Image default
Ευρώπη

Η Ουκρανία υπό πίεση στα ανατολικά, καθώς ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ λέει ότι η Ρωσία δεν πρέπει να νικήσει

Η Ουκρανία δήλωσε την Πέμπτη (4 Αυγούστου) ότι αναγκάστηκε να παραχωρήσει ορισμένα εδάφη στα ανατολικά της χώρας μπροστά στη ρωσική επίθεση και ο επικεφαλής της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Μόσχα να κερδίσει τον πόλεμο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αυτή την εβδομάδα περιέγραψε την πίεση που δέχονται οι ένοπλες δυνάμεις του στην περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία ως «κόλαση». Μίλησε για σφοδρές μάχες γύρω από την πόλη Αβντίεβκα και το οχυρωμένο χωριό Πίσκι, όπου το Κίεβο αναγνώρισε τη «μερική επιτυχία» του Ρώσου εχθρού του τις τελευταίες ημέρες.

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο επιθέσεις στο Πίσκι, αλλά τα στρατεύματά του κατάφεραν να τις αποκρούσουν.

Η Ουκρανία έχει περάσει τα τελευταία οκτώ χρόνια οχυρώνοντας αμυντικές θέσεις στο Πίσκι, θεωρώντας το ως ζώνη ασφαλείας έναντι των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία δυνάμεων που ελέγχουν την πόλη Ντονέτσκ περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά.

Ο στρατηγός Ολεκσέι Χρόμοφ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν ανακαταλάβει δύο χωριά γύρω από την ανατολική πόλη Σλαβιάνσκ, αλλά είχαν απωθηθεί στα περίχωρα της πόλης Αβντίεβκα αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ένα ανθρακωρυχείο που θεωρείται βασική αμυντική θέση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την επίθεσή του.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα τους ισχυρισμούς των δύο πλευρών.

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδειξε ρωσικούς εκτοξευτές ρουκετών σε δράση και άρματα μάχης να προχωρούν και να πυροβολούν με ταχύτητα σε ανοιχτό έδαφος. Δεν ήταν σαφές πού τραβήχτηκαν.

Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πτώματα, ορισμένα διαλυμένα, να κείτονται δίπλα σε έναν δρόμο στο κεντρικό Ντονέτσκ. Αίμα έβαφε το πεζοδρόμιο.

Η Ρωσία, η οποία αρνείται ότι επιτίθεται σκόπιμα σε αμάχους, δήλωσε ότι σχεδιάζει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της ευρύτερης επαρχίας του Ντονέτσκ, της μίας από τις δύο που αποτελούν τη βιομηχανοποιημένη περιοχή του Ντονμπάς, στο πλαίσιο αυτού που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για να διασφαλίσει την ασφάλειά της από αυτό που αποκαλεί αδικαιολόγητη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε την Πέμπτη σε έκθεσή της την Ουκρανία ότι θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους με το να σταθμεύουν στρατεύματα σε κατοικημένες περιοχές. Ο Ζελένσκι αντεπιτέθηκε στην Αμνηστία λέγοντας ότι η οργάνωση προσπαθεί να «μεταθέσει την ευθύνη από τον επιτιθέμενο στο θύμα».

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Πέμπτη ότι ανέμενε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι θα προσπαθούσαν να ενοχοποιήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις για μια επίθεση στην πόλη Ωλενέβκα, στην πρώτη γραμμή του μετώπου, την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία σκοτώθηκαν αιχμάλωτοι που κρατούνταν από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

«Αναμένουμε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι θα προσπαθήσουν να ενοχοποιήσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εν αναμονή της επίσκεψης δημοσιογράφων και πιθανών ερευνητών στον τόπο της επίθεσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ απάντησε αργότερα στον Κίρμπι με ανάρτηση στο Twitter, λέγοντας ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας.

«Μην ανησυχείτε, κύριε εκπρόσωπε! Δεδομένου ότι τα στοιχεία ότι η φυλακή βομβαρδίστηκε από HIMARS είναι ακλόνητα, δεν υπάρχει λόγος να παραποιήσετε τίποτα!», έγραψε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ξεκινήσει μια διερευνητική αποστολή, αφού τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία ζήτησαν έρευνα.

Η Ουκρανία και η Δύση, που περιγράφουν τις ενέργειες της Ρωσίας ως απρόκλητο επιθετικό πόλεμο αυτοκρατορικού τύπου, λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν στις θέσεις τους πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία.

