Image default
Οικονομία

Λίρα – λίρα μετρούν τα λεφτά τους οι Βρετανοί

«Κυριολεκτικά μετρούν τα ψιλά τους (pennies)» δήλωσε η Νάταλι Σίνει, διευθύντρια της Cash Action Group, ανεξάρτητης επιτροπής που μελετά την χρήση μετρητών στην Βρετανία. Και είναι όντως έτσι. Με τη χρήση της τραπεζικής κάρτας και των ανέπαφων συναλλαγών που πλέον επιτρέπονται μέχρι 100 λίρες, δεν μπορεί εύκολα κάποιος να διαπιστώσει προς τα που και πόσο γρήγορα «πετούν» τα λεφτά του. Όμως, με τις τιμές στη Βρετανία να ανεβαίνουν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών και τους ενεργειακούς λογαριασμούς να σκαρφαλώνουν στις 3.600 λίρες ετησίως, δεν είναι ώρα για «ανέμελες» συναλλαγές.

Αυξήθηκε η ανάληψη μετρητών τον Ιούλιο

«Οι άνθρωποι κάνουν ανάληψη μετρητών και τα βάζουν στον κουμπαρά τους, ώστε να μπορούν να τα βλέπουν και να λένε, αυτά είναι για τους λογαριασμούς, αυτά για το φαγητό και αυτά για ο,τιδήποτε άλλο» προσθέτει η Νάταλι Σίνει στο BBC. Και από ό,τι φαίνεται αυτό κάνουν. Απόδειξη η νέα έρευνα των Βρετανικών Ταχυδρομείων (Post Office), που δείχνει ότι η ανάληψη μετρητών για τον μήνα Ιούλιο αυξήθηκε αισθητά και άγγιξε τις 801 εκατομμύρια λίρες (αύξηση 8% σε μηνιαία βάση και 20% σε ετήσια). Μάλιστα το σύνολο το στοιχείων έδειξε ότι έγινε κατάθεση και ανάληψη 3,32 δισεκατομμυρίων μετρητών για τον Ιούλιο, 100 εκατομμύρια περισσότερα από ότι τον Ιούνιο.

Την τελευταία δεκαετία η χώρα είχε απαρνηθεί κατά κάποιο τρόπο τα μετρητά, με πολλά μαγαζιά του Ηνωμένου Βασιλείου να μην τα δέχονται καν. Όμως τώρα, καθώς η χώρα γυρνάει πίσω στις οικονομικές της δυνατότητες εξαιτίας του πληθωρισμού, η εικόνα αλλάζει και καταγράφει ρεκόρ ανάληψης και κατάθεσης μετρητών της τελευταίας πενταετίας. Σύμφωνα πάλι με την ίδια έρευνα επιπλέον ενίσχυση στην ανάληψη των μετρητών έδωσε το λεγόμενο «staycation», δηλαδή η επιλογή των Βρετανών να κάνουν διακοπές εντός της χώρας. Φέτος το 71% των Βρετανών επέλεξε να το κάνει, εξαιτίας και πάλι του αυξανόμενου κόστους ζωής, κάτι που ωθεί γενικά τον κόσμο να προτιμήσει τα μετρητά και όχι την κάρτα.

Κλείνουν τραπεζικά καταστήματα και ΑΤΜ

Όπως διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια όμως οι τράπεζες κινούνται προς άλλη κατεύθυνση από αυτή που επιθυμεί, σε αρκετές περιπτώσεις, ο κόσμος. Συνεχίζουν να κλείνουν υποκαταστήματά τους και να ωθούν τους πελάτες τους στην ιντερνετική επιλογή (internet banking) ώστε με τη σειρά τους να μειώσουν και αυτές τα κόστη. Σχεδόν 4.700 καταστήματα τραπεζών έχουν κλείσει από το 2015 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σύμφωνα με την SUN 90 υποκαταστήματα επρόκειτο να κλείσουν σε όλη τη χώρα από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ανάμεσα σε αυτά και εκείνα μεγάλων βρετανικών τραπεζών όπως η Barclays, η Lloyds και η HSCB.

Όμως, όπως επεσήμανε ο οικονομικός διευθυντής των Βρετανικών Ταχυδρομείων Μάρτιν Κίρσλει, η Βρετανία είναι «κάθε άλλο παρά μια κοινωνία χωρίς μετρητά». Αυτό αποδεικνύεται και από την ειδική οδηγία που απέστειλε η βρετανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς την προηγούμενη εβδομάδα προς όλες τις τράπεζες να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι πελάτες τους θα έχουν πρόσβαση σε μετρητά. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να κλείνουν αδιαλείπτως τα καταστήματα τους από κάθε περιοχή, καθώς πρέπει να είναι έτοιμες να εξυπηρετήσουν και με φυσική παρουσία τον κόσμο.

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Διπλασιάστηκε σχεδόν από την αρχή του έτους το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων – Αμετάβλητα των καταθέσεων

admin

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οι μετοχές οδεύουν προς την έβδομη εβδομάδα ανόδου  

fastpath

Δύσκολα οι τιμές θα επιστρέψουν σε επίπεδα προ πληθωρισμού

admin

Ταβάνι τα επιτόκια δανείων (4,86%), μηδενικό το επιτόκιο καταθέσεων (0,03%)

admin

ΑΑΔΕ: Δωρεά επιχειρησιακού διωκτικού εξοπλισμού από την Παπαστράτος

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Πέντε προσφορές για αξιοποίηση του πρώην εργοταξιακού χώρου του έργου ζεύξης Ρίoυ-Αντιρρίου

admin

ΔΥΠΑ: Oριστικοί πίνακες για την πρόσληψη 540 εργασιακών συμβούλων

admin

Αντίστροφη μέτρηση για το εορταστικό καλάθι – Έρχεται και «καλάθι παιχνιδιών»

admin

ΔΥΠΑ: Παράταση αιτήσεων έως 28/12 για το πρόγραμμα 3.220 νέων επιχειρηματιών

admin

ΥΠΟΙΚ: Αυτές είναι οι 12 χρεώσεις για τις οποίες ζητά μείωση από τις τράπεζες

fastpath

Αυτές είναι οι 12 προμήθειες που κρατάνε οι τράπεζες

admin

Τι θα περιέχει το εορταστικό καλάθι στα σούπερ μάρκετ

admin