Image default
Οικονομία

Τουρκία: Η ρωσική «ένεση» στήριξε τα συναλλαγματικά αποθέματα

Τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο σημειώσαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, μετά την «ένεση» της ρωσικής Rosatom σε τουρκική θυγατρική εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει στο - τον περασμένο μήνα ότι η ρωσική Rosatom βρισκόταν στη διαδικασία μεταφοράς 15 δισ. δολαρίων σε θυγατρική εταιρεία με έδρα την Τουρκία που κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό Akkuyu αξίας 20 δισ. δολαρίων. Οποιαδήποτε τουρκική τράπεζα λάβει τα μετρητά θα μπορούσε να δανείσει αυτά τα δολάρια στην κεντρική τράπεζα μέσω swaps ή μέρος στη νομισματική αρχή στο πλαίσιο του λεγόμενου μηχανισμού αποθέματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το -, τα συνολικά ακαθάριστα αποθεματικά της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά περίπου 3 δισ. δολάρια μέχρι την περασμένη εβδομάδα, με τον χρυσό να αντιπροσωπεύει 1,6 δισ. δολάρια της αύξησης και το συνάλλαγμα το υπόλοιπο. Τα μεικτά συναλλαγματικά αποθεματικά ανήλθαν σε 61,1 δισ. δολάρια και ο χρυσός στα 40,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η τουρκική κεντρική τράπεζα την Πέμπτη.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τα αποθεματικά αυξάνονται χάρη στις σημαντικές μεταφορές από άλλη χώρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποια αναφέρεται. Δήλωσε επίσης ότι τα αποθεματικά θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες εβδομάδες με τις ξένες μεταφορές.

Πάντως η πολιτική του υπογραμμίζει πως η Τουρκία παλεύει με ανταγωνιστικές οικονομικές προτεραιότητες. Ενώ η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει τα αποθεματικά σε μια περίοδο διευρυνόμενου χάσματος στο εξωτερικό εμπόριο, την ίδια ώρα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει τη λίρα. Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να διατηρήσουν τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, «καίγοντας» τα διαθέσιμα συναλλαγματικά αποθέματα. 

Η εβδομαδιαία ανάλυση της κεντρικής τράπεζας για τις ροές κεφαλαίων δείχνει ότι η τουρκική νομισματική αρχή δανείστηκε 2 δισ. δολάρια από εμπορικές τράπεζες. Έλαβε επίσης περίπου 1,8 δισ. δολάρια είτε από άλλες κεντρικές τράπεζες, είτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είτε από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

Τα ξένα αποθεματικά της Τουρκίας δέχθηκαν πιέσεις από τότε που ξεκίνησε παρασκηνιακές παρεμβάσεις για τη στήριξη της λίρας το 2019. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, στις αρχές του περασμένου έτους οι παρεμβάσεις αυτές ανέρχονταν σε περίπου 165 δισ. δολάρια. Επίσης, το - Economics εκτιμά ότι η χώρα παρενέβη κατά 66 δισ. δολάρια στην αγορά συναλλάγματος μέχρι στιγμής φέτος για να στηρίξει τη λίρα.

-

Σχετικα αρθρα

Ξέμεινε από μπαταρία η Rivian: Τριπλασιάστηκαν οι ζημιές

admin

CEO ποστάρει δακρυσμένη selfie μετά από απολύσεις και γίνεται viral

admin

Ο Πούτιν γύρισε τέσσερα χρόνια πίσω τη ρωσική οικονομία

admin

Γιατί η Νότια Κορέα απένειμε χάρη στον «πρίγκιπα της Samsung»;

admin

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Μικρή μείωση του αριθμού των ανέργων μεταξύ των νέων σε όλο τον κόσμο το 2022

fastpath

Λ. Παπαδήμος: Αναγκαία η άμεση ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών

fastpath

H Johnson & Johnson σταματάει την πώληση του ταλκ

admin

Συντάξεις: 1 στους 3 συνταξιούχος θα πάρει αύξηση το 2023

admin

Die Zeit: Η Ευρώπη πληρώνει την Γερμανική απληστία για φθηνό φυσικό αέριο

admin

Οι 5 παράγοντες που θα καθορίσουν το πακέτο της ΔΕΘ – Στο τραπέζι επέκταση του Ανακυκλώνω, κλειδί το φυσικό αέριο

fastpath

Ενέργεια: Τελεσίγραφο στις βρετανικές εταιρείες για τα υπερκέρδη

admin

Σταϊκούρας: Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος

fastpath