Image default
Πρώτο Θέμα

ΧΑ:Τράπεζες, ρίσκα, διακοπές

Οι τράπεζες επανήλθαν στο προσκήνιο με τα αποτελέσματα εξαμήνου τα οποία ανακοίνωσαν την εβδομάδα που πέρασε. Η γενική εικόνα ήταν άκρως θετική με τις εκτιμήσεις πλέον να αναθεωρούνται ανοδικά για το σύνολο της χρονιάς ενώ η σημαντική πρόοδος στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων συνοδεύτηκε από ενδυνάμωση της   κερδοφορίας στον επαναλαμβανόμενο κομμάτι των εσόδων. Η τραπεζική άνοδος αναπτέρωσε το ηθικό της αγοράς αφυπνίζοντας και άλλες εταιρίες από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση σε μια περίοδο που κάθε άλλο παρά ζωηρή θεωρείται για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Παράλληλα η ανακοίνωση μια σειράς επιχειρηματικών συμφωνιών ή συζητήσεων για την ολοκλήρωση εξαγορών (Autohellas, Lamda Development, Euromedica, ΑΔΜΗΕ, Άνεμος, Cenergy κλπ) έδειξε ότι το ενδιαφέρον για ανάπτυξη παραμένει σταθερά ακμαίο και δεν περιορίζεται σε εταιρίες του ενεργειακού κλάδου. Το μίγμα νέων επομένως ήταν υποστηρικτικό και έβαλε σε δεύτερο πλάνο αβεβαιότητες (Ουκρανία, πανδημία) που αν και έχουν μειώσει την επιρροή τους στις αγορές φαίνεται να διατηρούν την δυναμική τους μεσοπρόθεσμα. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε στο να εμφανιστούν και να τιμολογηθούν νέα ρίσκα στο προσκήνιο.

Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας με αφορμή την Ταιβάν και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών που επανάκαμψε εκ νέου ως σενάριο αποτελούν αυτή την στιγμή τις νέες αβεβαιότητες που τιμολογήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση από το ΧΑ. Ειδικότερα το σενάριο των πρόωρων εκλογών φαίνεται να δημιουργεί μεγαλύτερη ανασφάλεια στους επενδυτές και δεν είναι τυχαίο ότι η άνοδος από τα φετινά χαμηλά ξεκίνησε μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις από την κυβέρνηση για εξάντληση της τετραετίας.

Όπως και να έχει οι επόμενες ημέρες θα είναι περισσότερο διαφωτιστικές για το αν τελικά η ανησυχία αυτή έχει βάση ή είναι μια ακόμα υπεραντίδραση κατά την προσφιλή τακτική του ΧΑ σε καταστάσεις που έχουν ειδικά χαρακτηριστικά.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε – και ίσως ξεπέρασε- τα όρια των δυνατοτήτων που του έδιναν οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές φθάνοντας τις 876 μονάδες με ένα σερί επτά συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων.

Η πρόσκρουση με τον κινητό μέσο των 200 ημερών δεν πέρασε απαρατήρητη από τους πωλητές οι οποίοι πήραν το πάνω χέρι μόλις οι ταλαντωτές εισήλθαν σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών στα ημερήσια διαγράμματα για πρώτη φορά μετά τις 18 Ιανουαρίου (952 μονάδες). Η είσοδος σε υπερτιμημένες ζώνες και το πολυήμερο σερί ανόδου ήταν μάλλον αναμενόμενο να ενεργοποιήσουν αντανακλαστικά κατοχύρωσης κερδών τα οποία επί του παρόντος δεν έχουν χαλάσει την ανοδική φορά του δείκτη. Η διόρθωση συντελείται με ήπιους συναλλακτικούς όγκους και το πρώτο όριο «αντοχής» είναι οι 840 μονάδες.

Το δεύτερο επίπεδο στήριξης εντοπίζεται στις 820 μονάδες και η διάσπαση του θα σημάνει  και το τέλος της ανοδικής κίνησης από τις 779 μονάδες. Παρά την διήμερη διορθωτική κίνηση οι αγοραστές δεν έχουν χάσει την μάχη και όσο ο Γενικός Δείκτης συντηρείται πάνω από τις 840 μονάδες έχουν την τάση με το μέρος τους. Συμπερασματικά θα αναμέναμε οι επόμενες συνεδριάσεις να έχουν διεκπεραιωτικό χαρακτήρα λόγω και της εποχικότητας των πλάγιων κινήσεων που είθισται να επικρατούν καθώς οδεύουμε προς τον σκληρό

πυρήνα των καλοκαιρινών διακοπών.

Σαφώς με μια ταχύτητα χαμηλότερη η εβδομάδα που ακολουθεί σε ότι αφορά τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις και γεγονότα που αφορούν οικονομικούς δείκτες και αποτελέσματα. Την Δευτέρα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των 7,42 εκατ. μετοχών που προέκυψαν από την επανεπένδυση του μερίσματος στον ΟΠΑΠ. Την ίδια ημέρα ξεκινάει η περίοδος αποδοχής της προαιρετικής δημόσιας πρότασης της Ideal Συμμετοχών για την Byte. Την Πέμπτη πριν την έναρξη της συνεδρίασης η Coca Cola HBC θα ανακοινώσει

αποτελέσματα εξαμήνου με την τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί και να επικεντρώνεται στις αγορές της Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς αναμένουν αύξηση εσόδων στα 3,9 δις ευρώ (+14%) και καθαρά κέρδη 230,8 εκατ. ευρώ (-1%). Τέλος, αργά το βράδυ της 11ης Αυγούστου αναμένεται η ανακοίνωση για τις τριμηνιαίες αλλαγές των δεικτών του MSCI.

Ανάλυση

Μάνος Χατζηδάκης

Σχετικα αρθρα

Τα «φαντάσματα» του 2012 ακόμη κυνηγούν την Ευρώπη και την ΕΚΤ

admin

Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία ξεκίνησαν, αλλά ίσως είναι ήδη πολύ αργά …

admin

Ανεβαίνει και προβληματίζει η χρήση πετρελαίου

admin

Εισαγόμενη ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο 

admin

Πιστεύετε ότι η ύφεση θα αποφευχθεί;

admin

Wall st: Ο ταύρος πέθανε, ζήτω ο ταύρος

admin

Alpha Bank: Η καταναλωτική δαπάνη σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού

admin

«Καμπανάκι» από τη BofA: Ο υψηλός πληθωρισμός απειλεί την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

admin

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πυρηνική τάξη παγκοσμίως

admin

Το τέλος του “λεφτόδεντρου” της ΕΕ – HANS-WERNER SINN

admin

Οι μεγαλύτεροι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία σήμερα

admin

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ενεργειακή ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια

admin