Image default
Οικονομία

ΗΠΑ: Νόμος Μπάιντεν για την επανεκκίνηση της παραγωγής ημιαγωγών στη χώρα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σήμερα νόμο που αποδεσμεύει 52 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις για την αναζωογόνηση της παραγωγής ημιαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος δήλωσε ότι η συγκεκριμένη επένδυση  θα βοηθήσει τη χώρα του να κερδίσει “τον οικονομικό ανταγωνισμό στον 21ο αιώνα”.

Το κείμενο, που εγκρίθηκε στα τέλη Ιουλίου από το Κογκρέσο, προβλέπει επίσης δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την έρευνα και την ανάπτυξη.

Η έγκριση του νόμου αυτού αντιπροσωπεύει για τον Τζο Μπάιντεν μια νίκη έπειτα από έναν μεγάλο αγώνα και μια καλή είδηση ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.

Ο νόμος “ενισχύει τις προσπάθειές μας για την κατασκευή ημιαγωγών εδώ, στην Αμερική”, δήλωσε ο Μπάιντεν, εξαίροντας τον ρόλο των επιχειρηματιών οι οποίοι είναι “ο λόγος για τον οποίο είμαι αισιόδοξος όσον αφορά το μέλλον της χώρας μας”.

Αυτό το επενδυτικό σχέδιο “θα μειώσει τα κόστη της καθημερινής ζωής, θα δημιουργήσει καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία μέσα στη χώρα και θα ενισχύσει την ηγετική θέση των ΗΠΑ στη βιομηχανία του μέλλοντος”, είχε σχολιάσει ο πρόεδρος σε ανακοίνωση μετά την ψηφοφορία στο Κογκρέσο.

Η ζήτηση για τους ημιαγωγούς αυξήθηκε κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκαλώντας παγκόσμιες ελλείψεις που επιδεινώθηκαν περαιτέρω από το κλείσιμο των κινεζικών εργοστασίων εξαιτίας της εξάπλωσης της Covid-19.

Οι ΗΠΑ, των οποίων το μερίδιο στην παγκόσμια παραγωγή υποχώρησε σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια προς όφελος της Ασίας, υπέφεραν από τις ελλείψεις αυτές. Αυτό επιβράδυνε κυρίως την παραγωγή νέων αυτοκινήτων πέρυσι, με αποτέλεσμα να αυξηθούν πολύ οι τιμές τους.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η δέσμευση αυτή για την υποστήριξη της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας προσελκύει ήδη ιδιωτικά κεφάλαια, με σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια να επενδύονται στους ημιαγωγούς. Η Micron ανακοίνωσε σήμερα συγκεκριμένα ένα έργο ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ.

Η επένδυση αυτή θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τις επιδοτήσεις και τις φορολογικές πιστώσεις που προβλέπονται από τον νόμο που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν.

Η υπογραφή του νόμου είναι “μια ιστορική επένδυση στο μέλλον της Αμερικής”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νιλ Μπράντλεϊ.

“Αυτό θα τονώσει την παραγωγή των μικροτσίπ μέσα στη χώρα, θα ενισχύσει τις αλυσίδες εφοδιασμού, θα αυξήσει την έρευνα και την ανάπτυξη και θα ενισχύσει την εθνική μας ασφάλεια”

Την Τετάρτη ο Μπάιντεν θα υπογράψει νόμο με στόχο τη βελτίωση της υποστήριξης των Αμερικανών βετεράνων που εκτέθηκαν σε τοξικές αναθυμιάσεις από καύση απορριμμάτων σε στρατιωτικές βάσεις. Υπενθυμίζεται ότι καθ’ οδόν προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων βρίσκεται το μεγαλόπνοο νομοσχέδιο για το κλίμα και την υγεία, μετά την έγκρισή του την Κυριακή από τη Γερουσία.

--

Σχετικα αρθρα

«Ναι» από ΕΕ στην παροχή επιπλέον 5 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας

admin

Οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες στο «μέτωπο» των επενδύσεων

admin

Στην παγκόσμια κούρσα των τσιπ εισέρχεται με αξιώσεις η Ινδία: Σκοπός της το Top – 5

admin

Ευρωζώνη: Ρεκόρ για το εμπορικό πλεόνασμα τον Ιανουάριο – Στα 11,4 δισ. ευρώ

admin

Ανανεώνονται οι Αστικές Συγκοινωνίες στην Αττική – Τα ηλεκτρικά οχήματα, οι φορτιστές και τα επόμενα βήματα

admin

BIS: Έρχονται σημαντικές εξελίξεις στα επιτόκια φέτος

admin

Πληθωρισμός: Στο 2,8% στην ΕΕ και στο 3,1% στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο – Τα τελικά στοιχεία της Eurostat

admin

Νέο άλμα για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

admin

Eurostat: Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα

admin

Προϊόντα made in Greece προτιμούν οι καταναλωτές

admin

Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό, αυξημένες 10% οι προκρατήσεις

admin

Τα ελληνικά προϊόντα προτιμούν οι καταναλωτές

admin