Image default
Ευρώπη

ΕΕ: Το νέο μέτωπο κυρώσεων- Πιέσεις για «μπλόκο» στους Ρώσους ταξιδιώτες

Να ανοίξει ένα νέο μέτωπο κυρώσεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιχειρεί μερίδα Ευρωπαίων ηγετών, καλώντας την ΕΕ να σταματήσει την έκδοση τουριστικής βίζας στους Ρώσους πολίτες.

«Σταματήστε να χορηγείτε τουριστική βίζα στους Ρώσους», έγραψε την Τρίτη στο Twitter η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, η οποία είναι πάντα αυστηρή στο θέμα του πολέμου τονίζοντας την αναγκαιότητα να τιμωρηθεί και ηττηθεί η Μόσχα. «Η επίσκεψη στην Ευρώπη είναι προνόμιο, όχι ανθρώπινο δικαίωμα. Να κλείσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη Ρωσία. Αυτό σημαίνει ότι ενώ οι χώρες της Σένγκεν εκδίδουν βίζα, οι γείτονες στη Ρωσία φέρουν το βάρος (Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία — τα μοναδικά σημεία πρόσβασης)», πρόσθεσε.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση της πρωθυπουργού της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν. «Δεν είναι σωστό ότι την ίδια στιγμή που η Ρωσία διεξάγει έναν επιθετικό, βάναυσο πόλεμο επιθετικότητας στην Ευρώπη, οι Ρώσοι να μπορούν να ζήσουν μια κανονική ζωή, να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, να είναι τουρίστες. Δεν είναι σωστό», είπε μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Yle.

Η Φινλανδία, η Εσθονία και η Λετονία είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που μοιράζονται σύνορα με τη δυτική Ρωσία. Αυτές είναι και οι χώρες που είτε έχουν εκφράσει ανησυχίες για τους Ρώσους τουρίστες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, είτε έχουν σταματήσει να εκδίδουν βίζα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας, πολλοί Ρώσοι χρησιμοποιούν τη χώρα ως σημείο διέλευσης για να ταξιδέψουν σε άλλους προορισμούς, με τις ρωσικές διελεύσεις από τα σύνορα να έχουν αυξηθεί έως και 30% από τον περασμένο μήνα, όταν άρθηκαν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μεταξύ των δύο χωρών.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Yle ανέφερε ότι ρωσικές εταιρείες προσφέρουν ταξίδια με το αυτοκίνητο από την Αγία Πετρούπολη στα αεροδρόμια του Ελσίνκι και της Λαπεενράντα στη Φινλανδία. Να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει απαγορεύσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη Ρωσία, αλλά οι Ρώσοι μπορούν να πετάξουν από το εσωτερικό της ΕΕ.

Το θέμα έχει τεθεί μεταξύ των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόκειται να συζητηθεί επίσημα στην επόμενη σύνοδο κορυφής, που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πηγή των Financial Times. Αυτή η προοπτική θα έπληττε τη μεσαία τάξη της Ρωσίας, η οποία λατρεύει να κάνει διακοπές στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία αλλά και να στέλνει τα παιδιά της στα κορυφαία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, σχολιάζει η Washington Post.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Εσωτερικές Υποθέσεις, Μετανάστευση και Εσωτερική Ασφάλεια, Ανίτα Χίπερ, η ΕΕ έχει αναστείλει εν μέρει τη Συμφωνία Διευκόλυνσης της Βίζας με τη Ρωσία. «Η αναστολή στοχεύει άτομα κοντά στο ρωσικό καθεστώς. Δεν επηρεάζει τους απλούς Ρώσους πολίτες προς το παρόν», εξηγεί.

«Τα κράτη μέλη έχουν μεγάλα περιθώρια για να μειώσουν ή να σταματήσουν την έκδοση βίζας μακράς διαμονής και αδειών διαμονής, σύμφωνα με την εθνική τους νομοθεσία», ανέφερε επίσης η Χίπερ. «Πάντα θα υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων για τις οποίες θα πρέπει να εκδοθούν βίζα», πρόσθεσε, αναφέροντας «ανθρωπιστικές περιπτώσεις, για μέλη της οικογένειας, δημοσιογράφους ή διαφωνούντες».

