη δυσοίωνη κληρονομιά», έγραψε στο Twitter ο Μπαγκερί Κανί.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να καταλήξει σε μια συμφωνία που θα εγγυάται τα δικαιώματά της, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ιρανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε ανώνυμα, δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Πέμπτη.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν Ρομπ Μάλεϊ δήλωσε ότι ετοιμάζεται να πετάξει για τη Βιέννη, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν αναμένει σημαντική πρόοδο.

«Οι προσδοκίες μας είναι υπό έλεγχο, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις προσπάθειες της ΕΕ και είναι προετοιμασμένες για μια προσπάθεια καλής πίστης για την επίτευξη συμφωνίας. Σύντομα θα φανεί αν το Ιράν είναι έτοιμο για το ίδιο», έγραψε στο Twitter.

Ο Μάλεϊ δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα προχωρήσουν με βάση ένα κείμενο που πρότεινε πρόσφατα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 βάσει της οποίας το Ιράν περιόρισε το πυρηνικό του πρόγραμμα για να χαλαρώσει τις οικονομικές κυρώσεις.

Ο αναλυτής της Eurasia Group Χένρι Ρομ δήλωσε ότι θεωρεί απίθανο η συμφωνία -που ονομάζεται Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA)- να αναβιώσει φέτος, τοποθετώντας τις πιθανότητες στο 35% και λέγοντας ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να κατηγορηθεί για τον θάνατό της.

«Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ιράν έχουν ισχυρό συμφέρον να διατηρήσουν ζωντανή την προοπτική μιας συμφωνίας, παρόλο που και οι δύο κυβερνήσεις φαίνεται να έχουν παραιτηθεί από την ενδεχόμενη κατάρρευσή της», έγραψε ο Ρομ σε ανάλυση.

«Για τις ΗΠΑ, η συνεχιζόμενη εστίαση στην JCPOA αναβάλλει μια βρώμικη και δαπανηρή στροφή προς την αύξηση της διπλωματικής και οικονομικής πίεσης στην Τεχεράνη», πρόσθεσε. «Για το Ιράν, η συνέχιση της διπλωματίας, ακόμη και αν είναι μη παραγωγική, στηρίζει τις εγχώριες αγορές, προλαμβάνει μεγαλύτερη διεθνή πίεση και του δίνει κάλυψη για τη συνέχιση των πυρηνικών του εξελίξεων».

Το 2018, ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την πολύ ήπια για το Ιράν, και επέβαλε εκ νέου σκληρές αμερικανικές κυρώσεις, ωθώντας την Τεχεράνη να αρχίσει να παραβιάζει τα πυρηνικά της όρια.

Στην πιο πρόσφατη ένδειξη ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προχωρά, μια έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που είδε το Reuters ανέφερε ότι η Τεχεράνη ολοκλήρωσε την εγκατάσταση τριών προηγμένων καταιονισμών φυγοκεντρικών μηχανών IR-6 στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων Νατάνζ.

Η συμφωνία του 2015 φάνηκε να βρίσκεται κοντά στην αναβίωση τον Μάρτιο μετά από 11 μήνες έμμεσων συνομιλιών μεταξύ της Τεχεράνης και της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Βιέννη.

Αλλά οι συνομιλίες στη συνέχεια κατέρρευσαν λόγω εμποδίων, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης της Τεχεράνης να παράσχει η Ουάσινγκτον εγγυήσεις ότι κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψει τη συμφωνία όπως έκανε ο Τραμπ.

Ο Μπάιντεν δεν μπορεί να το υποσχεθεί αυτό επειδή η πυρηνική συμφωνία είναι μια μη δεσμευτική πολιτική συνεννόηση και όχι μια νομικά δεσμευτική συνθήκη.

Ένα άλλο σημείο εμπλοκής ήταν η απαίτηση της Τεχεράνης να απομακρύνει η Ουάσινγκτον το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν από τις ΗΠΑ. κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων, κάτι που ο Μπάιντεν απέκλεισε.

Τον Ιούνιο, οι υπό τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Μπαγκερί Κανί και του Μάλεϊ για τη διάσωση του συμφώνου έληξαν στο Κατάρ χωρίς πρόοδο και ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στη συνέχεια στο Reuters ότι οι πιθανότητες αναβίωσης είχαν μειωθεί.

Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι οι συνομιλίες στη Βιέννη θα είναι «με τη μορφή της συνάντησης της Ντόχα», όπου ο απεσταλμένος της ΕΕ Ενρίκε Μόρα πηγαινοερχόταν μεταξύ του Μπαγκερί Κανί και του Μάλεϊ επειδή η Τεχεράνη αρνήθηκε να διεξαγάγει απευθείας συνομιλίες με την Ουάσινγκτον.

Σχετικα αρθρα

Bitcoin Halving: «Πέτα… τα μισά απ’το τρένο» – Τι είναι και πώς θα επηρρεάσει την τιμή του

admin

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ευκάλυπτος: Το οικολογικό δίλημμα της Πορτογαλίας

admin

Νέα ζώνη χωρίς βενζίνη και ντίζελ εντός της Στοκχόλμης

admin

Απίθανη η ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη εντός 2025

admin

Μια «δύσκολη» Σύνοδος Κορυφής: Εκτός συμπερασμάτων εταιρικός φόρος, ενιαία εποπτεία

admin