Image default
Οικονομία

ΗΠΑ: Βαθαίνει το χρέος των νοικοκυριών – “Φουλάρουν” πιστωτικές κάρτες, καθυστερούν δόσεις στεγαστικών

Του Jonathan Ponciano

Οι αυξήσεις των επιτοκίων και το πληθωριστικό ράλι οδήγησαν το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών στο επίπεδο-ρεκόρ των 16,2 τρισ. δολαρίων στο β’ τρίμηνο του 2022, καθώς οι δαπάνες για πιστωτικές κάρτες σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε ετήσια βάση εδώ και πάνω από μια 20ετία, σύμφωνα με έκθεση της Fed Νέας Υόρκης, η οποία προειδοποιεί ότι αυξάνονται οι καθυστερήσεις πληρωμών εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας.

Ειδικότερα, το χρέος των νοικοκυριών στις ΗΠΑ σημείωσε “άλμα” της τάξης των 312 δισ. δολαρίων ή 2%, στα 16,15 τρισ. δολάρια στο τέλος του β’ τριμήνου – αυξάνοντας το υπόλοιπο οφειλών κατά περίπου 2 τρισ. δολάρια σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα στα τέλη του 2019.

Σε δήλωσή της, η Joelle Scally της Fed Νέας Υόρκης απέδωσε την αύξηση του χρέους στα υπόλοιπα οφειλών από ενυπόθηκα δάνεια, από δάνεια για αγορές αυτοκινήτων και από πιστωτικές κάρτες, καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων 40 ετών έχει εκτοξεύσει τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

Αν και οι χορηγήσεις ενυπόθηκων δανείων μειώθηκαν ελαφρώς στο β’ τρίμηνο -καθώς τα υψηλότερα επιτόκια περιόρισαν τη ζήτηση για αγορά κατοικίας-, τα υπόλοιπα των ενυπόθηκων δανείων τροφοδότησαν μεγάλο μέρος της συνολικής αύξησης του χρέους, καθώς αυξήθηκαν κατά 207 δισ. δολάρια στα 11,4 τρισ. δολάρια στο τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, τα υπόλοιπα οφειλών από πιστωτικές κάρτες εκτινάχθηκαν κατά 46 δισ. δολάρια ή 13% και αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη αύξησης χρέους των αμερικανικών νοικοκυριών.

Καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, η Scally προειδοποίησε ότι η Federal Reserve βλέπει μικρή αύξηση στις καθυστερήσεις αποπληρωμής κάθε τύπου χρέους, με το φαινόμενο να πλήττει ιδιαίτερα τους δανειολήπτες με χαμηλό εισόδημα. Ωστόσο, η ίδια σημείωσε ότι η συνολική εικόνα για τα οικονομικά των νοικοκυριών είναι ισχυρή.

Σε μια πιθανή ένδειξη ότι οι κατασχέσεις επιστρέφουν σε “πιο τυπικά επίπεδα”, περίπου 35.000 άνθρωποι παρέλαβαν κατασχετήρια το τελευταίο τρίμηνο, μια αύξηση άνω του 45% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2022, όπως έδειξαν τα στοιχεία. Προ πανδημίας, οι νέες κατασχέσεις κυμαίνονταν κατά μέσο όρο πέριξ των 100.000 στο τρίμηνο. Έκτοτε κινούνται σε χαμηλά επίπεδα λόγω των moratorium που έχουν αναστείλει τις κατασχέσεις.

Η αμερικανική οικονομία ανέκαμψε με γρήγορους ρυθμούς μετά την κρίση της πανδημίας το 2020 και οι καταναλωτές έχουν φανεί ανθεκτικοί όλο αυτό το χρονικό διάστημα – ακόμη και όταν η προσπάθεια της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας να τιθασεύει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό αναζωπυρώνει τους φόβους για επικείμενη ύφεση της οικονομίας. Ωστόσο, την Τρίτη, οι αναλυτές της Fed προειδοποίησαν ότι τα ιστορικά χαμηλά “κόκκινων δανείων”… τελειώνουν. “Τα υπόλοιπα οφειλών αυξάνονται πολύ γρήγορα”, σχολίασαν, για να προσθέσουν ότι ορισμένες κατηγορίες δανειοληπτών -ιδίως αυτοί με τα χαμηλότερα εισοδήματα- δυσκολεύονται πλέον να είναι συνεπείς ως προς την αποπληρωμή των οφειλών τους, με το ποσοστό “ασυνέπειας” μεταξύ των πιο ευάλωτων οικονομικών στρωμάτων να σκαρφαλώνει στο 2,5% από περίπου 2% το 2021.

Σχετικα αρθρα

Πώς οι «παράλληλες εισαγωγές» παρέχουν άνεση στους Ρώσους καταναλωτές

admin

Ξέμεινε από μπαταρία η Rivian: Τριπλασιάστηκαν οι ζημιές

admin

CEO ποστάρει δακρυσμένη selfie μετά από απολύσεις και γίνεται viral

admin

Ο Πούτιν γύρισε τέσσερα χρόνια πίσω τη ρωσική οικονομία

admin

Γιατί η Νότια Κορέα απένειμε χάρη στον «πρίγκιπα της Samsung»;

admin

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Μικρή μείωση του αριθμού των ανέργων μεταξύ των νέων σε όλο τον κόσμο το 2022

fastpath

Λ. Παπαδήμος: Αναγκαία η άμεση ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών

fastpath

H Johnson & Johnson σταματάει την πώληση του ταλκ

admin

Συντάξεις: 1 στους 3 συνταξιούχος θα πάρει αύξηση το 2023

admin

Die Zeit: Η Ευρώπη πληρώνει την Γερμανική απληστία για φθηνό φυσικό αέριο

admin

Οι 5 παράγοντες που θα καθορίσουν το πακέτο της ΔΕΘ – Στο τραπέζι επέκταση του Ανακυκλώνω, κλειδί το φυσικό αέριο

fastpath

Ενέργεια: Τελεσίγραφο στις βρετανικές εταιρείες για τα υπερκέρδη

admin