Image default
Ευρώπη

Αγώνας για το LNG μεταξύ Ασίας και Ευρώπης

Μετά την αύξηση της ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου απο την ΕΕ , η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα προσπαθούν να εξασφαλίσουν τώρα μεγαλύτερες προμήθειες για τους χειμερινούς μήνες υπό τον φόβο μήπως ξεμείνουν από αέριο.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενέργειας των ΗΠΑ, τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους η χώρα εξήγαγε το 74 % του LNG της στην Ευρώπη, έναντι 34% πέρυσι. Η Ασία ήταν ο κύριος προορισμός το 2020 και το 2021.

Οι αναλυτές βλέπουν τώρα «μια μάλλον μεγάλη δραστηριότητα» από ιαπωνικές και νοτιοκορεατικές εταιρείες για τις λεγόμενες « αγορές strip » LNG τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, αντίστοιχα, δεύτερη και τρίτη χώρα με τη μεγαλύτερη εισαγωγή  υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, προσπαθούν να εξασφαλίσουν επάρκεια σε  LNG.

«Βλέπουμε κάποιου είδους κούρσα για την εξασφάλιση φορτίων LNG μέχρι το τέλος αυτού και του επόμενου έτους”, δήλωσε στους Financial Times ο διευθύνων σύμβουλος μιας ασιατικής εταιρείας φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη. Η αγορά εκτιμά ότι τους επόμενους μήνες έως τις αρχές του 2023, θα εξελίσσεται ένας αγώνας ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία για την εξασφάλιση LNG δια της θαλάσσης με γιγάντια δεξαμενόπλοια.


Η Ασία ήταν ο προτιμώμενος προορισμός για το LNG μέχρι στιγμής , με την Κίνα , την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να είναι οι τρεις μεγαλύτεροι εισαγωγείς στον κόσμο. Η τιμή αναφοράς στην Ασία έχει συχνά υπερβεί την ευρωπαϊκή.

Η Ευρώπη επιδιώκει να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο που προμηθεύεται από τη Ρωσία και η ζήτηση για LNG να απογειώνει τις τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ήδη αυξηθεί πέντε φορές σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, επηρεάζοντας αναπόφευκτα τις τσέπες των καταναλωτών.

Η Ευρώπη βλέπει ότι από τα τέλη Ιουλίου, η ροή ρωσικού φυσικού αερίου από τον κύριο ευρωπαϊκό αγωγό Nord Stream 1 έχει μειωθεί στο 20% της χωρητικότητας και εκφράζονται φόβοι για περαιτέρω περικοπές.

Εάν η τιμή συνεχίσει να αυξάνεται και οι προμήθειες να μειώνονται, η Ευρώπη θα μπορούσε να αναγκαστεί να μειώσει την κατανάλωση για να μειώσει την εγχώρια ζήτηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε αέριο.

Σχετικα αρθρα

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Η ΕΕ να στείλει σαφές μήνυμα ότι η πολιτική της Άγκυρας δεν είναι ανεκτή

admin

ΕΕ: Εξέφρασε την καταδίκη της προσάρτησης ουκρανικών περιοχών στον Επιτετραμμένο της Ρωσίας

admin

Τζεντιλόνι: Χρειάζεται αλληλεγγύη από όλες τις χώρες για την αντιμετώπιση της κρίσης

admin

ΕΕ: Ενόχληση για την «δύο μέτρα και δύο σταθμά» προσέγγιση της Γερμανίας στο φυσικό αέριο

admin

Στην τελική ευθεία η απόφαση της Ιρλανδίας για το Facebook και τα προσωπικά δεδομένα

admin

Νέος υπουργός Γεωργίας στην Ολλανδία λόγω των εκπομπών του αζώτου

admin

Φυσικό αέριο: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν στην Πράγα «εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών»

admin

Κομισιόν: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα

admin

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ η Γερμανία για τα 200 δισ, ευρώ ενεργειακής στήριξης των καταναλωτών

admin

Διαμαρτύρεται το Κίεβο ότι καθυστερούν τα χρήματα της ΕΕ

admin

ΕΕ: Καλεί Ρώσους πρεσβευτές για εξηγήσεις μετά τις προσαρτήσεις των περιοχών της Ουκρανίας

admin

Ασφάλεια, ενέργεια και μετανάστευση στο «μενού» της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας την Πέμπτη

admin