Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

Εισαγόμενη ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο 

Ισχυρή ήταν η αντίδραση που έφερε στο χρηματιστήριο Αθηνών η ανακοίνωση των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό, το οποίο ανέκτησε τις 870 μονάδες, ακολουθώντας το άλμα και στις διεθνείς αγορές. Με τη σημερινή άνοδο ο γενικός δείκτης ανέκτησε τα επίπεδα προ της βουτιάς που προκάλεσε η πολιτική κρίση της περασμένης Παρασκευής.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,86% στις 875,47 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 858,14 μονάδων (-0,16%) και 876,46 μονάδων (+1,97%). Ο τζίρος ανήλθε στα 38,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,8 εκατ. τεμάχια.

Τεχνικά τώρα, η αγορά κατάφερε να διαπεράσει για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα τον εκθετικό κινητό των 200 ημερών, στις 866,55 μονάδες, και να μετατρέψει τη βραχυπρόθεσμη τάση της σε ανοδική. Επίσης, δοκίμασε και με επιτυχία το επόμενο επίπεδο των 870 μονάδων, ανοίγοντας το δρόμο για τις 880 μονάδες, το τελευταίο σκαλοπάτι πριν “ξαναδεί” τις 900 μονάδες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πιστοποιημένο αναλυτή, Πέτρο Στεριώτη, ο Τραπεζικός Δείκτης κατοχύρωσε επίπεδα που επιβεβαιώνουν το αγοραστικό σήμα της ανοδικής διασπάσεως της “ρωσο-ουκρανικής” γραμμής τάσεως που “καπελώνει” την Αγορά τον τελευταίο εξάμηνο. Αν και σήμερα ο κλάδος δεν πρωτοστάτησε στην αντίδραση, εντούτοις οι προσδοκίες για το επόμενο διάστημα είναι θετικές, όσο άλλωστε συντηρηθεί και το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς έκλεισε στο +6,34%, η Βιοχάλκο στο +5,11% και η ΔΕΗ στο +4,87%, ενώ άνω του 3% ήταν η άνοδος σε Εθνική, Λάμδα και ΕΛΧΑ. Τα κέρδη σε ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Alpha Bank, Eurobank και Ελληνικά Πετρέλαια ξεπέρασαν το 2%, ενώ εκείνα των Titan, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και Aegean το 1%.

Σε θετικό έδαφος οδήγησαν οι αγοραστές τον ΓΔ μετά τα πρώτα 25′-45 συναλλακτικά λεπτά της συνεδρίασης, με σημείο εκκίνησης τις 858,14 μονάδες. Εστω και με ελάχιστες- συνακόλουθα όχι ενδεικτικές- συναλλαγές 1,5 εκατ. η επιβεβαίωση των 855 μονάδων είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση, σταδιακά, αγοραστών σε blue chips, τραπεζικά χαρτιά και 2-4 συγκεκριμένα mid caps.

Εως τις 866 μονάδες νωρίτερα ο ΓΔ, κατά κάποιο τρόπο “σβήνοντας” τις απώλειες, που κυρίως λόγω των πολιτικών εξελίξεων πυροδότησαν τις πωλήσεις από τα μισά και μετά της Παρασκευής.

Ανοδικά κινούνται πλέον τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος παρόλο που διατηρήθηκε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τον περασμένο μήνα.

ΗΠΑ

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε ελαφρά, αλλά παρέμεινε κοντά στο υψηλό τεσσάρων δεκαετιών τον Ιούλιο, παρά την πτώση των τιμών της ενέργειας.

Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε την Τετάρτη ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 8,5% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, από 9,1% τον Ιούνιο. Ο Ιούνιος σηματοδότησε τον ταχύτερο ρυθμό πληθωρισμού από τον Νοέμβριο του 1981. 

Ο βασικός ΔΤΚ, ο οποίος αποκλείει τις συχνά ασταθείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, παρέμεινε σταθερός τον Ιούλιο, σημειώνοντας άνοδο 5,9% από τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, ένδειξη ότι οι ευρείες πιέσεις τιμών παραμένουν στην οικονομία.

Οι μετοχές έκαναν ράλι μετά τα στοιχεία. Ανοδικά άνοιξαν ο Dow Jones Industrial Average, ο S&P 500 και ο Nasdaq. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μειώθηκαν.

Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ παρέμεινε σταθερός τον Ιούλιο μετά από άνοδο 1,3% τον προηγούμενο μήνα, αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών της ενέργειας όπως η βενζίνη. Ο δείκτης βασικών τιμών αναρριχήθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα, απότομα χαμηλότερα από το 0,7% του Ιουνίου, αλλά ελαφρώς υψηλότερο από το μέσο μηνιαίο κέρδος 0,2% τα δύο χρόνια πριν από την πανδημία.

Οι πιέσεις τιμών μειώθηκαν σε όλες τις ενεργειακές κατηγορίες, με τη βενζίνη να υποχωρεί 7,7% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, που αυξήθηκαν απότομα νωρίτερα στην πανδημία, μειώθηκαν επίσης σε μηνιαία βάση, όπως και οι ναύλοι των αεροπορικών εταιρειών και τα είδη ένδυσης. Οι τιμές των παντοπωλείων αυξήθηκαν κατά 1,3% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξήθηκαν κατά 13,1% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ο ταχύτερος ετήσιος ρυθμός από το 1979. Το κόστος για φαγητό επίσης αυξήθηκε.

Ο αυξημένος πληθωρισμός είναι το υποπροϊόν της ταχείας ανάπτυξης καθώς οι ΗΠΑ ανέκαμψαν από την πανδημία του Covid-19, τροφοδοτούμενος εν μέρει από τα χαμηλότερα επιτόκια και τα κρατικά κίνητρα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αντιμετωπίζει την πρόκληση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής για να δροσίσει την καυτή αγορά εργασίας και να επιβραδύνει τη ζήτηση αρκετά για να περιορίσει τον πληθωρισμό, αλλά όχι αρκετά για να πυροδοτήσει μια ύφεση.

Οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν τα επιτόκια τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο και θα συναντηθούν ξανά τον Σεπτέμβριο για να εξετάσουν περαιτέρω αύξηση. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θέλει να δει σαφή και πειστικά στοιχεία ότι οι πιέσεις στις τιμές υποχωρούν πριν επιβραδύνουν ή αναστείλουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.

«Ακόμη και αν ο μετρικός πληθωρισμός επιβραδύνεται λόγω ασθενέστερων τιμών ενέργειας, αλλά ο βασικός πληθωρισμός είναι πεισματικά υψηλός, η Fed είναι πιθανό να διατηρήσει την αυστηρότερη μεροληψία της, καθώς θα ανησυχεί ότι ο υψηλός πληθωρισμός έχει εδραιωθεί στις προσδοκίες για τις τιμές καταναλωτή», δήλωσε η Blerina Uruci, οικονομολόγος των ΗΠΑ. στην T. Rowe Price Group Inc.

Ενώ η Fed στοχεύει συνολικά τα μέτρα για τον πληθωρισμό, βλέπει τις βασικές τιμές ως καλύτερο δείκτη του μελλοντικού πληθωρισμού. Οι οικονομολόγοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν ιδιαίτερα το τελευταίο για σήματα ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τροχιά να φτάσει τον στόχο του 2% της Fed μέσα σε λίγα χρόνια. Ένας αυξημένος ρυθμός κερδών τιμών προσθέτει πίεση στη Fed να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια.

Σχετικα αρθρα

Με κομμένη την ανάσα αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες στην Ιταλία

admin

Bank of America: Η επικείμενη κόλαση στα ομόλογα

admin

XA:Λευκή πετσέτα

admin

Οι “υπερωρίες” του Άδωνι και το ρεκόρ ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα…

admin

H Fed,τα επιτόκια και η επικείμενη ύφεση

admin

Τι σηματοδοτεί η εμμονή του Πούτιν στις πυρηνικές απειλές

admin

FED: Στο 4,5% το επιτόκιο μέχρι το τέλος του έτους

admin

Ο χειμώνας έρχεται,ο Πούτιν φεύγει… – CARL BILDT

admin

Η άνοδος του δολαρίου προκαλεί προβλήματα στις παγκόσμιες οικονομίες

admin

Γερμανία: Η κρίση γεμίζει τα ενεχυροδανειστήρια

admin

Τράπεζες: Ευνοϊκό περιβάλλον παρά τις μακροοικονομικές ανησυχίες…

admin

Η στρατηγική κατά της Ρωσίας λειτουργεί και πρέπει να συνεχιστεί-JOSEP BORRELL

admin