Image default
Οικονομία

Συντάξεις: Τα σενάρια των αυξήσεων στο… μίξερ των προεκλογικών εξαγγελιών

Συντάξεις: Τα σενάρια των αυξήσεων στο… μίξερ των προεκλογικών εξαγγελιών
Το πολιτικό μίξερ θα αποκαλυφθεί σε περίπου ένα μήνα στη Θεσσαλονίκη και επειδή έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, αναμένεται καλύτερη οικονομική… προσέγγιση φέτος των συνταξιούχων.

Στο… μίξερ των προεκλογικών υποσχέσεων φαίνεται να τοποθετεί η κυβέρνηση υποχρεώσεις, ανάγκες και δεσμεύσεις προς του συνταξιούχων.

Με την συμπλήρωση ενός έτους από την έκρηξη της ακραίας ακρίβειας (σ.σ. αρχής γενομένης με τους λογαριασμούς ρεύματος του Σεπτεμβρίου 2021 με τους οποίους ξεκίνησε το ράλι των τιμών…), ο πρωθυπουργός το πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) τον επόμενο μήνα σχεδιάζει να κάνει ανακοινώσεις για αναπροσαρμογές στις συντάξεις.

Σε αυτό το πακέτο επιχειρεί να συμπεριλάβει, ώστε να μην είναι ευδιάκριτες οι υποχρεώσεις εν σχέσει με τις… υποσχέσεις, τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Την νομοθετημένη υποχρέωση για αυξήσεις στις συντάξεις από 1/1/2023 στο 50% του πληθωρισμού (κατά 4% αν ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός κυμανθεί, τελικά, στο 8%) συν το ήμισυ του ΑΕΠ (1,7% αν η οικονομική μεγέθυνση φτάσει το 3,5%). Ουσιαστικά, με βάσει την νομοθεσία, θα πρέπει να ανακοινωθούν αυξήσεις κοντά στο 6%.

2. Την (πολιτική) υποχρέωση απόδοσης των Δώρων (αφορά τους συνταξιούχους της περιόδου Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) τα οποία είναι 800 ευρώ ανά δικαιούχο, συν τις διορθώσεις επί των επικουρικών συντάξεων.

Να σημειωθεί ότι αυτά προέβλεπε προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), του Οκτωβρίου του 2019, την οποία δεν εφάρμοσε το υπουργείο Εργασίας, προσαρμοζόμενο τότε (νόμος 4670/20) μόνο ως προς τα (υψηλότερα) ποσοστά ανταπόδοσης για ασφάλιση από 30 μέχρι 40 έτη.

3. Τις επαναλαμβανόμενες κυβερνητικές διακηρύξεις για ένα νέο εφάπαξ ποσό ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, το δεύτερο εντός του 2022 μετά τα 200 € του περασμένου Πάσχα (για όσους ελάμβαναν έως 600 ευρώ το μήνα).

Τα κυβερνητικά σενάρια προβλέπουν αναγνώριση της υποχρέωσης για καταβολή των Δώρων, αλλά αυτό θα γίνει σε 2 ή 3 ετήσιες δόσεις και θα συνυπολογιστεί με το νέο επίδομα των 200 €. Σε μα τέτοια περίπτωση θα είναι εξαιρετικά υποεκτιμημένες οι αυξήσεις για το 2023, καθώς από την άλλη σχεδιάζεται η απαλοιφή, επιτέλους, της επιπλέον φορολογικής επιβάρυνσης (των συνταξιούχων και εργαζομένων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα).

– Την ίδια στιγμή οι συνταξιούχοι δεν έχουν λάβει καμία αύξηση σαν μερική κάλυψη των απωλειών τους από τον πληθωρισμό. Ουσιαστικά, μετά από 11 χρόνια ονομαστικών περικοπών στις αποδοχές τους, από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μέχρι τώρα, επιβάλλεται και η μείωση του πραγματικού-διαθέσιμου εισοδήματος.

– Κωφεύει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση απέναντι στις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους. Αν και η… τυπολατρία του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της επιτρέπει κάτι τέτοιο. (Σ.σ. Το ΣτΕ όρισε ότι ναι μεν δικαιούνται οι συνταξιούχοι τα Δώρα της περιόδου 20115-16, αλλά μόνο όσοι κατέθεσαν αγωγές, ενώ νεώτερες προσφυγές δεν μπορούν να ασκηθούν –αποδεχόμενο το δικαστήριο την σχετική υπουργική τροπολογία-, καίτοι αυτό το δικαίωμα δεν έχει παραγραφεί…)

– Διατηρεί την ξεχωριστή (πιο βαριά) φορολογία σε βάρος των συνταξιούχων οι οποίοι πληρώνουν και Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου και Φόρο Αλληλεγγύης (φόρο πάνω στον φόρο).

Το πολιτικό μίξερ θα αποκαλυφθεί σε περίπου ένα μήνα στη Θεσσαλονίκη και επειδή έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, αναμένεται καλύτερη οικονομική… προσέγγιση φέτος των συνταξιούχων.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Έρχεται νέο πακέτο στήριξης διαβεβαιώνει ο Σολτς

admin

Εξώδικη επίλυση διαφορών: Νέα ευκαιρία για να «κλείσουν» φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια

fastpath

Γερμανία: Ζητά από την Κομισιόν απαλλαγή από τον ΦΠΑ φυσικού αερίου

admin

«Πράσινο» στην Wall Street να αναβιώσει τις συναλλαγές ρωσικών ομολόγων

admin

Η «πράσινη» στροφή γκριζάρει. Ο κόσμος ποντάρει πάλι στα «βρώμικα» καύσιμα

admin

Αναζητούνται κονδύλια για αύξηση των δικαιούχων του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»

fastpath

Γερμανία: Αυξημένη κατά 2,419 σεντς η κιλοβατώρα από την 1η Οκτωβρίου

admin

Φιλιππίνες: Η πανδημία «έθρεψε» τη φτώχεια – 20 εκατ. σε συνθήκες ανέχειας

admin

Πώς θα λειτουργήσει ο «λευκός Τειρεσίας» για τους δανειολήπτες– Όλα τα ψιλά γράμματα σε 14 ερωτήσεις/απαντήσεις

fastpath

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Λήγει η προθεσμία στις 30 Αυγούστου – Ποιοι μπορούν να την υποβάλλουν μέχρι Δεκέμβριο

admin

Πώς αμείβεται η αργία του Δεκαπενταύγουστου

admin

Κίνα: Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων με φόντο απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία

admin