Image default
Ευρώπη

Στις Βρυξέλλες στις 18 Αυγούστου οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι θα μεταβούν στις 18 Αυγούστου στις Βρυξέλλες έπειτα από πρόσκληση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ για να συζητήσουν σχετικά με τα μέσα για την άμβλυνση των σχέσεών τους, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Μπορέλ.

«Ο Ζοζέπ Μπορέλ προσκάλεσε τα δύο μέρη στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός Κούρτι αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του και θα συναντήσουν στις 18 Αυγούστου τον Ύπατο Εκπρόσωπο και τον ειδικό αντιπρόσωπο της ΕΕ Μίροσλαβ Λαϊτσάκ για να συζητήσουν για την οδό που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου Πρίστινας», διευκρίνισε ο Πέτερ Στάνο.

Η περιοχή αποτελεί θέατρο τριβών και οι εντάσεις αυξήθηκαν στο βόρειο Κόσοβο μετά τις αποφάσεις της Πρίστινας να επιβάλει προσωρινές άδειες διαμονής στα πρόσωπα που εισέρχονται στο Κόσοβο με σερβική ταυτότητα και να υποχρεώσει τους Σέρβους του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες του Κοσόβου.

Υπό την πίεση δυτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα της Ουάσινγκτον, μεγάλης συμμάχου του Κοσόβου, οι αρχές της Πρίστινας αποφάσισαν να αναβάλουν για ένα μήνα, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, την έναρξη της ισχύος των νέων κανόνων στα σύνορα με τη Σερβία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συνομίλησε με τους δύο ηγέτες και τους προειδοποίησε πως η δύναμη του ΝΑΤΟ, η KFOR, είναι έτοιμη να επέμβει «αν απειληθεί η σταθερότητα» από τις ταραχές.

Η Σερβία και το Κόσοβο φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ. Η Σερβία έχει καθεστώς υποψήφιας χώρας και διαπραγματεύεται την ένταξή της από το 2014. Το Κόσοβο είναι «εν δυνάμει υποψήφια χώρα».

- --AFP

Σχετικα αρθρα

Γιατί το πετρέλαιο δεν «φοβάται» και τόσο τη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ

admin

Χαλκό μεταμφιεσμένο σε παλιοσίδερα εμπορεύονται Κίνα – Ρωσία

admin

Προσπαθεί η Μελόνι να κουκουλώσει το αυξανόμενο ιταλικό χρέος;

admin

Πρώτη στάση της θητείας του η Μαδρίτη για τον νέο Πορτογάλο πρωθυπουργό

admin

Μετανιωμένος για την απαγόρευση των αμβλώσεων ο Μοραβιέτσκι, αλλά για τους λάθος λόγους

admin

Κροατία: Πρόεδρος εναντίον Πρωθυπουργού με φόντο τις βουλευτικές εκλογές

admin

Τσεχία: Η Ουκρανία να λάβει την ίδια στήριξη που έλαβε το Ισραήλ

admin

Μπορέλ: Όχι σε μια σύγκρουση – αντιπερισπασμό για «τα δεινά στη Γάζα»

admin

Στην ατζέντα των G7 και της ΕΕ η κλιμάκωση στις σχέσεις Ιράν – Ισραήλ

admin

Η σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ έφερε τη μεγαλύτερη αναστάτωση στις αερομεταφορές από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001

admin

Έκθεση Oxfam: Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το ΔΝΤ

admin

Ιράν: Το «μήνυμα» για τις ροές πετρελαίου

admin