Η Μόσχα, η οποία μιλά τακτικά για την ανάγκη οι δυνάμεις της να προελάσουν βαθύτερα στην Ουκρανία, φαίνεται απίθανο να συμφωνήσει να το κάνει αυτό εθελοντικά.

Φάνηκε να υπάρχει περαιτέρω πρόοδος όσον αφορά τη μετακίνηση πλοίων με σιτηρά για την ανακούφιση της αυξανόμενης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι υπάρχουν σχέδια για τρία πλοία που θα ξεκινήσουν από τα ουκρανικά λιμάνια την Παρασκευή.

Ένα πρώτο πλοίο που μετέφερε ουκρανικά σιτηρά απέπλευσε από το λιμάνι της Οδησσού τη Δευτέρα και έφτασε στα Στενά του Βοσπόρου περίπου 36 ώρες αργότερα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών.

Προειδοποίηση του ΝΑΤΟ

Η Ουκρανία δήλωσε ότι η ρωσική επίθεση στα ανατολικά μοιάζει με προσπάθεια να την αναγκάσει να εκτρέψει στρατεύματα από το νότο, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου προσπαθούν να ανακαταλάβουν εδάφη και να καταστρέψουν τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού ως προοίμιο μιας ευρύτερης αντεπίθεσης.

«Η σκέψη είναι να μας ασκήσουν στρατιωτική πίεση στο Χάρκοβο, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ τις επόμενες εβδομάδες … Αυτό που συμβαίνει στα ανατολικά δεν είναι αυτό που θα καθορίσει την έκβαση του πολέμου», δήλωσε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Ολέκσιι Αρέστοβιτς σε συνέντευξή του στο YouTube.

Ο στρατηγός Χρομόφ δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει τη δική της επίθεση στη νότια ουκρανική περιοχή της Χερσώνας για να προσπαθήσει να κερδίσει ξανά τη δυναμική του πολέμου, αφού έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της εκεί.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πόλεμος είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή για την Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να τον κερδίσει.

Για να αποτρέψουν τη Μόσχα από το να πετύχει, το ΝΑΤΟ και οι χώρες μέλη του μπορεί να χρειαστεί να υποστηρίξουν την Ουκρανία με όπλα και άλλη βοήθεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, είπε.

«Είναι προς το συμφέρον μας να μην πετύχει αυτού του είδους η επιθετική πολιτική», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε ομιλία του στη γενέτειρά του, τη Νορβηγία.

Εν μέσω φόβων μεταξύ ορισμένων πολιτικών στη Δύση ότι οι φιλοδοξίες της Ρωσίας μπορεί να επεκταθούν πέρα από την Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε τον Πούτιν ότι η απάντηση σε μια τέτοια κίνηση από τη δυτική στρατιωτική συμμαχία θα ήταν συντριπτική.

«Αν ο πρόεδρος Πούτιν σκεφτεί έστω και να κάνει κάτι παρόμοιο σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, όπως έκανε στη Γεωργία, τη Μολδαβία ή την Ουκρανία, τότε όλο το ΝΑΤΟ θα εμπλακεί αμέσως», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο πόλεμος έχει οδηγήσει την προηγουμένως αδέσμευτη Φινλανδία και τη Σουηδία να επιδιώξουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, με το αίτημα να έχει επικυρωθεί μέχρι στιγμής από 23 από τα 30 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ρωσία, η οποία μοιράζεται μακρά χερσαία σύνορα με τη Φινλανδία, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να μην ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Σχετικα αρθρα

Το μεγαλύτερο deal στις μεταλλευτικές εδώ και δεκαετίες: Η BHP θέλει να εξαγοράσει την Anglo American

admin

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Πώς η Bolt σκανδαλωδώς προσπάθησε να μπλοκάρει τους κανόνες για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Επιστημονική δυσπιστία απέναντι στον στόχο του Μακρόν για ένα δισ. νέα δέντρα

admin

Πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία ανακοίνωσε ο Βρετανός Σουνάκ από τη Βαρσοβία

admin

Στις κάλπες η Βόρεια Μακεδονία εν μέσω αδιέξοδων συνομιλιών με την ΕΕ

admin

Κέλεχερ (UBS): Δεν ισχύει ότι η τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει»

admin

Η Tesla υπόσχεται «πιο προσιτά» αυτοκίνητα μετά την πρώτη πτώση εσόδων από το 2020

admin

Μήπως είστε ALICE; Η ανησυχητική αύξησή τους

admin

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin