Image default
Τράπεζες

DBRS: Πρόοδος στον τραπεζικό κλάδο – Xάνει ρυθμό το momentum

Τα βελτιωμένα αποτελέσματα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου αντανακλούν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση ρίσκου και την αναδιάρθρωση τα τελευταία χρόνια μαζί με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την παγκόσμια πανδημία COVID-19, επισημαίνει σε έκθεσή της η DBRS Morningstar. Προσθέτει ωστόσο ότι, η θετική δυναμική (momentum) είναι πιθανό να επιβραδυνθεί λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας.

Τα βασικά σημεία της έκθεσης της DBRS

• Οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν συνολικά καθαρά κέρδη 2,3 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με καθαρή ζημία 4 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2021, λόγω των υψηλότερων εσόδων, των χαμηλότερων λειτουργικών εξόδων και του μειωμένου πιστωτικού κόστους.

• Τα έσοδα διατηρήθηκαν καλά παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) λόγω της μείωσης του κινδύνου, που υποστηρίζεται από καθαρές προμήθειες, εμπορικές συναλλαγές και άλλα έσοδα. Η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να δώσει ώθηση στις ΝΙΙ των ελληνικών τραπεζών λόγω της ταχύτερης ανατιμολόγησης των περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τις υποχρεώσεις.

• Τα LLPs και το κόστος κινδύνου μειώθηκαν σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2022, χάρη στη σημαντική βελτίωση του προφίλ κινδύνου. Οι μετρήσεις ποιότητας του ενεργητικού συνέχισαν να βελτιώνονται, υποστηριζόμενες από το σχηματισμό αρνητικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και τη δημιουργία νέων δανείων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

• Αφού επηρεάστηκαν σημαντικά από την επιταχυνόμενη απορρόφηση κινδύνου το 2020 και το 2021, τα κεφάλαια άρχισαν να αυξάνονται το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Διαβάστε επίσης – DBRS: Στο 3,9% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022

«Με το μεγαλύτερο μέρος της προγραμματισμένης διαδικασίας εκκαθάρισης δανείων να έχει ήδη απορροφηθεί, θεωρούμε ότι η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα επωφεληθεί από τη βελτίωση της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίων στο μέλλον, χάρη στα υψηλότερα έσοδα στο πλαίσιο των σταδιακά υψηλότερων επιτοκίων και της υγιούς παραγωγής νέων δανείων, καθώς και μειωμένο πιστωτικό κόστος. Ωστόσο, οι έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ενδέχεται να συμβάλουν σε επιβράδυνση της οικονομίας και να προσθέσουν πίεση στην πιστωτική ποιότητα μεσοπρόθεσμα, απορροφώντας επομένως μέρος της θετικής δυναμικής», δήλωσε ο Andrea Costanzo, Αντιπρόεδρος της DBRS Morningstar.

Σχετικα αρθρα

ΤΧΣ: Στο τέλος του 2022 το πλάνο αποχώρησης από τις τράπεζες

admin

Economist – Ράπανος: Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να εξορθολογίσουν τους ισολογισμούς τους

admin

Χρέη: Στα 260,96 δισ. ευρώ οι «κόκκινες» οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων στην Ελλάδα

admin

ΕΚΤ: Ανατροπή σε δάνεια και καταθέσεις μέσω Φρανκφούρτης

admin

Alpha Bank: Η καταναλωτική δαπάνη σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού

admin

Τρ.Πειραιώς: Πτώση καθαρών κερδών 82% στα 92 εκ. €

admin

Ο δύσκολος χειμώνας των ευρωπαϊκών τραπεζών 

admin

B.Ψάλτης: Σε τροχιά βιώσιμης και υψηλής κερδοφορίας η Alpha Bank 

admin

 HSBC: Eγκαθιστά επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος στην κινεζική θυγατρική της

admin

Νέα εποχή ψηφιακών πληρωμών στην Ελλάδα από την Alpha Bank και τη Nexi

admin

ΤτΕ: Αύξηση του ρυθμού δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

fastpath

Νέα NPEs «βλέπουν» οι servicers – Πανδημία, πληθωρισμός & ενεργειακή κρίση απειλούν τους δανειολήπτες

fastpath