Υπέρ το Κίεβο, αντιδράει το Κρεμλίνο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα στη Washington Post ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να κλείσουν τα σύνορά τους στους Ρώσους «επειδή οι Ρώσοι αφαιρούν τη γη κάποιου άλλου». Ο Ζελένσκι είπε ότι «οι πιο σημαντικές κυρώσεις είναι το κλείσιμο των συνόρων», προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι θα πρέπει «να ζήσουν στον δικό τους κόσμο μέχρι να αλλάξουν τη φιλοσοφία τους».

Το Κρεμλίνο έπειτα καταδίκασε την έκκληση του Ουκρανού προέδρου. «Η μόνη πιθανή στάση που μπορούμε να έχουμε είναι εξαιρετικά αρνητική», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ την Τρίτη, αφού ο Ζελένσκι. Ο Πεσκόφ είπε ότι τέτοιες ιδέες «μυρίζουν άσχημα» και ότι οποιαδήποτε προσπάθεια απομόνωσης της Ρωσίας ή των Ρώσων δεν έχει προοπτική επιτυχίας.

«Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια δήλωση που μιλάει από μόνη της. Φυσικά, πιθανότατα, η παράλογη σκέψη τους έχει ξεπεράσει το ταβάνι σε αυτή την περίπτωση», είπε επίσης ο Πεσκόφ και επανέλαβε τη γραμμή του Κρεμλίνου για τις κυρώσεις, ότι δηλαδή πλήττουν τις δυτικές χώρες, και ειδικά την Ευρώπη, περισσότερο από τη Ρωσία.

«Ο Ζελένσκι πρέπει να καταλάβει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες… προσπαθούν να τιμωρήσουν τη Ρωσία… άρχισαν να πληρώνουν το τίμημα», είπε. «Τόσο οι χώρες όσο και οι πολίτες τους πληρώνουν το τίμημα. Αργά ή γρήγορα, αυτές οι χώρες θα αναρωτηθούν αν ο Ζελένσκι τα κάνει όλα σωστά, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι πολίτες τους πρέπει να πληρώσουν για τις ιδιοτροπίες του».

Οι επιφυλάξεις

Ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αναζητούν τρόπους να περιορίσουν τους Ρώσους ταξιδιώτες, διατηρώντας τα σύνορά τους ανοιχτά εντός των ορίων του καθεστώτος Σένγκεν των θεωρήσεων και χωρίς ελέγχους διαβατηρίων σε μεγάλο μέρος της ηπείρου, άλλα κράτη μέλη εκφράζουν επιφυλάξεις.

«Δεν θέλετε να απαγορεύσετε εντελώς σε όλους τους Ρώσους να ταξιδεύουν στην ΕΕ. Πώς θα το κάνουμε αυτό;» είπε αξιωματούχος της ΕΕ στους FT. «Οι Ρώσοι που δεν είναι υπέρ του πολέμου πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν επίσης».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας, Λάουρι Λάανεμετς, συμφωνεί. Μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν καλή ιδέα καθώς «το πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των Εσθονών πολιτών, πρέπει να μπορούν να περάσουν τα σύνορα [και] ένα συγκεκριμένο επίπεδο εμπορίου επίσης λαμβάνει χώρα ακόμη».

Σχετικα αρθρα

Μετά την ΕΕ, G7 και Αυστραλία επιβάλλουν πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα

admin

Wall: Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας έφεραν πτώση

admin

Βουλγαρία: Το κόστος της κρίσης μπορεί να μετακυλιστεί στους εργαζόμενους

admin

ΕΕ: Πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα – Στα 100 δολάρια το βαρέλι για τα υψηλής ποιότητας

admin

Ουαλία: Ανέστειλαν τις απεργίες οι νοσηλευτές μετά τη νέα πρόταση για αυξήσεις

admin

Ένας χρόνος πολέμου στην Ουκρανία: Οι ενεργειακές επιπτώσεις

admin

ΗΠΑ: 517.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο

admin

Πενήντα τόνους ράβδων χρυσού αγόρασαν οι Ρώσοι το 2022

admin

Credit Suisse: Ποινική έρευνα από την Εισαγγελία για τη διαρροή των στοιχείων λογαριασμών πελατών το 2022

admin

ΔΝΤ: Οι κεντρικές τράπεζες να ενημερώσουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν ψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Πλουσιότερος κατά 12,4 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Ένωση ευρωπαϊκών λόμπι: Απαραίτητη η διαφάνεια στους δωρητές των ΜΚΟ

admin