Image default
Οικονομία

TSMC: Η εταιρεία από την οποία εξαρτάται ο πλανήτης διάλεξε στρατόπεδο

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), η ταϊβανέζικη εταιρεία με τον κυρίαρχο ρόλο στην παγκόσμια αγορά των μικροτσίπ, έχει κληθεί επανειλημμένα να αντιμετωπίσει τις διαμάχες ΗΠΑ – Κίνας. Η πρώτη είναι μεγαλύτερος αγοραστής ημιαγωγών. Αλλά η δεύτερη αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα. Καθώς και οι δύο αποτελούν σημαντικότατους πελάτες της εκείνη προσπαθούσε επί χρόνια να κρατήσει ισορροπίες. Ήταν πολύ καλή στο ρόλο της «Ελβετίας», τονίζοντας ότι οι ημιαγωγοί της είναι για όλους, όπως σχολιάζουν αναλυτές στο -. 

Αποφάσισε όμως όπως όλα δείχνουν να αφήσει πίσω της την ουδετερότητα και να επιλέξει ξεκάθαρα στρατόπεδο. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει το γεγονός πως όταν η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ- γουέν υποδέχθηκε την αμερικανίδα πρόεδρο της Βουλής των Αντιροσώπων, Νάνσι Πελόζι, παρόντες στη συνάντηση ήταν τόσο ο ιδρυτής της TSMS, Μόρις Τσανγκ, όσο και ο πρόεδρος του Δ.Σ,, Μαρκ Λιου. Όσο και εάν θέλει η TSMC να ισχυριστεί ότι αυτή ήταν μία απλή χειρονομία ευγενείας, είναι βέβαιο ότι το Πεκίνο δεν την βλέπει έτσι.

Η TSMC ίσως να αισθάνεται αλώβητη. Και τούτο γιατί το Πεκίνο ενώ επέβαλε απαγόρευση εισαγωγών σε περισσότερα από 2.000 προϊόντα από την Ταϊβάν, θέλοντας να εντείνει την πιέση στην Ταϊπέι, που εξαρτάται εμπορικά από την κινεζική αγορά, άφησε εκτός της μαύρης λίστας τους ημιαγωγούς; Γιατί. Μα επειδή τους έχει απόλυτη ανάγκη. Χρησιμοποιεί στα προϊόντα της μικροτσίπ όχι μόνο της TSMC, αλλά και ακόμη δύο εταιρειών της Ταϊβάν, των United Microelectronics Corp. και MediaTek Inc. Αν και το Πεκίνο έχει «ρίξει» περισσότερα από 100 δισ. δολάρια στον τομέα των ημιαγωγών, εξακολουθεί να υπολείπεται της Ταϊβάν και των ΗΠΑ στο πεδίο. 

Η Ουάσιγκτον θέλει να φροντίσει ότι τα πράγματα θα παραμείνουν έτσι, ότι η TSMC θα είναι σταθερά στο δικό της στρατόπεδο. Και τούτο γιατί παράγει τους πιο προηγμένους μικροεπεξεργαστές στον κόσμο, που τους συναντάμε στα πάντα, από τα iPhone και τα ψυγεία έως τα αυτοκίνητα και τα οπλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας. Η ταϊβανέζικη εταιρεία έχει εξάλλου αποφασίσει να ανοίξει ένα νέο εργοστάσιο στην Αριζόνα, που θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία από το 2024. 

Η Κίνα πιθανότατα θα αντιδράσει. Αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ακόμη εάν θα επιλέξει το καρότο – δηλαδή επιδοτήσεις για τις δραστηριότητες της TSMC στην κυρίως Κίνα και πλούσιες παραγγελίες ή το μαστίγιο – δηλαδή πρόστιμα και διώξεις για υποθέσεις πχ φοροδιαφυγής ή παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού. 

Σχετικα αρθρα

Ξέμεινε από μπαταρία η Rivian: Τριπλασιάστηκαν οι ζημιές

admin

CEO ποστάρει δακρυσμένη selfie μετά από απολύσεις και γίνεται viral

admin

Ο Πούτιν γύρισε τέσσερα χρόνια πίσω τη ρωσική οικονομία

admin

Γιατί η Νότια Κορέα απένειμε χάρη στον «πρίγκιπα της Samsung»;

admin

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Μικρή μείωση του αριθμού των ανέργων μεταξύ των νέων σε όλο τον κόσμο το 2022

fastpath

Λ. Παπαδήμος: Αναγκαία η άμεση ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών

fastpath

H Johnson & Johnson σταματάει την πώληση του ταλκ

admin

Συντάξεις: 1 στους 3 συνταξιούχος θα πάρει αύξηση το 2023

admin

Die Zeit: Η Ευρώπη πληρώνει την Γερμανική απληστία για φθηνό φυσικό αέριο

admin

Οι 5 παράγοντες που θα καθορίσουν το πακέτο της ΔΕΘ – Στο τραπέζι επέκταση του Ανακυκλώνω, κλειδί το φυσικό αέριο

fastpath

Ενέργεια: Τελεσίγραφο στις βρετανικές εταιρείες για τα υπερκέρδη

admin

Σταϊκούρας: Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο προέκυψε επιπλέον δημοσιονομικός χώρος

fastpath