Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Wall st: Ο ταύρος πέθανε, ζήτω ο ταύρος

Η ανοδική αγορά ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια αυτή την εβδομάδα. Λέω «η» ανοδική αγορά, όχι «μια» ανοδική αγορά, γιατί παρόλο που είχαμε αρκετές πτώσεις στην πτωτική αγορά άνω του 20%—το κραχ του 1987, η έκρηξη της dot-com, πτώση μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2008 χρηματοπιστωτική κρίση και Covid—αυτό ήταν το Big One, μια κοσμική αγορά, που εγκαινίασε τη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

Στις 12 Αυγούστου 1982, ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones έπεσε στα 776,91, περίπου εκεί που ήταν τον Ιανουάριο του 1964, αν και είχε αναπηδήσει πέντε φορές στο ενδιάμεσο. Κορυφώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2022, στις 36.800, μια άνοδος 47 φορές ή ετήσιος ρυθμός 9,6%, έως ότου ο πληθωρισμός σκότωσε τον σούπερ ταύρο. Πραγματικά θα μου λείψει.

Υπήρχαν ενδείξεις ότι τοτε ξεκινούσε μια ραγισμένη αγορά ταύρων; Το 1982 το επιτόκιο των ομοσπονδιακών ταμείων ήταν 10%, από το ανώτατο όριο του 19% ένα χρόνο νωρίτερα, και άρχισε μια μακρά, σταθερή πτώση μέχρι να μηδενιστεί τον Δεκέμβριο του 2008. Ήταν ακόμη μηδενικό αυτόν τον Μάρτιο. Οχι πια. Το P/E το 1982 ήταν 7,7.

Η μεγαλύτερη ένδειξη ήταν ότι οι περισσότεροι επενδυτές το 1982 είτε εφησυχάζονταν είτε είχαν ορκιστεί να κατέχουν μετοχές μετά από χρόνια απαίσιων αποδόσεων. Υπενθύμιση: Οι Bear Markets δεν είναι διασκεδαστικές. Οι μετοχές συχνά ανεβαίνουν το πρωί και πέφτουν το απόγευμα. Και υπάρχουν παγίδες ταύρων – οι μετοχές σημειώνουν άνοδο για μήνες, προσελκύοντας αφελείς επενδυτές, για να ακολουθήσουν απίστευτες πτώσεις.

Ο ταύρος που γεννήθηκε το 1982 πήρε κάποια βοήθεια. Οι επενδυτές άρχισαν να αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις από τα ομόλογα. Ο Πρόεδρος Ρίγκαν μείωσε τους φόρους, ειδικά για τα κέρδη κεφαλαίου, οδηγώντας τον σχηματισμό κεφαλαίων. Τα χαμηλότερα επιτόκια σήμαιναν χαμηλότερο κόστος εξερεύνησης νέων ιδεών. Και εξερευνήσαμε το κάναμε.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπολογιστής της IBM παρουσιάστηκε ακριβώς ένα χρόνο νωρίτερα, με το πρότυπο μνήμης των 16 kilobyte. Για περίπου 3.000 $, θα μπορούσατε να αγοράσετε έναν πλήρως εξοπλισμένο υπολογιστή που δεν μπορούσε να κάνει πολλά. Αλλά τον Οκτώβριο του 1981 το πρόγραμμα υπολογιστικών φύλλων VisiCalc έγινε διαθέσιμο για τον υπολογιστή IBM για $100. Τώρα οι υπολογιστές ήταν μικρά κεντρα παραγωγικότητας. «Η VisiCalc χρειαζόταν 20 ώρες εργασίας την εβδομάδα για μερικούς ανθρώπους και τα κατάφερε σε 15 λεπτά», σημείωσε ο ιδρυτής Dan Bricklin.

Οι έξυπνες χρηματιστηριακές εταιρείες είπαν στους δύσπιστους πελάτες να βγουν έξω και να αγοράσουν κάτι, σχεδόν οτιδήποτε. Το πραγματικό στολίδι ήταν η ψηφιακή τεχνολογία που άλλαζε τον χώρο εργασίας, κάνοντας περισσότερα με λιγότερα. Το χρηματιστήριο χρηματοδότησε τη Silicon Valley , η οποία ενίσχυσε τις εταιρικές προσφορές και τα κέρδη, τα οποία στη συνέχεια οδήγησαν το χρηματιστήριο. Αυτός ο ενάρετος κύκλος έφερε το διαδίκτυο στις μάζες και δημιούργησε το cloud computing, τις μηχανές αναζήτησης, το iPhone, το Uber και την παράδοση αυθημερόν. Σημειωτέον, το τελικό του παιχνίδι ήταν το Carvana και το crypto.

