Image default
Ευρώπη

Ζελένσκι: Επίθεση στην ΕΕ επειδή «λόγω γραφειοκρατίας καθυστερούν τα 8 δισ.»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαμαρτυρήθηκε για καθυστέρηση της ΕΕ στην αποστολή έκτακτης βοήθειας 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε την Παρασκευή να δεσμευτεί για ένα χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση.

«Σκοπεύουμε να υποβάλουμε μια πρόταση σχετικά με αυτό το υπόλοιπο ποσό το συντομότερο δυνατό», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Δεν μπορώ να σχολιάσω περαιτέρω το χρονοδιάγραμμα».

Από την εισβολή της Ρωσίας, η Ουκρανία έχει δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, ώστε να μπορεί να καλύψει βασικά κόστη, όπως συντάξεις και μισθούς του δημόσιου τομέα — αλλιώς κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση.

Τον Μάιο, οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να παράσχουν «έως 9 δισεκατομμύρια ευρώ» σε οικονομική βοήθεια στο Κίεβο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταφέρει να εκταμιεύσει μόνο 1 δισ. ευρώ σε δάνεια που υποστηρίζονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

«Καθημερινά και με διάφορους τρόπους, υπενθυμίζω σε ορισμένους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι Ουκρανοί συνταξιούχοι, οι εκτοπισμένοι μας, οι δάσκαλοί μας και άλλοι άνθρωποι που εξαρτώνται από τις πληρωμές του προϋπολογισμού δεν μπορούν να είναι όμηροι της αναποφασιστικότητας ή της γραφειοκρατίας τους», είπε ο Ζελένσκι στην ομιλία του. .

«Μια τέτοια τεχνητή καθυστέρηση της βοήθειας προς το κράτος μας είναι είτε έγκλημα είτε λάθος, και είναι δύσκολο να πούμε τι είναι χειρότερο σε τέτοιες συνθήκες πολέμου πλήρους κλίμακας», είπε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στα υπόλοιπα 8 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγωνίζεται να χρηματοδοτήσει την εγγύηση του 70% που χρειάζεται για να αντλήσει κεφάλαια στις αγορές, καθώς ο δικός της προϋπολογισμός εξαντλείται.

«Για να μπορέσουμε να παράσχουμε αυτά τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, πρέπει να βρούμε επαρκείς εγγυήσεις εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Εξετάζουμε διάφορες επιλογές, μία από τις οποίες είναι η συνεργασία με εγγυήσεις από τα κράτη μέλη».

Ωστόσο, η Γερμανία —η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ— αντιτίθεται στην παροχή δημοσιονομικών εγγυήσεων, σύμφωνα με αξιωματούχους και διπλωμάτες της Επιτροπής.

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: Πόσο θα μειωθεί η ρωσική παραγωγή όταν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ

admin

Η ΕΕ υποβαθμίζεται σε αναδυόμενη οικονομία;

admin

ΕΕ: Το νέο μέτωπο κυρώσεων- Πιέσεις για «μπλόκο» στους Ρώσους ταξιδιώτες

admin

Αγώνας για το LNG μεταξύ Ασίας και Ευρώπης

admin

ΕΕ: Εγκρίθηκε ο κανονισμός για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% τον χειμώνα

admin

ΕΕ: Χίλιοι ασθενείς και τραυματίες από την Ουκρανία έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη

admin

Στις Βρυξέλλες στις 18 Αυγούστου οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου

admin

Η κατάσταση στην εργασιακή πολιτική της ΕΕ

admin

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Πούτιν στο Σότσι: Τι να περιμένουμε

admin

Στο Ντάλας, ο Όρμπαν καλεί τους Αμερικανούς συντηρητικούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους στις εκλογές του 2024

admin

Η Ελλάδα λέει ότι η ανάκαμψη του τουρισμού θα βοηθήσει να μειωθεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης

admin

Η Ουκρανία υπό πίεση στα ανατολικά, καθώς ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ λέει ότι η Ρωσία δεν πρέπει να νικήσει

admin