Η βιομηχανία ήταν ένα τρενάκι του λούνα παρκ — τις ελλείψεις ακολουθούσαν οι υπερβολές. ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ. Ήταν πολύ απλό: η ελαστικότητα του συνεχώς μειούμενου κόστους για μάρκες, ανά bit, ανά πύλη, ανά συνάρτηση οδήγησε τη ζήτηση. Αυτά τα μαγικά φασόλια τροφοδότησαν τον ταύρο του χρηματιστηρίου καθώς φθηνότεροι εκτυπωτές λέιζερ, διακομιστές και τελικά smartphone παραδόθηκαν στις μάζες.

Σαράντα επτά φορές ανοδος σε 40 χρόνια είναι ένα καλό ρεκορ. Πολλοί άνθρωποι έβγαλαν πολλά χρήματα. Αλλά όπως λέει το ρητό, μην μπερδεύετε την αγορά ταύρων με το μυαλό. Ιδιαίτερα με την τεχνολογία—μην αγοράζετε απλώς ένα όνομα και μένετε σε αυτό. Ο Ψηφιακός Εξοπλισμός και οι μικροϋπολογιστές του κορυφώθηκαν το 1987. Η IBM ξεκίνησε μια μακρά σειρά μετριότητας. Η Apple ήταν σχεδόν νεκρή μέχρι το iPhone. Η Intel είχε καλή πορεία αλλά έχασε τη φόρμουλα της. Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες cloud και ηλεκτρονικού εμπορίου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης έγιναν μηχανές κερδών και μωρά τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αλλά τώρα τι; Είτε μας αρέσει είτε όχι, βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή. Το κεφάλαιο, όπως πάντα, περιφέρεται σε όλο τον κόσμο αναζητώντας την υψηλότερη απόδοση του. Ο πληθωρισμός συνήθως σημαίνει ότι τα χρήματα έλκονται από πραγματικά περιουσιακά στοιχεία και όχι από ιδέες. Ενέργεια? Ακίνητα? Εμπορεύματα? Το σταθερό εισόδημα θα είναι και πάλι ελκυστικό. Τα εταιρικά κέρδη, εν τω μεταξύ, άρχισαν να μειώνονται καθώς το κόστος των εισροών —υλικά, εργατικά, γενικά έξοδα — κινειται ανοδικά.

Φυσικά, μια νέα ανοδική αγορά θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, αλλά μην σκεφτείτε καν μια άλλη μεγάλη που θα οδηγείται από τις μειώσεις των επιτοκίων έως ότου, τα επιτόκια ανέβουν αρκετά. Αντίθετα, ο επόμενος ταύρος θα τροφοδοτηθεί από την αύξηση των κερδών από οτιδήποτε ωθεί την παραγωγικότητα στη συνέχεια. Ξεχάστε τους νικητές του τελευταίου κύκλου, βρείτε νέους — μηχανική νοημοσύνη επόμενης γενιάς, γεωθερμική ενέργεια, γονιδιακή θεραπεία, εμβόλια insta, πυρηνική σύντηξη ή, πιο πιθανό, κάτι εντελώς εκτός αριστερού πεδίου που ξεκινά ακριβά, απορρίπτεται από τους σκεπτικιστές και στη συνέχεια γίνεται αδυσώπητα φθηνότερα εδώ και δεκαετίες, δημιουργώντας πλούτο για την κοινωνία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει πάντα να καλλιεργούμε την πλευρά της προσφοράς, με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές που σχηματίζουν κεφαλαίου και κανονισμούς που επιτρέπουν την αύξηση της παραγωγικότητας. Ο ταύρος πέθανε, ζήτω ο ταύρος.

Σχετικα αρθρα

Με κομμένη την ανάσα αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες στην Ιταλία

admin

Bank of America: Η επικείμενη κόλαση στα ομόλογα

admin

XA:Λευκή πετσέτα

admin

Οι “υπερωρίες” του Άδωνι και το ρεκόρ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα…

admin

H Fed,τα επιτόκια και η επικείμενη ύφεση

admin

Τι σηματοδοτεί η εμμονή του Πούτιν στις πυρηνικές απειλές

admin

FED: Στο 4,5% το επιτόκιο μέχρι το τέλος του έτους

admin

Ο χειμώνας έρχεται,ο Πούτιν φεύγει… – CARL BILDT

admin

Η άνοδος του δολαρίου προκαλεί προβλήματα στις παγκόσμιες οικονομίες

admin

Γερμανία: Η κρίση γεμίζει τα ενεχυροδανειστήρια

admin

Τράπεζες: Ευνοϊκό περιβάλλον παρά τις μακροοικονομικές ανησυχίες…

admin

Η στρατηγική κατά της Ρωσίας λειτουργεί και πρέπει να συνεχιστεί-JOSEP BORRELL

admin